Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Györkös Mányi Albert kiállítás az EMŰKben Sepsiszentgyörgy 3. alkalommal csatlakozik a Galériák Fehér Éjszakája országos programsorozathoz pénteken, 2022. szeptember 30-án.

Az idei kiadás eseményeinek helyszíne az Erdélyi Művészeti Központ és a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér.

Program:
18:00 ► az Erdélyi Művészeti Központ földszinti kiállítóterében a Györkös Mányi Albert kiállítás záróeseményeként Pálffy Tibor, a Tamási Áron Színház színművésze szaval Györkös Mányi Albert a közönség számára eddig még ismeretlen verseiből, majd ezt követi Xantus Gábor rendező, operatőr a festőművészről készült dokumentumfilmjének vetítése.

20:00Bevezetés a színtanba címen Szelényi Károly, Magyar Örökség-díjas fotóművész, a Széchenyi Művészeti Akadémia tagja tart vetítettképes előadást. A Budapesten élő fotóművész SZÍNEK A fény tettei és szenvedései, Goethe színtana a mindennapokban címen színtani kutatásait 2012-ben publikálta. Mintegy másfél évtizeddel ezelőtt kezdett hozzá ehhez a munkához, céltudatosan gyűjtve a képanyagot a színtani elméletek illusztrálására. A szakirodalom alapos áttanulmányozása során vált világossá számára, hogy Goethe a színtan csaknem minden területén rajta hagyta kézjegyét.

21:00 ► Szebeni Zsuzsanna, a Györkös Mányi Albert kiállítás kurátora, a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet vezetője tart záró tárlatvezetést az Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítás része az Erdélyt átfogó Györkös 100 rendezvénysorozatnak, amelynek főszervezője a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház. Az EMŰK-ben látható képek elsősorban a szülőföld és Tordaszentlászló közösségformáló erejét jelenítik meg, az alapvető györkösi témákat vonultatják fel a klasszikus megformálású művektől a szürreális álomképekig. A györkösi életműből utoljára itt látható együtt ennyi magángyűjteményből származó festmény.

Az EMŰK és a MAGMA szeptember 30-án 23 óráig várja látogatóit.

A Galériák Fehér Éjszakája - NAG 2007-ben Bukarestben az Ephemair Egyesület által kezdeményezett esemény, amelyet a romániai városok helyi szervezeteivel együttműködve fejlesztettek ki.

NAG Sepsiszentgyörgy szervező: MAGMA Kortárs Közeg Egyesület
Helyi partner: Erdélyi Művészeti Központ, Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Támogató: Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város Tanácsa

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.