Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

Székely Vágta - Programleírás2019. június 28. és 30. között Székelyföld lovasai szállnak nyeregbe, és versenyeznek a budapesti Nemzeti Vágtán való indulásért. Összesen 28 településről érkeznek a lovas résztvevők, akik a szombati előfutamon mérettetnek meg egymással, a legjobbak a vasárnapi döntőbe jutnak.

Friss mezőnnyel rajtol a hétvégén, az Óriáspince-tetőn Székelyföld legnagyobb lovas rendezvénye, a 9. Székely Vágta. A budapesti Nemzeti Vágta kvalifikációs futamára tizennyolc, a Góbé futamra tíz településről neveztek a versenyzők Gyergyószentmiklóstól Kézdivásárhelyig.

 

Lovas életképek és hagyományok Háromszéken

Június 29–30., 11.00–19.00
A Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központja Sepsiszentgyörgy az idei Székely Vágtán a „Lovas életképek és hagyományok Háromszéken” című kiállítással készül. A kiállítás során betekintünk a háromszéki gazdák életébe, ugyanakkor a vidék jelentős, a lótenyésztés szempontjából megkerülhetetlen történelmi családjainak méneseibe is bepillantást nyerhetünk.

A Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója

Június 29., 18.00
2015 októberétől indult el a szablyavívóképzés Sepsiszentgyörgyön a Kék Hold Kulturális Egyesület és a magyarországi Magyar Szablyavívó-iskola szervezésében. Az iskola tagjai visszatérő vendégei a Székely Vágtának, én idén nem hagynak bennünket látvány nélkül. A magyar szablyavívás vágás- és védéstechnikáinak bemutatója, forma- és páros gyakorlatok, szabadvívás bemutató. A fellépés napján öt órán keresztül ingyenes kipróbálási lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára a Magyar Szablyavívó Iskola sátránál.

Az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület produkciója

Június 29., 16.00
A kaszkadőr bemutató látványos, akrobatikus lovastrükköket tartalmaz, ami a kozák tradíción alapuló trükklovaglás hagyományait eleveníti fel. A produkció új szemszögből mutatja be a lovas kultúrát és életet, általa nem csak jól szórakoznak a nézők, de betekintést nyerhetnek a lovasvilág egy új ablakán.

Az Erdélyi Baranta Szövetség bemutatója

Június 29., 15.30
Bemutatásra kerül a baranta mozgalom, mint a hagyományos magyar testkultúra által felgyűjtött és rendszerbe foglalt tudásanyag. A bemutató alatt megtekinthetünk különböző népi és katonai körben használt eszközöket, mint például a karikás ostor, bot, rövid és hosszú szállfegyverek használata, valamint a hajító fegyverek és a dinamikai fegyver, az íj. A bemutatót egy ostoros bevonulás valamint egy csatajelenet zárja közre.

Lovasíjász harci bemutató – A Sasíjász Hagyományőrző Egyesület bemutatója

Június 29., 17.00
Lovasíjász bemutató két lóval, amelynek alapja a ló és ember közti magas szintű kapcsolat bemutatása, ami lényegesen az íjászatban tükröződik ki, vagyis a nyílvesszők biztos ellövéseiben, illetve azok pontos célba találásában, a Kassai Lajos féle módszer alapján.

Etetve Szeretni Székelyföldön és Magic of Transylvania film

Székelyföld látnivalóiról és gasztronómiájáról készült két modern imázsfilm hagyományőrzés és fejlesztés céljából. A filmekben a székely kultúra és hagyományok új szemlélettel kerültek bemutatásra, amellyel a fitalabb generáció számára is, valamint nemzetközi viszonylatban is értékes üzeneteket közvetítenek. A filmben a székely kultúra meghatározó elemeként a lovaglás is bemutatásra került.

Huszár ügyességi verseny – Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület szervezésében

Június 28., 20.00
A Szent László-futam sikerén felbuzdulva, valamint huszáraink rátermettségét feltérképezve, a huszár ügyességi verseny idén sem maradhatott ki a Székely Vágta programkínálatából. Erre a versenyre egy katonai hagyományőrző egység legfeljebb négy tagja nevezhet be, korhű egyenruhában és fegyverzettel. A versenyzőnek egy előre elkészített akadálypályán kell ügyességi, harcászati és lovassági feladatokat végrehajtania, minél kevesebb hibát vétve. A tavaly a gyergyószentmiklósi László Pál lett a legvitézebb huszár, vajn idén ki lép a nyomdokaiba?

