Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Khumba TransAfrika Expedicio 2018A Khumba Trans–Afrika Expedíció 2018-ban a magasság és a távolság, a hegymászás és az autózás megszállottjai társultak a több mint 40 napos útra. Az expedíció tagjai – Debreczeni László, Demeter László, Szarukán László, Tulit Zsombor. A tervezett útvonal kb. 16 ezer km: Egyiptom, Szudán, Etiópia, Kenya, Tanzánia, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Dél-Afrikai Köztársaság.

 

 2018. május 9.

 

Khumba Transz Afrika Expedicio 2018Sikeresen zárult a 2018. február 25.– április 25. között lebonyolított KHUMBA TRANSZ–AFRIKA EXPEDÍCIÓ: legfontosabb céljait megvalósította, az expedíció tagjai egészségesen hazatértek, autóik pedig rövidesen megérkeznek a konstancai kikötőbe.

Az expedícióban társult csapatok (Székelyek a magasban Sport Klub: Tulit Zsombor, Szarukán László; Sepsi Sic Outland Expedition: Debreczeni László, Demeter László) közös célja volt Afrika átszelése észak-dél irányban speciálisan fölszerelt terepjárókkal, Port-Saidtól Fokvárosig (Egyiptom, Szudán, Etiópia, Kenya, Zambia, Tanzánia, Botswana, Dél-afrikai Köztársaság útvonalon), 16 ezer kilométernyi út – többnyire nehéz terepen – mindössze 45 nap alatt.


A tervezetthez képest több napos késéssel indulhatott az expedíció, Egyiptomban ugyanis előre nem látott bonyodalmakkal járt az ügyintézés, a hajóval előreküldött autók kiváltásának nehézkessége, a port-saidi várakozás hat napot rabolt el a szűkre szabott időkeretből, a tulajdonképpeni expedíció március 6-án indulhatott.


Az út során érintett és megcsodált természeti és kulturális értékekből csak jelzésszerű felsorolás következik a bejárt országok sorrendjében. Egyiptom: ősi civilizációjának emlékei, a Nílus torkolatvidéke, átkelés komppal a Szuezi-csatornán a Sínai-félszigetre, a Vörös-tenger partvidéke, a Nílus vidéke (Luxor városa – az ókori Théba – és környéke, karnaki templomegyüttes, Királyok völgye, Asszuán, Nasszer-tó, Abu Szimbel sziklatemplomai). Szudán: a Núbiai-sivatag, a szudáni piramisok, a helyiek szent hegye, a Dzsebel Barkal a környékbeli templom-együttessel, Meroé (ókori romváros a Nílus keleti partján) piramisai. Etiópia: Gondar (2133 m) – Lalibela (2500 m), az Erta Ale vulkán (működő vulkán, állandó, fortyogó lávatóval), áthaladás az Etióp-magasföldön (nyaktörő utak több száz kilométeren, átlagosan 3000 m fölötti magasságban), majd leszállás a tengerszinthez viszonyított mínusz 70 méterre, éjszakázás a vulkán mellett, találkozás helyi törzsekkel az Omo folyó völgyében. Kenya: a Turkana-tó partvidéke, a Kelet-afrikai magasföld, a Nagy Hasadékvölgy keleti pereme, áthaladás az Egyenlítőn, Nairobi (vendégségben a magyar külképviseleten). Tanzánia: a Ngorongoro Nemzeti Park, táborozás a Manyara-tó partján, kávéültetvényen Mbeya-ban (ahol a kávécserjék ültetésétől a kávé szüreteléséig, válogatásáig, pörköléséig, főzéséig minden munkafázis megismerhető). Zambia: Kapisha meleg forrásai, Kabwe város vidéke (lepusztult bányászváros hírhedten szennyezett góccal), Viktória-vízesés, átkelés komppal a Zambézi folyón. Botswana: Chobe Nemzeti Park, Okavango-delta, Kalahári-sivatag, találkozás egy busman közösséggel. Dél-afrikai Köztársaság: Pretoria (vendégségben a magyar külképviseleten), kutatás az egykori Transzvál keleti határvidékén (Szváziföld és Mozambik), Royal Natal Nemzeti Park, Tugela-vízesés, Tsitsikamma Nemzeti Park, Agulhas Nemzeti Park, Tű-fok (az Atlanti-óceánt az Indiai-óceántól elválasztó Agulhas-fok), Jóreménység-fok, Fokváros, Táblahegy.


A helyi lakosok többnyire barátságosnak, segítőkésznek bizonyultak, bár a közép-afrikai országokban leplezetlen lenézéssel szóltak a „muzunguk” –ról (így nevezik a helyiek a fehér embert). Nehézkes volt a kommunikáció, különösen az elszigeteltebb helyeken, gyakran csak a mutogatás egyezményes jeleit használhattuk. Jó szándékukat itthonról vitt apróságokkal is megköszöntük (emléktárgyak, futball-labda, sportmezek, élelem, ruhanemű). Az ismeretlenségből kibontakozó Afrika színes és vonzó képét mutatta felénk.


Akadtak nem várt nehézségeink, ezeket nem gondként, hanem megoldásra váró feladatként kezeltük. A külső szemlélőnek aggályosnak tűnő helyzeteken átlendített a pozitív hozzáállás, a céltudatosság. Út állt előttünk, amelyet végig akartunk járni.
Az Okavango-deltában az expedíció egyik tagja égési sérülést szenvedett, amelyet először saját készleteinkkel, majd orvosi segítséggel láttunk el, a további kezelést mi végeztük. A Garmin in-reach készülék S.O.S. gombjának használatával, hívásunkra a helikopter a helyszínre ért.


A határátkelések során több esetben nem várt akadályokba ütköztünk, hosszas várakozást (és némi cselt) igényelt a belépés Szudánba, Zambiába és a Dél-afrikai Köztársaságba. A biztonsági kockázat szempontjából első helyeken szereplő országokban az utakon sűrűn találkoztunk fegyveres járőrökkel, fegyveres civilekkel. Etiópiában az I. veszélyességi fokozatúnak nyilvánított zónákban fegyveres kíséret biztosította az expedíciót (természetesen pénzért).


A sivatagi körülmények, a rendkívüli hőmérséklet (44 Celsius-fok is) megviselte az autók légkondicionáló berendezését, a néha nyaktörő terep más autós bajokat is okozott. Javításokat, alkatrészcseréket eszközöltünk Kartumban (Szudán), Dodomában (Tanzánia), Nairobiban (Kenya), Maunban, de a Kalahári-sivatagban (Botswana) is, Kokstad Nissan-szervizében (Dél-afrikai Köztársaság), végül forgalmas városi útszélen, a Jóreménység-foktól mintegy 30 kilométernyire. A Nissan terepjáró három ízben vontatásra szorult.


Az utolsó tervezett afrikai országig, a Dél-afrikai Köztársaság fővárosáig együtt haladt a két csapat, Pretoriában, az expedíció 34. napján (április 8-án) szétváltak. Innen a Sepsi Sic Outland Expedition délnek tartott, Fokváros felé, hogy tagjai záros határidőre befejezzék az utat, a Székelyek a magasban tagjai keletnek indultak, hogy megpróbálják expedíciójuk egy másik céljának megvalósítását.

 

Tulit Zsombor és Szarukán László (a Carola Egyesület megbízásából) április 9-12. között a Dél-afrikai Köztársaság keleti határán az angol-búr háborúban (1902-ben) elesett gróf Wass Albert sírja után kutatott, majd az első eredmények után a keresést kiterjesztették Szváziföldre és Mozambikra is. A helyszínen végzett, fotókkal és hangfelvételekkel dokumentált kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy Szváziföldön nagy valószínűséggel rátaláltak gr. Wass Albert sírhelyére.


