Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

Július 19-én délelőtt nem sokkal 9 óra után a Kézdivásárhelyi Sportcsarnok elől útnak indultak az EMNT által az autonómia népszerűsítése érdekében szervezett kerékpártúra résztvevői. Az első állomás Kézdiszentlélek, majd Kézdiszentkereszt, Bélafalva, Kurtapatak, Esztelnek, Csomortán következett. Eközben néhány kilóméter erejéig nagyrészt gyerekek csatlakoztak soraikhoz. A csapat Almáson ebédelt, melyről a kedves vendéglátó, a helybéli polgármesteri hivatal gondoskodott.

Kis pihenő után a lelkes biciklisek igen hamar végigtekertek Lemhényen, Berecken, ahol megtekintették Gábor Áron szobrát és egy jól ismert nóta eldalolása után folytatták a turát. Ozsdola, Hilib, Gelence, Haraly átszelése után a társaság betért Imecsfalvára, ahol babgulyással vendégelték meg őket a Turóczi testvérek. Az útiterv szerint Zabola következett. Itt friss pánkóval és vízzel fogadta őket a Pro Zabola Egyesület és Fejér Levente alpolgármester úr az SZNT részéről. Az alpolgármester Mikó Imre életéről tartott rövid ismertetője után megkoszorúzták az Erdély Széchenyije emlékét őrző szobrot. A helyi református templomban Beke Boróka tiszteletes asszony ismertette az erődtemplom rövid történetét, majd a vendégek Harai Lóránt úrral tekintették át a Mikes kastély történetét, miközben szemügyre is vették az impozáns épületet. Az út Páván keresztül Kovásznára vezetett, ahol Szabó Tünde EMNT elnök és a Demokrácia Központ munkatársai finom vacsorával várták őket. A vacsora elfogyasztása után László János az EMNT székelyföldi régió elnöke, és a gazdasági szakbizottság elnöke (Székelyudvarhely), Gazda József SZNT alelnök (Kovászna), Lukács László, a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetségének ügyvezető elnöke (Székelyudvarhely) és Ferencz Botond orbaiszéki SZNT elnök (Kovászna) tartottak előadást az autonómia múltjáról hazánkban, valamint annak a jelenben betöltött szerepéről, szükségességéről, ezekkel is felhívva a résztvevők és mások figyelmét tetteik fontosságára. Majdnem ötvenen vettek részt a kerékpártúra mai szakaszán, akik közül a legfiatalabb résztvevő, aki végigbiciklizte a kitűzött távot, ami több, mint 60 km 9, míg a legidősebb 65 éves volt.

Háromszék az Autonómiáért – kerékpártúra, I. Nap (élménybeszámoló)

Az EMNT háromszéki szervezetei kerékpártúrát szerveztek az autonómia népszerűsítése érdekében. Több, mint ötvenen gyűltünk össze a kézdivásárhelyi sportcsarnoknál, 8 órától elkezdődött a regisztráció, minden résztvevő átvette a rendezvény népszerűsítését szolgáló trikót, 9 órától az egybegyűltek eligazítása következett, majd 9.15-kor átkerekeztünk a város központján és Kézdiszentlélek fele vettük utunkat. A Perkő aljában 4 gyermek várt bennünket, akik örömmel csatlakoztak hozzánk, mi is boldogok voltunk, hogy megsokasodtunk. Kézdiszentkereszten ugyancsak gyermekek gazdagították sorainkat és a falu egyik MPP-s tanácsosa. Kézdialmáson ebédeltünk a helybéli polgármesteri hivatal és RMDSZ jóvoltából.
Bereckben Gábor Áron szobránál daloltunk büszkén, kidüllesztett mellekkel. További utunk során gyönyörködhettünk a felsőháromszéki táj természeti szépségeiben. Imecsfalván babgulyással vendégeltek meg, köszönet illesse ezért a Turóczi testvéreket! Zabolán a Prozabola Egyesület és Fejér Levente alpolgármester úr, az SZNT részéről köszöntötte és fogadta a csapatot, ezt követően méltatta gróf Mikó Imre munkásságát. Megkoszorúztuk Erdély Széchenyije szobrát, majd Beke Boróka református tiszteletes asszony bemutatta a zabolai vártemplomot. Innen a Mikes kastélyba látogattunk, ahol Haralyi Lóránt vezetett körbe,majd elindultunk Kovásznára.

A Demokrácia Központban vacsoráztunk, közben megérkeztek az est vendégei, előadói és elkezdődött az előadás „Beszélgetés az autonómiáról" címmel "Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és szerencse ismét visszahozhatja, de amiről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemond, annak visszaszerzése mindig nehéz és mindig kétséges" (Deák Ferenc)

Meghívottaink voltak:
László János, az EMNT székelyföldi régió elnöke, és a gazdasági szakbizottság elnöke (Székelyudvarhely),
Lukács László, a Székelyföldi Vállalkozók és Egyesületek Szövetségének ügyvezető elnöke (Székelyudvarhely)
Gazda József SZNT alelnök (Kovászna),
Ferencz Botond orbaiszéki SZNT elnök (Kovászna)
Az előadás kötetlen módon zajlott, a hallgatók kérdezhettek és véleményüket hozzáfűzhették a hallottakhoz.
Fáradtan, de lélekben és szellemiekben gazdagodva tértünk nyugovóra a a Demokrácia Központban.
Szeretettel várunk mindenkit sorainkba, holnap 9 órakor indulunk Kovásznáról!
Szabó Tünde, Kocsis Zoltán

(EMNT sajtószolgálat)

 IMG_0936.jpg  IMG_0936.jpg  IMG_0936.jpg
 IMG_0936.jpg  IMG_0936.jpg  IMG_0936.jpg
 IMG_0936.jpg  IMG_0936.jpg  

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.