Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila


orokseg_nap_k2011. szeptember 17-én, a Kovászna Megyei Művelődési Központ által immár negyedik alkalommal szervezett kirándulás és a csernátoni Tájmúzeumba, egész naposra tervezett családi program,  A fa öröksége címet viseli.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a fa szerkezetű épített örökségünkre és azokra a mindennapjainkban használatos tárgyakra, amelyeknek alkotóelemük a fa (építőanyag, szerszám, konyhai eszközök, díszítő tárgyak, kopják, stb.).

Háromszéki Program

Az 1984-ben, Franciaországban megfogalmazott gondolat - hozzáférhetővé, ingyenesen megtekinthetővé tenni emlékhelyeket, műemlékeket a nyilvánosság számára - az évek során alapjaiban nem változott. Az Európa Tanács által indított Európai Örökség Napok rendezvénysorozat során a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz az alábbi célok érdekében:

  • megismertetni, közelebb vinni az európai polgárokat kulturális örökségükhöz,
  • felhívni a figyelmüket az örökség folyamatos megőrzésére, védelmére (különös tekintettel a veszélyeztetett emlékekre),
  • lehetővé tenni számukra, hogy jobban megismerjék és megértsék egymást a nyelvi és kulturális különbözőségek ellenére
  • más közösségek kulturális értékeinek, műemlékeinek megismertetése, felfedezése,
  • tudatosságnövelő tevékenység (sikere növeli azoknak a magán- és közintézményeknek az elismertségét, presztízsét, amelyek az örökség védelmével és bemutatásával foglalkoznak),
  • a látogatók megismertetése különböző kulturális intézmények tevékenységével,
  • a kulturális értelemben vett másság elfogadása,
  • sokkal nyitottabb viselkedés előmozdítása és így hatékonyabb ellenállás a szélsőségekkel szemben,
  • a lakóhelyhez, országhoz való kötődés, az azonosságtudat erősítése, kulcsszerep az identitás-keresésben és a kollektív tudat erősítésében.

Idén, a Kulturális Örökség Napok tematikái: 1000 magyar ház (Magyarországon) és a Fa műemlék épületek (Romániában).

2011. szeptember 17-én, a Kovászna Megyei Művelődési Központ által immár negyedik alkalommal szervezett kirándulás és a csernátoni Tájmúzeumba, egész naposra tervezett családi program, A fa öröksége címet viseli.

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a fa szerkezetű épített örökségünkre és azokra a mindennapjainkban használatos tárgyakra, amelyeknek alkotóelemük a fa (építőanyag, szerszám, konyhai eszközök, díszítő tárgyak, kopják, stb.).

A kirándulás, Tüzes István restaurátor szakmai vezetésével a következő útvonalon történik:
- Székely Nemzeti Múzeum faházak
- Kálnok – Unitárius és Református haranglábak
- Kökös – Szent Pál és Péter görögkeleti fatemplom
- Besenyő – Református templom
- Torja – Református templom, és a műemlék székelykapu
- Csernáton Haszmann Pál Tájmúzeum

A kiránduláson a részvétel ingyenes, jelentkezni lehet a 0267-351648-as telefonszámon vagy az e-mailcímen (válaszlevél esetén érvényes a jelentkezés), szeptember 15-ig (csütörtök), 16.00 óráig. A helyek száma korlátozott. Igény szerint Kézdivásárhelyről is indítunk autóbuszt. Indulás a Székely Nemzeti Múzeum elől szombat 10.00 órakor.

A családi program:
Szombaton, 12 órától, a csernátoni Haszmann Pál Tájmúzeum udvarán családi program várja a látogatókat, megismerkedhetnek a fa megmunkálásának lépéseivel és különböző fa alapanyagú kézműves foglalkozás bemutatóival.

Továbbra is nagyon fontosnak tartjuk, hogy a helyiek megismerhessék saját értékeiket, és felelősséget érezzenek megmaradásuk iránt.

Az esemény szervezői: Kovászna Megye Tanácsa; Kovászna Megyei Művelődési Központ; Haszmann Pál Tájmúzeum.

Fotó: Toró Attila

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.