A székely zászló, amely hagyományos kísérője a Székelyek a magasban minden expedíciójának, most hangsúlyosabb szerepet kapott. A zászlónk körül 2018-ban kibontakozott újabb bonyodalmak (fenyegetések, sértések) miatt az afrikai út során a székely jelképeket nem csupán az identitásuk természetes jeleként viselték, hanem figyelemfelhívó céllal és módon. Utrecht városában a múzeum udvarán árbocra fölhúzott székely zászló mellett rótták le kegyeletüket a hősi halott Wass Albert nevét megörökítő emléktáblánál. Székely zászlós fotók készültek több afrikai országban, különböző társadalmi státusú személyekkel, így természetesen a kenyai és a dél-afrikai köztársaságbeli magyar külképviselet vezetőivel is.


A Székelyek a magasban Sport Klub célként határozta meg az egészséges életmódra nevelő programjának bővítését az egészséges életfeltételek biztosításának irányába. A kontinens átszelését lehetőségnek tekintette ahhoz, hogy fölhívja az itthoniak figyelmét: az Afrikát súlyosan érintő vízhiány belátható időn belül bennünket is fenyeget. Az élhető bolygóért, a tiszta vízért tegyünk most, az utolsó előtti percben, közösen és tudatosan. Konkrét tapasztalatokat szereztek arról, hogy (nagyfokú tudatossággal, takarékossággal, vagyoni helyzettől független közösségi összefogással, a szürke víz meghonosításával) miként sikerült Fokvárosban több hónappal elhalasztani a vízszolgáltatás megszűnését jelentő nulladik napot.


A Khumba Transz-Afrika Expedíció Székelyek a magasban csapata 16.037 km utat vezetett Afrikában (gyakori szervizeléssel, néhány alkatrészcserével), 10 országon haladt át, 43 éjszakát töltött az autósátorban, az expedíció 44. napján érte el Fokvárost, majd a Jóreménység-fokot. Fokvárosban átadták a pretoriai magyar nagykövetnek a gr. Wass Albert sírja utáni kutatás dokumentumait, majd behajózták a terepjárókat (a Sepsi Sic Outland Expedition már hazatért csapatának autóját is), és dohai átszállással Bukarestbe repültek.


Az út egésze „élőben” követhető volt a világhálón a Garmin szolgáltatásának használatával.


Afrika hatalmas földrész, utunk során természetesen csupán egy kicsi-kis szeletébe pillanthattunk be. A tervezés idején is tudtuk, hogy kemény feladat lesz a nagy távolságok legyűrése kényszerűségének és a „karnyújtásnyira” került természeti látnivalók csábításának az összebékítése. De mindannyiunk életének fontos kísérője az álmodozás, az ebből születő tervezés, a felkészülés egy-egy nehéz terv/vállalás kivitelezésére. Hasznát vettük eddigi útjaink során szerzett minden tudásunknak, és újból megtapasztaltuk, hogy a célig vezető út fegyelmezettséget, kitartást, egészséges veszélyérzetet kíván meg, hajlandónak kell lennünk messze kilépni a komfortzónánkból, nem félni a bizonytalanságtól. Így olyan helyekre juthattunk el, ahová nem vezetnek a társas kirándulások járművei, gyalogosan pedig megközelíthetetlenek.


A veszélyekkel, mindennapos megpróbáltatásokkal járó utazás, a Föld – számunkra eddig ismeretlen – értékeinek, különböző kultúráknak és embereknek a megismerése, a hely hangulata mind-mind hozzájárult ahhoz a varázshoz, amelyet a kontinensen átéltünk.

A Khumba Trans–Afrika Expedíció 2018 támogatói: Carola Egyesület, Nexxon, Bertis, Depo, Trisport, Garmin, Autototal, BoemUrban, Clinica de parbrize, Tuning Serv, Pista Bá, InterCars, Teamobil, T3 Kiadó, Ervin Impex, Adonis, Instal All, Deante, Demeter Lkl, Contexp, No Limit, Bon Proiect, Wood Management, Lőrincz András II., Q-Service, Black Sea Crown Logistic.

A csapat autóit jó minőségű BF Goodrich gumiabroncsokkal a Nexxon kft látta el, az élelmiszerek egy részét a Bertis kft. biztosította. Az állandó on-line követhetőséget és kapcsolatot a Trisport által forgalmazott Garmin inreach készülék biztosította.

