Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Befejeződött az Osonó és a Művészeti és Népiskola közös Interetnikai drámatáboraAz Osonó Színházműhely a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolával közösen július 24- 28. között, hetedik alkalommal szervezte meg az Interetnikai drámatábort, amelyben román és magyar fiatalok vettek részt Temesvárról, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Sepsikőröspatakról, Kovásznáról és Sepsiszentgyörgyről. A sepsikőröspataki Virágcsárda Panzióban megtartott tábor célja annak a lehetőségnek a megteremtése volt, amelyben a dráma- és csapatjátékok, személyiségfejlesztő és önismereti gyakorlatok segítségével, a két nemzet fiataljai közelebb kerülhettek egymáshoz, megismerhették egymást és felfedezhették a közös alkotás örömét. A színház, mint forma nagyszerű eszköznek bizonyult az előítéletek leküzdésére, az egymás elfogadására és a közös kapcsolódási pontok megtalálására.

Az Osonó vezetője, Fazakas Misi rendező-drámatanár, és Fatma Mohamed, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház színésze által vezetett foglalkozások nagy hangsúlyt fektettek a csapatépítésre, az önismereti- és személyiségfejlesztő gyakorlatokra, drámajátékokra, beszédkészség-fejlesztő feladatokra és az alap-színházképzésre.

A színházi gyakorlatokba való elmélyülés, a keresés és a kísérletezés igazi közösséggé kovácsolta a projektben résztvevő 16 fiatalt. A műhelyfoglalkozások mellett, az intenzív tábor minden reggel a lelki-szellemi bemelegítőként szolgáló napindítóval indult, este pedig a rövid színházi jelenetek próbái zajlottak, amelyeket az utolsó nap délelőttjén mutattak be a kiscsoportok. Mindezek mellett sok beszélgetésre került sor, így a résztvevők tudomást szerezhettek egymás kultúrájáról, gondolkodásmódjáról és megoszthatták az életükben jelen lévő problémákat, amelyek nem a nemzetiségi hovatartozásból, hanem az életkori sajátosságokból, illetve az ország helyzete miatt kialakult, a felnövekvőben lévő generáció jövőképtelenségéből fakadnak.

A július 24-28. között zajló tábor hangulatát az alábbi résztvevői visszajelzések tükrözik:

Daniel Săvescu, Temesvár: „Ebben a táborban két számomra lényeges dolgot tanultam meg, amelyekkel rendelkeznem kell, ha színházzal akarok foglalni: a fegyelmet és az energiát. Megtanultam, hogy ahhoz, hogy jobb ember legyek, magamba kell néznem, és onnan kell elkezdenem a változást. Rendkívül jó élmény volt számomra ez a pár nap és ezek a csodálatos emberekkel, akikkel három nyelven is kommunikáltunk egyszerre azért, mert meg akartuk érteni egymást. Alig várom, hogy jövőre visszatérjek!"

Pápai Anita Lilla, Kolozsvár: „Az interetnikai drámatáborok számomra olyan meghatározó élmények, amelyek nem csak megmozgatnak, de belsőleg is formálnak. A képzések meghatároznak, motiválnak és megtanítanak, hogy a holtpontokon túllendűlve, energiával dolgozzunk és éljünk.”

Anda Popa, Sepsiszentgyörgy: „Számomra nagyon jó élmény volt az interetnikai drámatábor, mert bár nem egy nyelvet beszéltünk, mindig találtunk megoldást, mindig sikerült kommunikáljunk egymással. A tréningek által sikerült nagyon jól megismernem a többieket és önmagamat is!"

Tánczos Dorka, Kolozsvár: „Úgy érzem, ez a tábor nem csak azoknak van, akik a Színház világában képzelik el magukat néhány év múlva. Olyan alapdolgokat tanultunk, amiket az oktatási rendszerünk szinte gyökerestül tépett ki belőlünk. Az, hogy milyen szinten lehetséges itt fejlődni, ha valaki nyitott rá, az elképesztő. Mindannyian nagyon nyitottak voltunk egymás felé. A táborban mindenki önmaga tudott lenni és úgy kovácsolódott össze a közösség, hogy egy rossz szó sem hangzott el a másikról.”

Kalányos Szebasztián, Sepsiszentgyörgy: „Az elmúlt négy nap alatt jól éreztem magam. Egy kihívás volt számomra ez a tábor, ami nagyon sokat segített abban, hogy tudjam leküzdeni a félelmeimet.”

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.