Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Rendhagyó előadás és hatkezes tárlarvezetés az Avantgárd és szürrealizmus kiállításban2023. február 10-én, 17 órától az Avantgárd és szürrealizmus: A Kovács Ádám gyűjtemény című kiállításhoz kapcsolódóan Kishonthy Zsolt, művészettörténész izgalmas előadást fog tartani, Mattis Teutsch János hamisítványok feltűnése a műkereskedelemben címmel. Ezt követően, 18 órától, rendhagyó, „hatkezes” tárlatvezetésre kerül sor. Az érdeklődőket dr. Kovács Ádám, Szücs György és Kishonthy Zsolt fogja körbevezetni a változatos, sokszínű gyűjteményben, a beszélgetést moderálja dr. Bordás Beáta, a kiállítás kurátora.

Kishonthy Zsolt (sz. 1956) miskolci születésű művészettörténész, műkereskedő és műkritikus. Kutatási területe a 19–20. századi művészet és Mattis Teutsch János művészete, valamint a nagybányai művésztelep története. Jurecskó Lászlóval megalapították a MissionArt Galériát, ahol több száz kiállítást rendeztek, amelyek leginkább a Nagybányai Művésztelep történetéhez és Mattis Teutsch János munkásságához kapcsolódtak. Későbbi kiállításaikon itthon és külföldön egyaránt mutattak be kortárs magyar művészetet.

A 2023. február 25-ig látogatható kiállítás a Kovács Ádám tulajdonában lévő alkotásokból válogat. Kovács Ádám budapesti vállalkozó négyszáznál is több művet számláló gyűjteménye az elmúlt 22 év során alakult ki, amely jól szemlélteti tulajdonosának érdeklődési területeit, mint például a kolozsvári szürrealizmus az 1960-as–1980-as években, a kortárs kolozsvári festőiskola képviselői, a 20. század eleji avantgárd irányzatok és a magyarországi neoavantgárd. A gyűjtemény elsősorban az elmúlt száz év kolozsvári művészetéről nyújt összegzést, mindemellett a tárlat részeként megtekinthetőek a nagybányai iskola új festészeti nyelvezetet kereső tagjainak, továbbá az egyetemes művészet néhány klasszisának alkotásai is, ugyanakkor a 20. század eleji magyar művészet több kiválóságaitól is szerepelnek munkák.

Szücs György (sz. 1960) művészettörténész, műkritikus, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. Kutatási területe a 20. századi magyarországi és erdélyi művészet, kiemelten a nagybányai művésztelep története, a művészet a két világháború között és a szocialista realizmus. Ezekben a témakörökben számos képzőművészeti monográfiát, katalógust, tanulmányt és újságcikket publikált. Emellett több történeti és kortárs művészeti kiállítást rendezett, nyitott meg Magyarországon és Romániában.

Az eseményünkre díjtalan a belépés.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Erdélyi Művészeti Központ Egyesület
Támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.