Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

Művész Mozi: 2019. március 31-én, vasárnap délután veszi kezdetét a Művészet templomai című dokumentumfilm sorozat vetítése a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban. A művészet templomai című, Itália gazdag kulturális örökségét bemutató ismeretterjesztő sorozat páratlan értéket képvisel. A filmkedvelők számára a reneszánsz kor egyik leghíresebb alkotója, Sandro Botticelli és más híres alkotó munkásságának egy kevéssé ismert részébe enged betekintést.

A sorozat első filmvetítésére vasárnap délután kerül sor 16.30 órától. Leonardo Da Vinci - A lángelme Milánóban című magyar feliratos film lesz látható. A filmkedvelők ezt a filmet kedden is 16.30 órától  megtekinthetik román felirattal.

A dokumentumfilmes elemeket és történelmi karaktereket életre keltő, játékfilmes részeket vegyítő alkotást a 2015-ös Milánói Expo keretében megrendezett nagyszabású Leonardo-kiállítás ihlette, amely hat év előkészítő munka után, 12 szekcióban mutatta be a nagyközönségnek a világ számos tájáról Milánóba szállított lenyűgöző festményeket és rajzokat, köztük a Louvre-ból kölcsönzött La Belle Ferronie-t. A Milánói Király Palotában megrendezett kiállítás "virtuális tárlatvezetése" mellett a film kitekint a város Leonardóhoz kötődő további nevezetességeire is. Kiemelt hangsúlyt kap a filmben az Atlanti Kódex, a itáliai polihisztor tudományos és mérnöki jegyzeteinek, rajzainak esszenciális gyűjteménye. Új nézőpontból tűnik fel a mozivásznon Az utolsó vacsora legendás freskója; a milánói Nemzeti Tudományos és Technológiai Múzeumban feltárulnak Leonardo vakmerő mérnöki kísérletei. A mozinéző bejárhatja Leonardo szőlőskertjét is, melyet az Expo tiszteletére nemrégiben állítottak helyre.

A sorozat további filmjei közé sorolható Botticelli Inferno, Caravaggio Vérről és lélekről illetve Van Gogh Búzamező és borús égbolt között című filmek. Az olasz-német ismeretterjesztő film Inferno című film története szorosan kapcsolódik azokhoz a misztikus rajzokhoz, amelyeket Botticelli pályája utolsó éveiben, Dante Isteni színjáték című művének illusztrálásához készített, csaknem egy évtizednyi munkával. A Caravaggio - Vérről és lélekről a látványos dokumentumfilm Michelangelo Merisi da Caravaggio pályáját mutatja be munkásságán és személyes küzdelmein keresztül, akinek nem csupán a művészetét, de az egész létét is a fény és az árnyék, a kontrasztok és az ellentmondások, az ihletett zsenialitás és a józanság váltakozása jellemezte.

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat negyedik részében Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre: holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején. Miközben a film végigköveti a műgyűjtő nő életútját, végigvezeti a nézőket a De Huge Veluwe Nemzeti Park területén található Kröller-Müller Múzeum páratlan építészeti csodáján és a benne megtalálható felbecsülhetetlen értékű műalkotásokon.

A sorozat filmjeit külön csoportok számára is vetítik, bejelentkezéssel.

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom