Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Országos elsők a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai2022. április 18-22. között Temesváron zajlott a romániai drámatagozatok Országos Színészmesterség Tantárgyversenye, amelyen mintegy 160 diák vett részt az ország 14 megyéjének drámatagozatairól. A pénteki díjkiosztón négy elismerésben részesült a Fazakas Misi által vezetett Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozata. A Tantárgyverseny nagydíját, a csapatversenyért járó első díjat a tagozat Antigoné című előadásának ítélte oda a zsűri, míg egyéni versenyben Póra Jácinta harmadik díjat kapott. Két alakítási különdíjat is átvehettek a drámások: Kiss Péter a legérettebb színpadi jelenlétért és Szimion Helga a belső átélés intenzitásáért érdemelte ki a zsűri dicséretét.

A versenyt a többi országos tantárgyversenyhez hasonlóan szervezte meg az Oktatási Minisztérium. A sepsiszentgyörgyi drámatagozat mellett Brăila, Bukarest, Buzău, Kolozsvár, Konstanca, Focșani, Galac, Jászvásár, Pitești, Târgu Jiu, Marosvásárhely, Temesvár és Tulcea drámatagozatai vettek részt. Színészmesterségből két kategóriában indulhattak a diákok: a csapatversenyben az előadások bemutatására került sor, illetve az egyéni repertoárral, amely keretén belül versek és monológok előadásával mérték össze szakmai tudásukat a fiatalok. A szakmai zsűri marosvásárhelyi, jászvásári, bukaresti, temesvári és kolozsvári színművészeti egyetemek oktatóiból állt.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatát a végzős drámások a Fazakas Misi által rendezett Antigoné című előadással képviselték (Antigoné: Póra Jácinta, Kreón: Kiss Péter, Iszméné: Szimion Helga, Polüneikész: Basa Ádám, Kar: Császár Andrea, Márkó Edina, Sikó-Barabási Zselyke, Vass Regina). A vizsgaelőadás kiindulópontja Szophoklész drámájának pár jelenete, de a színházi megnyilatkozásban teret kapnak a fiatalok önreflexiói és vallomásai is, keresve önmagukat és viszonyukat a darab által felvetett kérdésekhez és témákhoz. Az előadásban hangsúlyosak a Mucha Oszkár által készített videóbejátszások is.

A sepsiszentgyörgyi drámatagozat 22 éve működik és az elmúlt években 12 országos díjat szerzett csapat- és egyéni versenyben. A tagozat szeptemberben egy újabb kilencedikes drámaosztályt indít. A felvételire május 19-én 17 órakor kerül sor, amelyet megelőz egy felkészítő május 14-én 15 órakor a Visky Árpád drámateremben.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.