 

Partnerek: Prevent Mozgásközpont, Háromszéki Közösségi Alapítvány, Székely Nemzeti Tanács, AlterNet

Kiemelt médiapartnerek: Háromszék, Sepsi Rádió, Székely Hirmondó, Weradio, Erdely.ma, sepsiszentgyorgy.info

 

2018. április 15–21.

 

Célba értek

Az Afrikát átszelő expedíció Székelyek a magasban csapatának tagjai (Tulit Zsombor és Szarukán László), miután  Utrecht város múzeumában lerótták kegyeletüket a hősi halott gr. Wass Albert (az író nagybátyja) emléke előtt, a kontinens újabb természeti ritkaságait járták be: a Tugela-vízesést, a Tsitsikamma Nemzeti Parkot.

Az Indiai-óceán partján haladva, az expedíció 43. napján (április 17-én) elérték Afrika legdélibb pontját, Tű-fokot (az Atlanti-óceánt az Indiai-óceántól elválasztó Agulhas-fok). Innen az út végállomásaként megjelölt Fokváros következett és  a Jóreménység-fok (április 19.) – ezzel célba értek.


A sokat próbált terepjáró az utolsó kilométereken is kitartott: 10 afrikai határt és több mint 15700 kilométert hagytak maguk mögött.


Fokvárosban megkezdték a terepjárók behajózásának előkészítését, akárcsak itthon, az út kezdetén, és április  23-án elindítják őket Konstancára. Az autósok ezt követően repülnek Bukarestbe.

 

Az expedíció még nem ért véget, csak a hazaérkezésük után tekinthető befejezettnek.

 

 

2018. április 9 –12.


A Carola Egyesület megbízásából a Khumba Transz-Afrika Expedíció 2018 két tagja, Tulit Zsombor és Szarukán László gr. Wass Albertnek, a II. angol–búr háború hősi halottjának sírja után kutatott 2018. ápr. 9-12. között  Dél-Afrikában, a hajdani Transzvál keleti határán.

Induláskor azokkal az információkkal rendelkeztek, amelyeket Szebeni Zsuzsa, a Carola Egyesület részéről osztott meg velük az 1902-ben elesett ifjú halálának és eltemetésének körülményeiről, feltételezett sírhelyéről és a témában kutató személyekről. Ezek nyomán kezdtek alaposabban tájékozódni az angol–búr háborúk témakörében, valamint Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola 1909-es dél-afrikai sírkereső útjáról. A búrok függetlenségi harcának támogatásáért Párizsból Transzválba (Dél-Afrikába) utazó ifjú személyisége, mindenek feletti szabadságvágya rokonszenvet és érdeklődést ébresztett a Székelyek a magasban Egyesület expedícióba induló tagjaiban, ezért vállalták a feladatot.

Kevés biztos adat, sok feltételezés birtokában vágtak neki az útnak. Egyértelmű volt, hogy a sírt a hajdani Transzvál területén, a hajdani határnak a keleti részén kell keresniük. Hogy hol volt a régi határ, azt sok korabeli térkép felkutatása és összevetése nyomán próbálták kijelölni. Tisztázásra várt néhány, több néven emlegetett, a térképeken eltérően megjelenített helység mai helye. Végül a Szabó Kristóf  kutató által fellelt angol titkosszolgálati jelentések adatai nyomán jelölték meg a kutatandó terület végpontját, az elinduláshoz  pedig a Szilvássy Karola 1909-es indulásának (többek által valószínűsített) helyét. Vagyis a Dél-afrikai Köztársaságnak a Komatiport (Pretoriától 570 km) és Lomahashe közé eső szakaszát. Pretoriába érkezve a magyar külképviseleten Király András László nagykövettel és Szabó Kristóf helytörténésszel egyeztettek a legnagyobb valószínűséggel eredményt hozó útvonalról.

A helyszínen a térképektől eltérő helyzetet találtak: a Lomahashe név nem települést, hanem egy kisrégiót jelöl, amely három ország területén fekszik: Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld és Mozambik. A mesterségesen szétosztott régió lakói naponta átjárnak a határokon, a falufelelősök pedig jól tájékozottak mindhárom terület ügyeiben.


