Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Tamási Áron Színház – Április 5-én Örkény Istvánra emlékezünkÖrkény István emléke előtt tiszteleg a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulata és a Cimborák Bábszínház április 5-én, az író születésének 110. évfordulóján. A Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas szerző műveiből két előadás is készült az elmúlt időszakban a Tamási Áron Színházban, ez a két produkció kerül műsorra az évforduló alkalmából. A prózai társulat által színre vitt Tóték 18:00 órától lesz látható a nagyteremben, a Cimborák Bábszínház Részeg halottakat nem szolgálunk ki! című előadása pedig 20:07 és 21:13 órától tekinthető meg a színház kirakatában. Mindkét produkciót felnőtt nézőknek ajánlják.

Fotók: Barabás Zsolt

Minden bizonnyal a világirodalom legjelentősebb drámai művei közé sorolható Örkény István Tóték című darabja, melyben összefonódik a komikus a tragikussal, a fennkölt az alantassal, az ésszerű az értelmetlennel, de úgy, hogy abból a legigazabb valóság kerekedik ki. Tóték egyetlen fia az orosz fronton harcol, és rábeszéli idegkimerültségben szenvedő felettesét, hogy szüleinél, Mátraszentannán pihenje ki a háború fáradalmait. Az őrnagy meg is érkezik a hegyi faluba, a Tót család pedig mindent megtesz, hogy a kedvére tegyen, abban a reményben, hogy így az őrnagy pártfogása alá veszi majd gyermeküket a harctéren. Ez az ártatlan családi történet valójában egy szürreális vízió a kiszolgáltatottságról, melyben a huszadik század minden iszonyatát felvázolja a szerző, de az éles hangú kritikán túl ott van benne az együttérzés és a szeretet is. A Bocsárdi László által rendezett előadás nem konvencionális formában dolgozza fel a darabot: a színpadkép rendkívül egyszerű, és talán épp ezért a drámai szövegen túl az Örkény által eredetileg írt Tóték kisregény is megjelenhet a produkcióban. „Örkény lelke” kitágítja a drámai idő fogalmát, így más síkon is meg tud szólalni az előadás, mint amit egy általános színdarab feltételez.

Cimborák Bábszínház – Részeg halottakat nem szolgálunk ki!Örkény István egyperces groteszk novelláiból készült a Cimborák Bábszínház 14 éven felülieknek szóló Részeg halottakat nem szolgálunk ki! című előadása, melyet tavaly júniusban mutatott be a bábtársulat a színházakra vonatkozó járványügyi intézkedések állandó módosításaira reagálva. Az előadást meglehetősen szokatlan helyszínen, a Tamási Áron Színház egyik kirakatában játsszák az utcára épített nézőtér előtt, és azért tervezték „kirakatszínháznak”, hogy a nézőknek ne kelljen bemenniük az épületbe, és így ne jöhessen létre semmiféle fizikai kapcsolat játszók és befogadók között. Társadalomkritika bábokkal, avagy görbe tükör egy ablaküvegen keresztül, Örkény-módra – hirdeti az előadás ajánlója, melynek a szó hagyományos értelmében vett rendezője nincs, a társulat szerint az élet volt a rendező. „A főszereplő Nagymamóka, akinek néha siralmasan tragikus, máskor meghatóan romantikus vagy épp hajmeresztően félelmetes, de mindenképpen fordulatos és akciódús kalandjait követhetjük figyelemmel. Dehogyis! Igazából nem is történik semmi… szóval nincs semmi újság! Sőt, Nagymamóka nem is főszereplő! A szódásüveg az! Vagy inkább a gránitobeliszk? Esetleg egy krizantém? Végül is minden csak nézőpont kérdése” – fogalmaznak közleményükben az alkotók.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.