Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

okulare szimplaAz Okuláré Projekt a Fiatal Drámaírók Háza és a Metro Works színházművészeti szabadiskola kezdeményezése. A város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozathoz csatlakozott új helyszínként a Szimpla Sepsiszentgyörgy is.

A projekt célja, hogy teret biztosítson kortárs magyar pályakezdő drámaíróknak arra, hogy élőben,minél nagyobb közönség előtt próbálhassák ki magukat.

Fontos elérni, hogy az írók sokoldalú visszajelzéseket kapjanak a nézőktől - így a felolvasások után a közönség gondolatai is számítanak, mindez egy beszélgetés formájában valósul meg.

Határon innen és túl, ugyanazokban az időpontokban egyszerre több városban olvassák fel kortárs magyar drámaírók frissen megírt darabjait. A szervezők minden estére három-három drámaírót kérnek fel arra, hogy egy aktuális, előre megadott témáról írjanak egy-egy, maximum 15 perces egyfelvonásost. A felolvasások után mindenhol beszélgetés következik, ahol a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, és végül szavazással döntenek, melyik írás tetszett aznap este a legjobban. A felolvasások végén Zoom-körkapcsolással minden helyszín néhány mondatban összegzi a tapasztalatokat, a voksolás eredményét, és a beszélgetések legfontosabb gondolatait. A legtöbb helyszínen megszavazott író a következő hónapra is meghívást kap.

Eddig résztvevő városok, melyek sora folyamatosan bővül: Budapest, Debrecen, Hódmezővásárhely, Tapolca, Győr, Szeged, Zalaegerszeg, Sopron, Szabadka, Koppenhága, Berlin, Sepsiszentgyörgy

A projekt egyik legizgalmasabb pontja a résztvevők és a helyszínek sokszínűsége. Profik és amatőrök, kultúrkocsmák, művelődési házak, határon túli magyar csoportok, stúdiószínházak, középiskolák egyaránt csatlakoztak a kezdeményezéshez. A szervezők hosszú távon szeretnének további, akár még speciálisabb közösségeket is bevonni a projektbe. Az ez irányú tervek Alessandro Baricco Novecento című monodrámájának tételmondatára rímelnek: „ Ha van valahol egy történeted és van valaki, akinek elmesélheted, nincs igazán nagy baj.” Adott tehát az ötlet és adott a cél. A szervezők közösséget kívánnak teremteni, amely a földrajzi határokat legyőzve, előítéletektől mentesen, képes együtt gondolkodni a művészet segítségével egy adott, jelenkorban aktuális témáról.

A május 11-ei esemény 18:30-tól lesz a Szimplában. A hívószó, amire a szövegek születtek: Az Érkező. Az est folyamán az alábbi egyfelvonásos darabokat láthatja a közönség:

  • Holczer Dávid: Házfalak
  • Magyar Bogi: Kincses sziget
  • Utassy Jázmin: Békepipa

Az esemény ingyenes.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.