Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Molnár Zoltán festőművész kiállítása az Erdélyi Művészeti Központban2022. június 2-án, csütörtökön 18 órakor kerül sor az Erdélyi Művészeti Központ emeleti kiállítótermeiben Molnár Zoltán (1937–1999) festőművész kiállításának megnyitójára.

A tárlatot Szekernyés János műkritikus és Bordás Beáta, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője nyitják meg.
A kiállítás koordinátora: Musát Arnold.

Molnár Zoltán festőművész kiállítása az Erdélyi Művészeti KözpontbanA tárlat elsősorban Molnár Zoltán akvarell, gouache és szintetikus festékeket felhasználó technikával létrehozott, a lírai absztrakciótól a flóra és a fauna stilizálásán át az egyéni jelképek létrehozásához eljutó festményeiből építkezik, ugyanakkor felvillantja a művész köztereket illetve középületek belső tereit díszítő monumentális képzőművészeti munkáit, al secco falfestményeit és az általa tervezett szökőkutakat is.

Molnár Zoltán 1937. október 13-án született Sepsiszentgyörgyön. A marosvásárhelyi Zene- és Képzőművészeti Középiskolában tanult Nagy Pál és Barabás István tanítványaként, majd 1957–1963 között a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti és Formatervezési Főiskola festészet szakos növendéke volt. Itt tanárai, Abodi Nagy Béla, Andrásy Zoltán, Kádár Tibor és Szervátiusz Jenő voltak. Az egyetemet évfolyamelsőként végezte el, majd a temesvári letelepedés mellett döntve 1963 és 1972 között a Temesvári Nyugati Tudományegyetem rajztanárképző karán tanított. 1979–1983 között a Temesvári Állami Magyar Színház grafikusa és díszlettervezője volt, de készített színpadi látványterveket a Román Opera balett előadásai számára is. 1978-ban színes pasztellben megrajzolta a magyar színház valamennyi akkori tagjának portréját. Bánsági román, magyar és német íróknak a Facla Könyvkiadó gondozásában megjelent műveit illusztrálta, számos könyvborítót tervezett. Festményei főleg a geometrikus absztrakció jegyében születtek.

A kiállítás megtekinthető: 2022. június 2. és július 16. között, keddtől péntekig 10-től 18 óráig, szombaton 11-től 18 óráig.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület
Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.