Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

Tamási Áron Színház: A társadalom támaszai - fotó Barabás ZsoltA Tamási Áron Színház 2019. április 7-én, vasárnap 19 órától mutatja be Henrik Ibsen A társadalom támaszai című drámáját Botos Bálint rendezésében.

„El kelle buknunk – haj, minő tanulmány! –
Meg kelle törnöd - oh, mily áldozat! –„
Arany János: Széchenyi emlékezete

A Mátray László által alakított főhős, Karsten Bernick városának mintapolgára. Johan (Fekete Lovas Zsolt) és Lona (Szalma Hajnalka) amerikai hazatérésével azonban a hajógyár-tulajdonos karrierjének és magánéletének idillje is meginog. Az 1870-es években gyakori megoldás volt a nem tengerbiztos hajók vízre bocsájtása. Ez az embertelen biztosítási csalás nagy sajtófigyelmet kapott a korban. Ibsen főhőse, Karsten Bernick tengerre engedi a hajót rozzant állapota ellenére. Bernick alakját Ibsen valós figuráról, Morten Smith-Petersen hajógyár-tulajdonosról mintázta, aki Ibsen hőséhez hasonló módon opportunista volt: céljaihoz igazította a helyes és a helytelen relatív fogalompárosát.

Botos Bálint előadásának dinamikájában az egyeditől halad az egyetemes fele, egyének személyes történeteiből bontja ki világábrázolását. Karsten Bernick férfidrámájából kibomlik a norvég, a kapitalista társadalom moralitásra, etikára hivatkozó mikrokozmosza. A látszaterkölcs kisvárosa ugyanis tulajdonképpen Rousseau természeti állapotának a tökéletes példája. A hatalom és az erkölcs ellentéte, a magánérdek és a közérdek összemosása teszi bemeszelt sírrá a modern társadalmat – Ibsen korában és a mi korunkban egyaránt.

Ibsen A társadalom támaszaiban későbbi műveihez képest óvatosabban nyúl a mértéktelenség, a bűn és a bűnhődés tematikájához. Itt még nem vág arcul, csak figyelmeztet.

Az előadást április folyamán még háromszor tűzi műsorára a színház: április 14-én, 15-én és 17-én 19 órától.

A produkcióra április 1-től jegyek válthatók a Központi Jegyirodában vagy interneten a www.biletmaster.ro -honlapon.

(Fotó: Barabás Zsolt)

 

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.