Sepsiszentgyörgy, 2019. jînius 28.
panteonErdély legkomplexebb, változatosságában leggazdagabb, magyar vonatkozású képzőművészeti gyűjteménye a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumé, melyet ennek alegysége a Gyárfás Jenőről elnevezett Képtár őriz. A nemrég megjelent album ennek a gyűjteménynek a Panteon-nevű alapkiállítását mutatja be szakmai igényességgel, ugyanakkor a nagyközönségnek szánt általános ismertetőként.


Ebben az esetben a Panteon összesítő fogalma az erdélyi és ezen belűl a székelyföldi, utóbbi kétszáz év időszakának neves képzőművészeinek munkásságára utal, illetve ezt tárja a közönség elé. Ahogy az album szerkesztője, Vargha Mihály fogalmaz ez a képtári alapkiállítás „közösségünk kiteljesedett képzőművészeti életműveinek a reprezentatív bemutatását vállalta fel”. Ezt a nemes, értékátadó feladatot továbbítja ez az album, mely a Háromszéki Képzőművészeti év produktumaként kerül a művészetkedvelő közönség elé.

Korábban, 2003-ban már megjelent egy kisebb volumenű kötet, szintén a gyűjteményt kiválóan ismerő Vargha Mihály szerkesztésében. A mostani kötet bőségesebben, magyar és román nyelven, angol összefoglalóval mutatja be a múzeumi gyűjtemény intézményi és gyarapodási történetét, képet nyújtva a Képtárban eddig lezajlott rangos időszakos tárlatok soráról, az itt megrendezett társművészeti megnyílvánulásokról. Ezek után a Panteon-ismertetése és a legfontosabb műalkotások igényesen reprodukált tárháza képezi az album gerincét, az alkotók életrajzainak felvázolásával. A kötetben a gyűjtemény festészeti műkincsei kerülnek előtérbe. A következő művészek alkotásai képezik a klasszikus anyagot: Barabás Miklós, Szathmári Papp Károly, Sikó Miklós, Gyárfás Jenő, Koszta József, Ács Ferenc, Ziffer Sándor, Börtsök Samu, Mattis-Teutsch János, Szolnay Sándor, Nagy Imre, Nagy Oszkár, Vargha Nándor Lajos, Mágori Varga Béla, Nagy Albert, Bene József, Pirk János, Kováts Ferenc, Plugor Sándor és Baász Imre. Az album a felsorolt művészek e gyűjteményben található műveinek leltári listájának ismertetésével zárul.

A könyvterv és a reprodukciók Kopacz Attila valamint Henning János és Kispál Attila munkájának köszönhetőek. A Székely Nemzeti Múzeum által kiadott és a Cova-print nyomdában létrehozott, 160 oldalas album a múzeum főépületében és a képtárban vásárolható meg.

 

Sántha Imre Géza

 

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom