Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

A Kós Károly által tervezett Székely Nemzeti Múzeum Háromszék egyik legjellegzetesebb és egyben leghíresebb épülete. Az épület a Finn Nemzeti Múzeumhoz hasonló elképzelés alapján született, hiszen már önmagában is a táj építészetére jellemző vonásokat összesíti. Ennek jegyében alakították ki a vártemplomot idéző udvart, a bástyaszerű tornyot, vagy a kápolnaszerű jobb oldali sarkat.

A feljegyzések szerint az alapkövet 1911. október 22-én helyezték el: Gödri Ferenc Sepsiszentgyörgy polgármesterének, Dr. László Ferenc és Csutak Vilmos a Székely Mikó Kollégium tanárainak jelenlétében. Az sem véletlen, hogy az épületet Kós Károly tervezte, hiszen László Ferenccel a korábbi tanár-diák viszonyából ismerték egymást. Kós így emlékezik a háromszékiek kéréseire: „(...)múzeumi szempontból jó beosztású, technikailag tartós és jól karban tartható, művészileg pedig – a Székely Nemzetet reprezentáló épületet (...)" képzeltek el Sepsiszentgyörgyre.

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.