Sepsiszentgyörgy, 2019. március 28.

turne_szorolap1Sepsiszentgyörgyi előadás: 2011. május 4.

Eddigi leghosszabb Erdélyi körútjára indul a temesvári magyar társulat.

A Csiky Gergely Állami Magyar Színház, hagyományaihoz híven idén is Erdélyi turnéra indul. A temesvári magyar társulat május 2-19. között négy előadásával hét erdélyi városba látogat. A turné töretlensége az elmúlt évek során gyűjtött tapasztalatoknak és az évről-évre növekvő érdeklődésnek köszönhető. A vendégszereplések kitűnő lehetőséget biztosítanak arra, hogy a közönség betekintést nyerjen a temesvári magyar színház munkájába.

turne_szorolap2Az idei turné alkalmával a kolozsvári, marosvásárhelyi, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi közönség megtekintheti az idei évad három népszerű előadását: Veszedelmes viszonyok, Mellékhatások, Zián és Kopik, illetve a 2008/2009-es évad Amor omnia című nagysikerű produkcióját.

A Zián és Kopik című gyermekelőadás – Palocsay Kisó Kata rendezésében – a legkisebbeknek szól Gyergyószentmiklóson 2-án, Kézdivásárhelyen 3-án, Csíkszeredában 10-én, Marosvásárhelyen 12-én, Kolozsváron 16-án, valamint Székelyudvarhelyen 19-én.

A Mellékhatások című stúdióelőadás – Katona Gábor rendezésében – fiataloknak, idősebbeknek egyaránt elgondolkodtató és szórakoztató lesz Gyergyószentmiklóson 2-án, Kézdivásárhelyen 3-án, Sepsiszentgyörgyön 4-én, Marosvásárhelyen 17-én, valamint Székelyudvarhelyen 19-én.

Veszedelmes viszonyok címmel – Puskás Zoltán rendezésében – egy izgalmas musicalt láthatnak majd Csíkszeredában 9-én és Marosvásárhelyen 11-én.

Amor omnia – Peter és Zheni Pashov csodálatos árny- és fényjátékát eddig itthon és külföldön is egyaránt nagy sikerrel mutatta be a temesvári magyar társulat. Töretlen sikerét bizonyítja a székelyudvarhelyi 5. Tánc tavasza fesztiválon való részvétel 18-án.

További részletek a színház weboldalán: www.tm-t.ro. Jegyek elővételben az előadások helyszínein igényelhetők

(A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház sajtóközleménye)

Mellékhatások

 Mellekhatasok-Efecte secundare_Foto-Biro Marton (3).jpg  Mellekhatasok-Efecte secundare_Foto-Biro Marton (3).jpg  Mellekhatasok-Efecte secundare_Foto-Biro Marton (3).jpg

„Isten hallgat, most már csak az Embernek kéne befognia a száját." „A valóság egyetlen jellemzője, hogy híján van a lényegnek. Amivel nem azt akarom mondani, hogy nincs lényege, hanem hogy híján van neki." „Ha nem hibázol folyton, az annak a jele, hogy nem hozol létre semmi újat." Woody Allenről mindenkinek a neurotikus értelmiségi, a kicsi, szemüveges, New York-i entellektüel jut az eszébe, aki több időt tölt a pszichológusánál, mint partnerével, szüleivel vagy a munkahelyén. Azoknak, akik a figura mögé próbálnak látni elsősorban a sikerfilmek (Annie Hall, a Hanna és nővérei, Fogd a pénzt és fuss! stb.) rendezője jut eszébe. Pedig Allen nem csupán elsőrangú forgatókönyvíró, rendező és összetéveszthetetlenül egyedi színész, hanem színpadi szerzőként és négy kispróza kötetével pedig novellaíróként irodalmi babérokra is tör. A kisprózákban némileg átöltöztetve ugyan, de ugyanazokat az elemeket fedezhetjük fel, mint az Allen-filmekben: az értelmiségi, finom szellemeskedést, a néhol brutálisan abszurd poénokat, a mindent a szatíra görbe tükrén át szemlélő életfelfogást. De vajon még ma is érvényesek-e, hatnak-e ezek az Allen művészetének esszenciáját egybesűrítő novellák?"

Amor omnia

 Amor omnia_Foto-Nagy_Jozsef (7)  Amor omnia_Foto-Nagy_Jozsef (7)  Amor omnia_Foto-Nagy_Jozsef (7)

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 2008/2009-es évad negyedik nagyszínpadi bemutatója, az Amor omnia két nemzetközi szinten is elismert bolgár rendező, Peter Pashov és Zheni Pashova csodálatos víziója, mely az örök témának, a szerelemnek a különböző formáit jeleníti meg.

