Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Üveghang Akadémia II/3 – Moldva újrafelfedezéseA Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy szeretettel hív minden érdeklődőt az Üveghang Akadémia zenei ismeretterjesztő képzés újabb előadására, 2023. május 18-án, csütörtökön 19 órától a Park vendéglő DI Stefano termébe. Az előadás központi témája Moldva újrafelfedezése lesz, a meghívott előadónk pedig Ségercz Ferenc (furulya) és barátai: Kelemen István (hegedű), Csibi Szabolcs (kobza) és Péntek Zsuzsa (ének). Az estet táncház zárja a helyszín teraszán.

Az előadó egy kultúrtörténeti bevezető után, amelyben érinteni fogja a magyarországi táncházmozgalom által felfedezett Moldvát, körbejárja a moldvai táncház zene sztereotípiáit, rámutat, hogy melyek azok a pontok, amelyekről le kell mondani, illetve feltárja a moldvai csángó táncház újkori történetét és a sepsiszentgyörgyi muzsikusok által létrehozott reformot.

Ségercz Ferenc folklórkutatói tevékenységét Gyimesben, a moldvai csángóknál, Felcsíkban és néhány románok által lakott területen fejtette ki, úgy mint Palánkán, Bruszturószán és Románcsürgésben. Ezek a gyűjtések ma a Hagyományok Háza adatbázisában elérhetőek. A kutatómunka mellett a zenész Görgény völgyi pásztorfurulyákat is készít, nemzetközi sztenderdeknek megfelelő minőségi szinten. 1990 óta folyamatosan együttműködik a Hagyományőrző Mesterekkel. Saját hangszerkészítő műhelye van Sepsiszentgyörgyön, amelynek felszereltsége megfelel a Görgény völgyi hagyományoknak. Az elkészült hangszereit világszinten használják pedagógiai célokra, koncert fellépéseken és megszólaltatják zenei kiadványokban. Ilyen hangszereken játszik Szokolai Dongó Balázs, Dresch Mihály, Tóth Viktor, Szelevényi Ákos, Juhász Zoltán, Florin Iordan és Calin Torsan.

Népzenei és pásztorfurulya oktatói tevékenységét 1993-ban kezdte a csíkszeredai Tanulók Házában és a sepsiszentgyörgyi Waldorf osztályokban. Azóta volt már oktató a Moldvai Csángómagyarok Szövetségénél is, de Erdélyszerte nagyon sok gyermekcsoport tanulhat tőle pásztorfurulyát és népzenét Marosvásárhelyen, Torockón, Szovátán és Székelykeresztúron. Tanítványai közül sokan ma már táncházakban muzsikálnak, vagy a Zeneakadémia végzettjei.

Szervező: Liszt Intézet Sepsiszentgyörgy
Partner: Park Hotel

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.