Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

velencei_2Új bemutatóval várja közönségét a Tamási Áron Színház társulata, William Shakespeare A velencei kalmár című darabját Bocsárdi László rendezésében tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadás a színház Nagytermének színpadára felépített kis nézőtér előtt játszódik, ezért a színház bemutató-bérletesei csak két csoportban láthatják az előadást, november 9-én és 10-én, mindkét nap este 7 órától.

A másság komédiája

A velencei kalmárt az egyik legproblematikusabb Shakespeare-műnek tartják. „Főtémája nem az antiszemitizmus, mint ahogy nem is az antifeminizmus – írja Géher István a darabról – de motívumként mindkettő megtalálható benne, együtt napjaink jó néhány vitakérdésével. Hogy mit kezdhetünk azzal, aki másmilyen, mint mi; hogy megbízhatunk-e a törvényekben, hogy félnünk kell-e a nőktől; hogy miből lesz, és mire való a pénz... Mindez egymásba gabalyítva és belégyömöszölve egy szokványos-romantikus komédiába.”

Bassanio, a kalandos kedvű, de kissé könnyelmű velencei ifjú Belmontba készül, hogy elnyerje a szép és gazdag Portia kezét. Az utazáshoz pénzre van szüksége, ezért kereskedő barátjához, Antonióhoz fordul, akinek már nagy összeggel tartozik. Antonio segíteni akar barátján, de mivel pillanatnyilag minden vagyonát kalmárhajóiba fektette, Shylocktól, a velenceiek által gyűlölt és lenézett zsidó uzsorástól kér kölcsön, aki szokatlan szerződést javasol: kamatot nem kér a kölcsönadott összegre, de ha Antonio nem adja meg időben a tartozást, egy font húsával kell megfizessen érte.

Az előadás színpadra állításában a rendező munkatársai voltak: Bartha József (díszlettervező), Dobre Kóthay Judit (jelmeztervező), Incze G. Katalin (zenei vezető), Czegő Csongor (dramaturgiai munkatárs), V. Bartha Edit (ügyelő) és Máthé Mária Magdolna (súgó).

Szereplők: Nemes Levente, Mátray László, Kolcsár József, Diószegi Attila, Márton Lóránt, Nagy Kopeczky Kálmán, Nagy Alfréd, Erdei Gábor, Kőmíves Mihály, Szakács László, Nagy József, Kicsid Gizella, Gajzágó Zsuzsa, Szalma Hajnalka és Pálffy Tibor. Közreműködött Szilágyi Zsolt (ének) és Filip Ignác (fuvola). (közlemény)

 velencei_1.jpg  velencei_1.jpg  velencei_1.jpg
 velencei_1.jpg  velencei_1.jpg  

Fotó: Barabás Zsolt

Előadások novemberben:

- 17-én (szerdán) este 6 órától

- 18-án (csütörtökön) este 7 órától

- 21-én (vasárnap) este 7 órától

- 23-án (kedden) este 6 órától

- 27-én (szombaton) este 7 órától

- 28-án (vasárnap) este 7 órától

- 30-án (kedden) este 7 órától

 

Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.