Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

JaMese koncert a sepsiszentgyörgyi Szimplában2022. szeptember 19-22. között négy állomásos koncertsorozatot szervez a Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy JaMesének (JaMese – egy mozaikszó, mely mindent elmond a zenekarról: Jam – szabadság, kreativitás; mese – történetek, gondolatok átadása; Emese – az énekesnő Molnár Emese személye az, aki mindezt összefogja.) A koncertek Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Kézdivásárhelyen és Csíkszeredában lesznek.

A turné helyszínei:

  • 2022. szeptember 19., 19:00 óra – Szimpla Sepsiszentgyörgy
  • 2022. szeptember 20., 19:00 óra – Baróti Művelődési Ház
  • 2022. szeptember 21., 19:00 óra – ANT bár, Csíkszereda
  • 2022. szeptember 22., 19:00 óra – Jazz Bistro & Winery, Kézdivásárhely

Molnár Emese már gyermekkorában magába szívta a mesék, történetek szeretetét. Vidéki lányként sokat kellett segíteni a földeken, kertben és ez idő alatt, mint régen a fonóban tanár édesanyja mesélte egyik történetet a másik után. Volt közte nagyapjától megmaradt ritka indiai mesegyűjtemény, operamesék, népmesék vagy egy Fellini film története. Ezek az élmények adják az insprációt a dalaihoz is; örökérvényű, értékálló, ugyanakkor modern történetek ezek, melyben a dallam és szöveg szimbiózisa teremti meg a JaMese sajátos világát.

2021 szeptemberében a JaMese névvel fémjelezve egy teljesen új tartalom születik: 12 részes podcast sorozat indul Szabad bennem a levegő címmel. A szabad hang, a kifejezés ereje, a színpadi jelenlét és a levegő áramlása minden énekes számára a legfontosabb elérendő cél: ki hogyan érkezik meg ebbe az idilli állapotba, hogyan veszíti el és hogyan talál vissza újra és újra. 12 beszélgetés 12 különböző stílusban alkotó énekessel. Szabó T. Anna Zenészdal című verséből született kérdésre, pedig mindenki a saját életútjával és megéléseivel válaszol.

A zenekarnak eddig három lemeze jelent meg: A 2019-es év nagy sikere a Szabó T. Anna verseire írt 24 dalból álló Zenés Adventi Kalendárium több hétig szerepelt a Mahasz eladási listáján, közvetlen karácsony előtt az előkelő 7-ik helyen. A lemezen többek között olyan nevek szerepelnek, mint Palya Bea, Ferenczi György és a Dalinda énekegyüttes.

2014-ben Csak a Napba című bemutatkozó lemezük, majd 2018-ban a Bennem a világ. Az utóbbin teljesedik ki a JaMese igazi arculata: örök dalok, amelyek árnyalt lelki világot libbentenek föl, ahol viszont nem csak finomság és puhaság lakozik. A lemez címadó dalát, Emese Lackfi Jánossal közösen írta. A JaMese dallamra a kortárs költő könnyen kanyarította a szavakat és egy dinamikus, sodró lendületű „üzenetdal” kerekedett belőle. Az albumra felkerült Emese kedvenc kortárs költőnője Szabó T. Anna Zenészdal című költeménye, amely Szabad bennem a levegő címen ismerhet már a koncertrejáró közönség.

Az együttes tagjai rangos fesztiválokra kaptak meghívást (Művészetek Völgye – Harcsa Veronika udvar, Kőbánya Udvara, Fishing on Orfű – Fonó színpad, Hétrétország fesztivál, Mom Park – Jazz Kert) valamint rendszeresen játszanak budapesti és vidéki klubokban (Opus Jazz Klub, Metronóm Jazz Klub – Pécs, Búgócsiga – Sopron, stb). 2017-ben pedig az oroszországi Veise Jazz Fesztiválon is részt vettek.

2018-ban pedig indult útjára az ÉlményÉnek workshop, amely során bárki, mindenféle zenei előképzettség nélkül a közösségben éneklés felszabadító erejét tapasztalhatja meg. A workshopokhoz kapcsolódik a mostanra több mint 500 fős ÉlményÉnek Csoport, ahol énekléssel, énekhanggal kapcsolatos inspiráló gondolatokat találnak az érdeklődők.

2019-ben és 2020-ban a tavaszi karantén ideje alatt 21 napos ÉlményÉnek Kihívások születtek, amelyek során az érdeklődök minden nap inspiráló feladatokat kaptak és kipróbálhatták kreativitásukat és a bennük rejlő hangszert. A workshopok pedig átköltöztek az online térben, ahol Emese - először Magyarországon -Zoomon keresztül tartott énekes workshopot.

Támogatók: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Szimpla Sepsiszentgyörgy, NKA, Barót Polgármesteri Hivatala, Művelődési Ház Barót, Csíki Jazz, ANT Bár Csíkszereda, Jazz Bistro & Winary

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.