1848 korebeli huszárbemutató – Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület bemutatója

Június 29., 19.30
Nagyszabású huszár-harcászati bemutató, korabeli lovas és gyalogos harcmodor, huszárkaruszel bemutatása.

Gyerekek, lóra fel! – a Shagya Lovasklub Egyesület műsora

Június 30., 16.00
Látványos lovastorna és díjugrató elemekkel tűzdelt zenés lovasprodukció, amely bemutatja a lovas szakemberképző programban résztvevő gyermekeket és azok tudását.

Kincsem, a legyőzhetetlen csodakanca epikus története - a Nemzeti Lovas Színház előadásában

A nagysikerű mozifilm után, lovasszínházi változatban elevenedik meg a magyar csodakanca, Kincsem története. A Nemzeti Lovas Színház negyedszer tér vissza a Székely Vágtára, ezúttal pedig a KINCSEM: A LEGYŐZHETETLEN című lovasdrámáját hozza el a székelyföldi közönségnek.

A Pintér Tibor vezette Nemzeti Lovas Színház ismét nagyot alkotott: talán soha nem volt korábban még ennyire érzelmes és egyben drámai, ennyire megható és egyben felemelő darabjuk, mint új szuperprodukciójuk, a Kincsem. A legyőzhetetlen csodakanca újabb versenyt nyert: ezúttal a színházszerető közönség szívét hódította meg.

Pedig valójában még csak nem is Kincsemről szól a darab: a csodakanca élete és a kora, amelyben a sikereit halmozta csak alapjául szolgál a drámai alaphelyzetnek: egy apa fiatalon elveszti a gyermekét. Nem tudja elfogadni az elfogadhatatlant: az ő gyötrődéseit, vívódásait helyezi előtérbe a darab, gyakran álomszerű, spirituális utalásokkal.

Nagy erénye a darabnak, hogy nem akar hasonlítani a vele azonos című mozis megaprodukcióra, nem másolja azt, külön mítoszt épít a varázslatos csodakanca szelleme köré.

A szereposztás:
Blaskovits Ernő: Pintér Tibor
Hesp Róbert: Mohácsi Márk
Sztáray grófnő: Pápai Kíra
Mara: Papadimitriu Athina
Elisabeth, Kincsem: Bányavölgyi Donáta
Apa, Rikkancs: Bencze Sándor
Énekesnő: Ilyés Jenifer

Közreműkődik a Hungarian Trick Riding Team, valamint a Nemzeti Lovas Színház tánckara és lovasai, emellett helyi tehetségeink: a Kincskeresők és a Bekecs Néptáncegyüttes.

Nyilvános főpróba: 2019. június 28., 21.30
Előadás: 2019. június 29., 21.30
Esőnap: 2019. június 30., 21.30

Régió Díjugrató Kupa

Június 30., 10.00–16.00
A Vadon Egyesület ismét megszervezi a Díjugrató Régió Kupát, amely sorban a negyedik, a negyedik kiadás második fordulóját láthatjuk a 9. Székely Vágtán. A versenyre több mint 90 díjugrató részvételére számítanak, és hat kategóriában lehet bizonyítani: 10 év alattiak, 10 év felettiek ügyességi versenye (50–60 cm-es akadályokkal), aztán a 70–80 cm-es, 90–100 cm-es és 110–115 cm-es akadályok kategóriájában. A lovas mindig a kisebb akadállyal indul, ha azt sikerül hibátlanul teljesítenie, akkor próbálkozhat a magasabb akadállyal. Mindenhol a legjobb időt teljesítő lovas nyer. A hatodik kategória a magasugrás lesz, itt a tavalyi rekordot, a 160 cm-es akadály megugrását szeretnék felülmúlni.

