Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A Székelyföldi Grafikai Biennálék sorozatában Siklódi Zsolt kurátor váratlan, tragikus távozása egy fájdalmas és szükségszerű újragondolásra késztette a szervezőket. Siklodi Zsolt oly sokszor emlékeztetett arra, hogy „A Székelyföldi Grafikai Biennále célkitűzése egymás mellé helyezni a lokálist az univerzálissal, és ezen keresztül megkeresni, meghatározni a térségben, de a világ más tájain megszülető grafikai törekvések helyét is a globális trendekben…”.

 Ezen meghatározó gondolatok köré építették fel a szervezők az idei biennálé alapkoncepcióját is: „Az elmúlt évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy a pixel alapú kép és a hagyományos grafika viszonya sokkal összetettebb kérdéseket vet fel, mint az az első megközelítésre tűnt. Egy jótékony, megtermékenyítő átjárás figyelhető meg a digitális és analóg világ között, mely kibővítette a grafikai kép kifejezésbeli lehetőségeit, új horizontot nyitva meg a grafikai képalkotás terén. A 2018-as „G5” Biennálé ezen kölcsönhatások bemutatásához szeretne lehetőséget biztosítani.” Mindezek fényében kívánja végezni tevékenységét az új kurátor, Ferencz S. Apor, csíkszeredai képzőművész is.

Az 5. Székelyföldi Grafikai Biennálé pályázati kiírása már nyilvános, a hazai és nemzetközi grafikusművészek 2018. március 30-án, déli 12 óráig jelentkezhetnek. A nevezés kizárólag webes felületen, az online űrlapon keresztül lehetséges www.grafikaiszemle.ro honlapon. Az alkotások digitális reprodukcióját online, a nevezési űrlapon keresztül lehet feltölteni az oldalon kért adatokkal együtt. A zsűrizés első körben ezek alapján történik majd, a második fordulóba válogatott művek bekerülnek a grafikai szemle katalógusába és a kiállítás részét képezik majd.

A biennálé zsűrijét nemzetközi szinten elismert művészettörténészek és képzőművészek alkotják: dr. Cristian Aurel Opriș a Kolozsvári Művészeti Egyetem oktatója, dr. Erőss István az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszékvezetője, Liu Chun-Lan a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem oktatója, dr. Anca Boeriu a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész az EMŰK vezetője, Kónya Ábel a debreceni Modem vezető kurátora és Ferencz S. Apor képzőművész. A zsűri négy díjat oszt ki a legszínvonalasabb munkák alkotói között: a Biennálé fődíját, amely 2000 euró, valamint három 1000 eurós jutalmat a Nagy Imre-díjat, a Plugor Sándor-díjat és Nagy Pál-díjat.

Az idei biennálé díjátadó ünnepsége 2018. október 13-án lesz, ezt megelőzően nyitják meg a kiállítást a beválogatott alkotásokból a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A rendezvény keretében megnyitják Siklodi Zsolt a biennálé volt kurátorának kiállítását a Lábas Házban, illetve az előző szemle nyertesének Kamil Kucureknek a kiállítását a Magmában.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.