Az első eredmények után a keresést kiterjesztették Szváziföldre, majd Mozambikra is. A határokon katonai kísérettel keltek át. A megyényi terület mindhárom részének átkutatásában, a „fehér sír” azonosításában a lakosság mellett a helyi rendőrség, a környék falufelelősei segítették a székely fiatalokat.


Autóval és gyalogosan járták be a három országban elterülő Lomahasha régiót.  Helyi lakosokat, pedagógusokat, idős embereket, emléket őrző unokákat egyaránt megkérdeztek, a beszélgetéseket, a lehetséges helyszíneket fotóval, videóval dokumentálták. A kollektív emlékezet megőrizte a hajdani eseményeket (búr háború, fehér ember, helyi kísérővel, lóháton, a fehéret meglőtték, később jöttek fehérek a sírt látogatni, régebb volt felirata is stb.) és a sír helyét, amelyet, úgy tűnik a helyiek kegyeleti helynek tartanak, nem építkeztek rá (a 15 éve épült ház is szabadon hagyta ezt a területet a mellette korhadó öreg fával együtt), a sír elhelyezkedése sem illeszkedik a helyi temetkezési szokásokhoz. A keresést végig segítő rendőrség jegyzőkönyvet vett föl a helyszínen zajlott eseményekről, ígéretet tett arra, hogy az esetleges újabb információkról  a kutatókat azonnal tájékoztatja.


A helyszínen végzett kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy Szváziföldön, Lomahasheban, egy törzsi vezető birtokán nagy valószínűséggel rátaláltak gr. Wass Albert sírhelyére. A hegyekkel övezett hely 260 m-re van a Szváziföld–Mozambik határtól, 2,07 km-re a Dél-afrikai Köztársaság–Szváziföld északi határától, a koordináták: Lat: -25.969994 Lon: 31.983282


Maguk készítette kis kereszttel megjelölték azt a helyet, ahol a megkérdezettek/megszólalók egybehangzó emlékezése szerint egykor a síremlék is látható volt.


Az Afrikát átszelő expedíció gr. Wass Albertnek szentelt részét Utrecht város múzeumában zárták le, ahol a hősi halott nevét megörökítő emléktáblánál, a múzeum udvarán  árbocra fölhúzott székely zászló mellett, virággal rótták le kegyeletüket.

 

 

 

 2018. április 2 –7.

 

A háromszéki expedíció kissé módosított a tervezett  útvonalon, és  Zambiából Botswanaba ment (Livingstone – Viktória-vízesés – Kasane útvonalon), komppal átkeltek a Zambezi folyón a „muzunguk” – így nevezik a helyiek a fehér embert Afrika déli országaiban, leplezetlen lenézéssel.


Zsúfolt volt  a Botswanaban töltött hét. A különleges természeti látványosságok  (Chobe Nemzeti Park,  Okavango-delta) nyaktörő útjait egy-egy nap autójavítás követte, melynek bosszúságait munkabaleset is tetézte.  Míg Maun városában az autókat javították, az expedíció megsérült tagja az orvosnál vár sorára, hogy ellenőrizzék a delta vidékén szerzett égési sebeinek gyógyulását, az elsősegély és az ideiglenes kezelés alkalmasságát. Ki-ki a maga szervizében – mondta az expedíció egyik tagja, hozzáfűzve: Ezek nem gondok, hanem megoldásra váró feladatok.  A külső szemlélőnek aggályosnak tűnő helyzeteken a sepsiszentgyörgyieket átlendíti a pozitív hozzáállás, a céltudatosság. Út áll még előttük, amelyet végig szeretnének járni. Levélváltásaikban már egyre határozottabban körvonalazódik a dél-afrikai feladatuk teljesítésének lehetősége, de most inkább az útra koncentrálnak.


Mihelyt az autóik állapota megengedte, ápr. 5-én nekivágtak egy újabb nehéz próbának, a Kalahári-sivatagnak. Fél nap után ismét autót javítottak a sivatag közepén, településektől távol, de – feszített ritmusban haladva – ápr. 6-án estére elértek a határ menti Gaboroneba (Botswana fővárosa).


