Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A világ népeinek viseletei – Sepsiszentgyörgyön az Európai Polgár-díjas Geofolk fotókiállításA Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, a Kónya Ádám Művelődési Ház és az Árkosi Kulturális Központ szeretettel hív minden érdeklődőt a 30. Szent György Napok keretében nyíló A világ népeinek viseletei. Geofolk című szabadtéri fotókiállítás megnyitójára, mely 2023. április 24-én, 17 órától lesz, a Székely Mikó Kollégium udvarán. A Geofolk projekt 2021-ben Vincze Lóránt RMDSZ EP képviselő felterjesztésére az Európai Parlament Európai Polgár díjában részesült. A nemzetközi színvonalú, impozáns, szemet gyönyörködtető anyag, május 3-ig tekinthető meg.

A kiállítást megnyitják: Vargha Fruzsina – Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Szebeni Zsuzsanna intézetvezető – Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Dávid Botond székelyudvarhelyi fényképész – a Geofolk projekt ötletgazdája, a felvételek készítője.

Mi is a Geofolk?
A Geofolk a paraszti ünnepi öltözködés tipológiája. A kiállítás célja bemutatni a hagyományos öltözködés sokszínűségét. Egy 57 méter összefüggő felületű, a környezetei adottságokhoz igazodva szabadon konfigurálható kültéri időjárásállónak tervezett installáció, melyen 60 ország, 250 nemzetének körülbelül 2000 különböző hagyományos öltözete látható. A vándorkiállítás idáig 26 különböző helyszínre jutott el, számos erdélyi és magyarországi helyszín mellett, Horvátországba és Ukrajnába, ezen országok különböző régióinak viseleteivel is gazdagítva a gyűjteményt.

Miben rejlik a mostani kiállítás különlegessége?
A szentgyörgyi lesz az alkotó 70. egyéni kiállítása, valamint a 27. Geofolk kiállítás, s mivel-évről évre bővül az anyag, Sepsiszentgyörgyön látható idén először a tavalyi év gyűjtésével gazdagodott anyag.

Az alkotó a kezdetekről, belső indíttatásról
Dávid Botond székelyföldi fotóművész számára hobbiként indult a népviselet-fotózás, ám a rendszerező- és gyűjtőszenvedély látványos eredményt hozott. A szabadtéri kiállítás létrehozásán, folyamatos bővítésén és vándoroltatásán túl, határozott szándéka, hogy a Geofolk a világ vezető népviseleti enciklopédiája legyen.

„A kiállítás lényege megmutatni, hogyan öltöznek mások. Sokan megjegyzik, hogy a székely viselet a legszebb. És mondom nekik, hogy igen, nekünk a székely a legszebb. De annak a spanyolnak, portugálnak vagy finn-nek az övé a legszebb. És ez az érdekes az egészben, hogy mindenki a sajátját látja a legszebbnek” – fejtette ki az alkotó egy 2013-as Nőileg interjúban.

Nehéz pontosan meghatározni a hagyományos ünnepi viseletek számát a világon, mivel az öltözködésnek és öltözéknek számtalan kulturális és regionális változata létezik, amelyek a különböző ünnepekhez és eseményekhez kötődnek. Ennek ellenére nyugodtan kijelenthetjük, hogy több ezer, ha nem több tízezer hagyományos ünnepi viselet létezik szerte a világon. Minden kultúrának megvan a maga egyedi története, hagyományai és öltözködési stílusai, és ezek közül sok konkrét fesztiválokhoz vagy ünnepekhez kötődik. A hindu Holi fesztiválon viselt élénk színű száritól a mexikói halottak napján viselt, bonyolultan hímzett huipilig az ünnepi jelmezek széles skálája található szerte a világon.
Egy fényképész kalandvágyat és kíváncsiságot is érezhet, miközben arra a küldetésre indul, hogy lefotózza a világ összes különböző viseletét. Lehet, hogy vágyik magára az utazásra, ugyanakkor arra is, hogy elmerüljön különböző kultúrákban és közösségekben.

Ugyanakkor ennek a fotósnak a hagyományos viselet iránti megszállottsága a rend és a teljesség mélyebb pszichológiai igényéből fakadhat. Elégedettséget, ugyanakkor kihívást érezhet, hogy összegyűjtheti és kategorizálhatja az összes különböző viseletet, átfogó feljegyzést készítve ezzel az emberi kultúra ezen aspektusáról.

Nem kizárt, hogy a fényképésznek a hagyományos viseletekkel kapcsolatos megszállottsága személyesebb, érzelmibb dimenzióval is bír. Talán egy marginalizált vagy elnyomott kultúrából származik, és a hagyományos viseletek fotózása egy módja annak, hogy újra kapcsolatba kerüljön saját kulturális örökségével, ezzel is megtalálva a büszkeség és az összetartozás érzését.

Időpont: 2023. április 24, 17 óra
Helyszín: a Székely Mikó Kollégium udvara (gróf Mikó Imre utca 1. sz.)
Szervezők: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy, Kónya Ádám Művelődési Ház, Árkosi Kulturális Központ
A kiállítás május 3-ig látogatható.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.