Gyermekfoglalkozások

Június 29–30., 11.00–19.00
A lovak iránti szeretetet jó már kiskorban táplálni a gyerekbe. Ezt a Székely Vágta szervezői is így gondolják, ezért kétnapos gyermekfoglalkozást készítettek elő a legkisebbeknek. Kínálatunkban lovas edzőgyakorlatok, huszárcsákó készítése, lovas jelenetek festése, mesealkotás, lovagi játékok, kézműves foglalkozások, kreatív játékok, gyöngyfűzés, nemezelés, mézeskalács díszítés, textiljáték varrás, papírszínház, ügyességi játékok, harcművészet és ősi mesterségek bemutatása, kreatív műhelymunka és játékos oktatás várja a kicsiket. Emellett a Székelyföldi Legendárium csapata Erdély, Székelyföld épített örökségének megjelenítése nevet viselő programmal készül.

Gyermektáncház

Június 28., 19.00
A tavalyi szabadtéri táncház ötletét idénre is átmentettük, ezúttal viszont a gyermekeknek szeretnénk kedvezni. A táncok között lesznek moldvai, felcsíki, mezőségi és kalotaszegi lépések. Koreográfus: Virág Endre, zenészek: Mihály Pál, Kelemen István, Lőrinci Zsolt és Várhelyi Attila.

Buszjáratok a vágtára

Június 28–30. között zajlik a Székely Vágta a maksai Óriáspince-tetőn.
A rendezvény ideje alatt a Multitrans egésznapos járatot biztosít (megállók.: Népművészeti Iskola-Központi Református Templom-Söröző-Állomás épülete) Sepsiszentgyörgy és az Óriáspince-tető között a következőképpen:
- június 28.: indulás 18.00 órától minden kerek órában, visszafele 21.00–23.00.
- június 29. és 30.: indulás 10.00 órától minden kerek órában, visszafele 12.00–00.00.
A buszjegy ára egy útra 4 lej és a járművezetőtől vásárolható meg.

 

Ízelítő Gyergyó népi kultúrájából
a Hargita Megyei Hagyományőrző Forrásközpont programja
Június 29., 10.00–18.00
Gyergyó kulturális örökségének bemutatása a gasztronómia, a néptánc, a népzene, könyvstand illetve fotókiállítás keretében.

 

Aranyparipa-díj
az Equitana lovasbolt támogatásával
átadás: június 30., a Székely Vágta döntője keretében
Az Aranyparipa-díjat a legápoltabb lovaknak adják, a díj célja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra. Az elbírálásnál figyelembe veszik a takarmányozást, a lovak általános ápoltságát, a sörényük és patájuk állapotát. Aranyparipa-díjat először a 2013-as Székely Vágtán adott át az Equitana lovasbolt, az ő támogatásával idén is megvalósul a díj átadása. A 2018-as Székely Vágtán négy ló kap Aranyparipa-díjat.

 

Incitato képzőművészeti kiállítás
Június 29–30., 11.00–19.00
XXVII. Incitato Nemzetközi Művésztábor június 30-án nyitotta meg kapuit Bálványoson. A kézdivásárhelyi Incitato Lovas Sportklub által huszonhetedik alkalommal megszervezett, Európa-szerte egyedülálló táborra idén is számos hazai és magyarországi képzőművész kapott meghívást. A tavalyi kiállítás anyagát a Székely Vágta érdeklődői is megtekinthetik az Óriáspince-tetőn felállított sátorban, a művésztábor egyik munkáját pedig, az Incitato egyesület felajánlásából, a Székely Vágta harmadik helyezettje viheti haza.

 

Vándorszablya
átadás: június 30., a Székely Vágta döntője keretében
Első alkalommal 2014-ben került sor egy vándorszablya felajánlására, amelyet készítője, Szabó István a Székely Vágta győztesének adott. A szablya hagyományos kézi kovácsolással készített, edzett pengével ellátott, kecskebőrrel bevont markolat, melyet sárgaréz drótfonat díszít. Típusa 1845 mintájú lovastiszti vándorszablya, amit a tavalyi győztes, a farkaslaki Tamás Csaba birtokol. A Székely Vágta 2019-es nyertese megtarthat egy 1861 mintájú gyalogostiszti szablyát.

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.
További információk Elfogadom Elutasítom