A rendezők által „vizuális, szegény színháznak" nevezett stílus jegyében készült produkció improvizációkon alapuló próbafolyamat során jött létre a társulat fiatal színészeivel. A nonverbális előadásban az ember és környezetének a kapcsolata hangsúlyozódik ki, továbbá bebizonyosodik ismét, hogy a szerelem, mint érzés, nemcsak szavakban fejezhető ki.

A produkció varázslatos képi világát Cári Tibor zenéje egészíti ki, mely gyakran a színészek előadásában hangzik el, így az Amor omnia egy igazi csapatmunka eredménye, melyben a különböző eszközök és formanyelvek arányosan lettek kikeverve azzal az érzelmi és érzéki gazdagsággal, amely a szerelemre, a férfi és nő közötti változatos kapcsolatokra jellemző.

Zheni és Peter Pashov a szófiai Nemzeti Színház- és Filmművészeti Akadémia professzorai, továbbá a szófiai Atelie 313 Bábszínház irányítói. Számos külföldi meghívásnak tettek eleget: dolgoztak Horvátországban, Szerbiában, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államokban is, Romániában azonban most rendeznek először, reményeik szerint azonban munkájukkal egy gyümölcsöző kapcsolat alakulhat ki a bolgár és a romániai színházak között. Mindkét rendező nagyban hozzájárult a bolgár bábszínház megújulásához, új formájú és típusú bábjaikkal, különleges fény- és árnyjátékaikkal, melyekben a hangsúly az ember és különböző tárgyak viszonyán van, egyedi stílust dolgoztak ki. Diákjaikkal tíz-tizenöt éve kísérleteznek ezen a téren és ennek eredményeképp sikerült kidolgozniuk az úgynevezett „vizuális, szegény színházat", melynek alapvető feltétele, hogy kevés díszlet és kellék látható a színpadon, a hangsúly az egyszerűségen és a látványon van. A rendezőpáros egy-két hetes workshoppal szokta kezdeni a munkát, a temesvári magyar társulat esetében pár nap azonban elég volt a felkészülésre és a különböző technikák elsajátítására.

Az előadásban fellépnek: Kiss Attila, Kocsárdi Levente, László Pecka Péter, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Molnos András Csaba, Szilágyi Ágota, Tar Mónika, Tankó Erika, Nagy Sándor, Páll Anikó Katalin, Vass Richárd és Molnár Róbert újvidéki színművész.

Kopik és Zián

 Zian & Kopik_Foto-Biro Marton (2)  Zian & Kopik_Foto-Biro Marton (2)  Zian & Kopik_Foto-Biro Marton (2)

Kopik és Zián két környezet- és gyermekbarát manó. Remek cimborák, és van egy közös vállalkozásuk: a legjobb válogató szakemberek, igazi profikként végzik munkájukat. Mindenre gondjuk van, leginkább a környezetükre. Ők ismerik legjobban a fém-, műanyag- és papírhulladék helyét. Vidáman, felelősségteljesen végzik feladatukat, s mindig van idejük rácsodálkozni az őket körülvevő világra. Játék- és kísérletezőkedvük határtalan. Jelszavuk: «Ne legyünk csoda híján, itt vagyunk mi: Kopik s Zián!» Örömmel osztják meg szakmai tudásukat gyerekekkel, felnőttekkel. Manónyelvük mindenki számára érthető. Nincsenek titkaik, kivéve...

Veszedelmes viszonyok
Andres Mariano Ortega – Erős Ervin – Kiss Csaba – Gyarmati Kata

 Veszedelmes viszonyok_Legaturi primejdioase_Foto-Biro Marton (2)  Veszedelmes viszonyok_Legaturi primejdioase_Foto-Biro Marton (2)  Veszedelmes viszonyok_Legaturi primejdioase_Foto-Biro Marton (2)

Pierre Choderlos de Laclos levélregénye a szentimentális irodalom virágkorában, a XVIII. században látott napvilágot és az arisztokrácia erkölcstelen életét vette célba. Őszinte történet férfiak és nők cselszövéseiről, praktikáiról, szövevényes testi és lelki kapcsolatairól. Mindennek középpontjában a XVIII. század Franciaországának fülledt és romlott erotikája áll. Röviden: Veszedelmes viszonyok.


0
0
0
s2sdefault

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom