Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó SepsiszentgyörgyönIV. Nemzetközi Kovácstalálkozóra kerül sor szeptember 6–8. között Sepsiszentgyörgyön, a Szabadság téren. A rendezvény célja immár negyedik alkalommal is a hagyományos kovácsmesterség és a kovácsoltvas értékének bemutatása és népszerűsítése, illetve egy szakmai fórum megteremtése a különböző országokból érkező kovácsmesterek számára.

Székelyföldön még ma is él a kovácsmesterség hagyománya, és ez volt Nagy György kovácsmester indoklása is, amikor életre keltette a rendezvényt. A kovácstalálkozó során az érdeklődők megtekinthetik a kovácsmesterek által elkészített alkotásokat és látványműhelyekben ismerhetik meg a kovácsmesterség munkafolyamatait. A különböző országokból érkező kovácsmesterek szakmai konferencián és egy tanulmányúton vehetnek részt.

A résztvevő mesterek Európa különböző országaiból érkeznek (Olaszországból, Ukrajnából, Oroszországból, Magyarországról és Ausztriából). Ők otthonról hozott, saját szerszámaikkal mutatják be mesterségük fortélyait. A színes program érdekességeiből a harangöntést, a szekérkerék ráfhúzást és a lópatkolást ajánlják a szervezők és a közönség figyelmébe. A kovácsmesterek a harangöntés technikájának csínját-bínját mutatják be a városlakóknak a főteren berendezett kovácsműhelyben, ahová kicsiket és nagyokat is szívesen várnak.

 

Színes programok a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozón

Húsz kovácsmester négy országból mutatja be míves portékáit és mesterségét Sepsiszentgyörgy központjában szeptember 6-8. között a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó alkalmával – jelentették be a szervezők a keddi sajtótájékoztatón.

A rendezvény keretében az osztrák Walfried Huber, a bécsi egyetem nyugalmazott tanszékvezető professzora különleges fémötvözési-kovácsolási technikákat mutat be és itt lesz Magyarország egyelten női lópatkoló kovácsa, Kajos Viktória, aki vasárnap tart bemutatót. Az érdeklődők megtekinthetik, hogyan készül a harangöntés, a tehénpatkó, megtudhatják, hogy mi is a kés damaszkolás és láthatják az idelátogató kovácsokat munka közben a különleges látványműhelyekben. A szabadtéri rendezvény megnyitóján István Ildikó és zenekara lép fel. István Ildikó és barátai az eddigi kiadott lemezekről adnak elő néhány dalt.  Majd ezt követően, három napig a kovácsolás nagymesterei lepik el a főteret. Sztakics Éva-Judit alpolgármester asszony a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idelátogatók a színes program érdekességeiből többek között a harangöntést, a szekérkerék ráfhúzást és a lópatkolást tekinthetik meg. A rendezvényt vasárnap, 19 órakor a Tárkány Művek koncertje zárja.

A Junior Prima díjas Tárkány Művek együttes világzenét játszik. Az időről időre megújuló zenekar a Kárpátmedence népzenéjét jazz, reggae, pop elemekkel házasítja. 2010 óta Európa számos országában megfordult, a legnevesebb hazai és külföldi fesztiválokon játszott. A tagok sok más formációban, projektben, illetve színházi előadásban vettek, vesznek részt. Olyan neves előadókkal játszottak együtt, mint Dresch Mihály, Frank London, Izraeli Filharmonikusok Ágoston Béla, Fonó Zenekar, Szalonna és bandája, Mique Montanaro, Vujicsics együttes.

Nagy György kovácsmester, a rendezvény ötletgazdája a sajtótájékoztatón elmondta, hogy külföldet többször megjárva, ötlött fel a gondolat, hogy miért ne lehetne itthon is egy találkozót megszervezni. Szerinte az első cél a hiteles, minél színvonalasabb szakemberekkel felvonultatott rendezvény megszervezése.

A céhes világban inaskodás formájában terjedt a mesterség, manapság ilyen jellegű szakmai összejöveteleken van lehetőség megismerni a különböző irányzatokat. A rendezvény negyedik kiadása rangos szakmai találkozóvá nőtte ki magát. A Kovácstalálkozón igazi szakmai bemutatókra, konferenciára és egy nagyszabású, közel 100 egyedi tárgyat számláló kiállítás bemutatására kerül sor.

 

Program

2019. szeptember 6., péntek

15:00 – A IV. Nemzetközi Kovácstalálkozót hivatalos megnyitója / Szabadság tér
15:00 – Koncert: István Ildikó és barátai / Szabadság tér
16:00 – Kovácsolás bemutató / Szabadság tér
18:00 – Harangöntés agyagformába hagyományos technikával - Slíz Robert közreműködésével / Szabadság tér

2019. szeptember 7., szombat

9:00 – Kovácsolás bemutató / Szabadság tér
11:00 – Szekér kerék ráfhúzás – bemutatja a Magyar Kovácsműves Céh elnöke: Takács Zoltán/ Szabadság tér
14:00 – Késpenge damaszkolás, kovácsolás bemutató / Szabadság tér
16:00 – Az öntött harang kibontása / Szabadság tér

2019. szeptember 8., vasárnap

14:00 – Kovácsolás bemutató / Szabadság tér
16:00 – Patkó készítés és lópatkolás – bemutatja Kajos Viktória, Magyarország egyetlen női kovácsa / Szabadság tér
19:00 – Köszönetnyilvánítás és Tárkány művek koncert / Szabadság tér

 

A szervezők fenntartják a programváltozás jogát.

Szervezők: Kónya Ádám Művelődési Ház, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Nagy György ötletgazda.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.