Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Czilli Aranka: „Késsel és villával” – Könyvbemutató Brassóban és Sepsiszentgyörgyön2022. április 7-én, 18 órától a Magyar Költészet Napja keretében az Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület és a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy bemutatja Czilli Aranka kovásznai költőnő Késsel és villával című új verskötetét. (Irodalmi Jelen Kiadó, Budapest–Arad, 2022). Helyszín: a brassói Reménység Háza, a szerző beszélgetőtársa: Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője.

A brassói eseményt megelőzi egy hétfői, április 4-ei könyvbemutató, 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében, ahol a szerzővel Dr. Pieldner Judit irodalomkritikus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója beszélget, házigazda szerepben: Szebeni Zsuzsanna, a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy vezetője.

Czilli Aranka 1982-ben született Kovásznán. Elemi és középiskoláit szülővárosában végezte, egyetemi oklevelet Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem néprajz–magyar szakán szerzett 2007-ben. Az egyetem elvégzése után hazatért, és a Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyartanáraként dolgozik, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület önkéntese, az egyesület keretében működő Ignácz Rózsa Irodalmi Klub egyik szervezője, az Ignácz Rózsa Erdélyi Magyar Egyesület alapító tagja.

Önálló kötetei: Nyitott ablak (versek, Széphalom Könyvműhely, Budapest, 2018); A varázslatos szekrény. Mesék és versek gyerekeknek és felnőtteknek (Széphalom Könyvműhely, 2020); Késsel és villával (versek, Irodalmi Jelen Kiadó, Budapest–Arad, 2022). Szakmai elismerései: a Magyar Művészeti Akadémia Fiatal Alkotók Ösztöndíjasa; Térey János alkotói ösztöndíj (2020–2021).

A Késsel és villával fülszövegében így fogalmaz Varga Melinda költő: „Czilli Aranka költészete fájdalomból és örömből szőtt pillanatmintás égtakaró. A mindennapok szinesztéziája, a székely táj és ember lírai lenyomata. Érzéki és érzékeny versvilág, nem harsány, nem hivalkodó, inkább finom és elegáns, ugyanakkor határozott és karakteres. A gyerekkor számtalan emléke, a hovátartozás, az identitás, a családi kötelékek, a nemzet, a haza, a hit leitmotívumok, ezek köré építkezik a költő. Olyan, akár egy szeletnyi ég, hol csillagmintás, hol felhőcsipkés, egyszer vakítóan kék, máskor pedig vészjóslóan kökényfekete.”
Szervezők: Bod Péter Megyei Könyvtár, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület, Reménység Háza – Brassó.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.