12000 kilométernyi út állt mögöttük, amikor április 7-én átléptek a Dél-afrikai Köztársaságba.

 

 

 

 

2018. március 26 –31.

 

A háromszéki fiatalok márc. 26-án, a Ngorongoro nemzeti park bejárása után a Manyara-tó partján táboroztak, majd Dodomába (Tanzánia fővárosa) vezettek: itt oldották meg az autók újabb szervizelését.

Dodomából Mbeya felé (márc. 27-28.) fordulva közeledtek a Zambiai határhoz. Mbeya-ban meglátogattak egy kávéültetvényt, ahol a kávécserjék ültetésétől a kávé szüreteléséig, válogatásáig, pörköléséig, főzéséig minden munkafázist megismerhettek.

 



Az expedíció 23. napján, március 28-án átléptek a hatodik afrikai határon dél felé, Zambiába.

A határátkelés most sem ment simán, de két és fél óra alatt sikerült megoldani a papírformaságokat, és kifizetni minden újabb járulékot, adót.  Zambiában az első megállójuk Kapisha meleg forrásainál volt (márc. 28). Üdítően hatott a megmártózás a több mint kilencezer kilométernyi úton és öt afrikai országon túljutva.

29-én este Kabwe városának határában vertek tábort, óvatos távolságban a lepusztult bányászváros hírhedten szennyezett gócától. 30-án este a  Lusaka–Livingstone útvonalat követve Zimbabwe határához érkeztek. Ekkor a kilométeróra 10500 km-t mutatott.

A már bejárt Egyiptom, Szudán, Etiópia, Kenya, Tanzánia, Zambia után Zimbabwe a tervezett afrikai országok sorában a hetedik. Hátra van még Botswana és a Dél-Afrikai Köztársaság.

Az expedíció tagjai egészségesek, töretlenül bíznak a tervezett út sikeres végigjárásában.

 

 

 

2018. március 19 –24.
Az expedíció március 19-én (hétfőn) a tervezett irányban, kissé nyugatra kanyarodva folytatta etópiai útját,  bejárva az Omo folyó völgyét.


Itt az egyik autó meghibásodása miatt (eltört a turbófeltöltő, betört az első szélvédő) módosítottak az eredeti útiterven: a Nissant a Toyotával bevontatták a határhoz közeli Omorate városig, majd átléptek a zöld határon Kenyába, és szerelőműhelyeket keresve, lassú ütemben haladtak a Ludwar–Eldoret szakaszon. Végül egy éjszakai vezetéssel csütörtökön (márc. 22.) reggelre eljutottak Nairobiba. Útközben itthonról is kaptak telefonos segítséget (Olasz Attila, Q-Service), a kenyai magyar nagykövetségtől ígéretet, hogy Nairobiban segít megszervezni a szervizelést, a megfelelő alkatrészek beszerzését. Csütörtökön este a székelyföldiek a kenyai magyar külképviselet (Nairobi) vendégszeretetét élvezték,  autóik a rezidencia udvarának biztonságát.

 

Pénteken (23-án) délutánra befejeződtek az autó javítási munkái, és útnak indulhattak. A késő esti órákban Namanga határátkelőnél átlépték a Kenya–Tanzánia határt.


Ezzel beléptek a tervezett út ötödik afrikai országába, közben áthaladtak az Egyenlítőn, több mint 7500 km-t tettek meg. Úgy tűnik, időhiány miatt a Kilimandzsáró megmászásáról le kell mondaniuk.

 

 

2018. március 12 –18.

 

A székelyföldi expedíció márc. 12-én (hétfőn) a Kartumban (Szudán) megjavított autóival folytatta útját, sikerült üzemanyagot vásárolniuk, és a Metema – Sehibi útvonalon még aznap beléptek Etiópiába, útjuk harmadik afrikai országába.

A szudáni-etióp határ átlépése zavartalan volt, később a határ menti árusok sokasága nehezítette a haladást. A helyi lakosok általában barátságosnak bizonyultak, de sok fegyveres civillel is volt alkalmuk találkozni.

Március 13-án a Gondar (2133 m) – Lalibela (2500 m) útvonalon haladtak. Lalibelában az expedíció futball-labdával és sportmezekkel ajándékozta meg a helybeli focis fiúkat (még egy kis passzolgatásra is futotta az időből). A kommunikáció nehézkes, a helyiekkel való érintkezés során a mutogatás egyezményes jeleit használják.

Március 14-én jutottak Mekelébe, onnan 15-én az Erta Ale vulkánhoz (működő vulkán, állandó, fortyogó lávatóval). Nyaktörő utat jártak be, több száz kilométeren – és átlagosan 3000 m fölötti magasságban – haladtak az Etióp-magasföldön, majd szálltak le a tengerszinthez viszonyított mínusz 70 méterre. A Föld legmelegebb átlaghőmérsékletű fennsíkján ott tartózkodásukkor 44 C fokot mértek. Az éjszakát a vulkán mellett töltötték.

A biztonsági kockázat szempontjából I. veszélyességi fokozatúnak nyilvánított zónákban fegyveres kíséret biztosította az expedíciót (természetesen pénzért).

Március 16-án az Afrera-tó környékét bejárva érkeztek a Gewane-hez közeli Adaitu-ba. Innen 17-én Addisz-Abebába tartanak, ahol kicserélik a megrongálódott üzemanyagtartályokat, és beiktatnak egy technikai szünnapot az autók szervízeléséért. A Port Saidtól megtett 5000 km után egy nap pihenés a háromszéki autósokra is ráfér, mielőtt átvágnak a déli féltekére.

Az Etiópiát követő célország Kenya.

 




2018. március 5–11.
Az expedíció tagjainak – az Egyiptomban bevezetett sürgősségi állapot meghosszabbítása miatt – belbiztonsági átvilágításon is át kellett esniük, ez néhány nappal hosszabbította a várakozási időt Port Saidban. Március 5-én (hétfőn) sikerült eredményesen lezárniuk a hivatalos ügyintézést, a továbbutazáshoz minden szükséges engedélyt (új rendszámtáblát is) beszereztek.

Hétfőn este elhagyták a kikötővárost, kissé módosított útvonalon, hogy behozzák a kilométerekben mérhető lemaradást, és elindultak délnek. A Vörös-tenger partján haladva érkeztek Hurghada városába. Ottani, Erdélyből elszármazott ismerősük szívélyes házigazdának bizonyult: kürtőskaláccsal fogadta a székelyföldi expedíciót. Évekig egyiptomi idegenvezetőként dolgozott, több afrikai országban megfordult, így a kellemes vendéglátáshoz afrikai tapasztalatainak megosztását társíthatta.

Kedden (márc. 6.) a Vörös-tenger partjától a Nílusig jutottak, Felső-Egyiptomban Luxor városába (az ókori Théba) és környékére látogattak (karnaki templomegyüttes, múzeum, Királyok völgye). Szerdán (márc. 7.) estére értek Asszuánba, és a Nílus partján táboroztak. Másnap (márc. 8.) a Nasszer-tó nyugati partján folytatták útjukat: a Ráktérítőn áthaladva, változatlanul délnek tartva érkeztek a világörökségi helyszínre, Abu Szimbel sziklatemplomaihoz.

Délelőtt 42 C fokot mértek.

 

2018. február 28.

08 Khumba Transz Afrika Expedicio 2018Szerdán (febr. 28.) Kairóból a földközi-tengeri Port Saidba utaztak, hogy átvegyék a kikötőben a konténerekbe zárt  autóikat. Az ügyintézést bonyolította, hogy a konstancai, EU-s szabvány szerint kiállított bizonylatok nem mindenben feleltek meg  az egyiptomi elvárásoknak, lassította a közbeeső hivatalos munkaszüneti nap (ott a péntek a vasárnap) is. Így volt idejük alaposabban szétnézni Alsó-Egyiptomban, a Nílus torkolatvidékén, majd komppal átkeltek a Szuezi-csatornán a Sínai-félszigetre. Port Saidban a helyi tisztviselők segítőkésznek bizonyultak, végül szombat este együtt ünnepelték a mieinkkel az autók „kiszabadítását”,  a vámügyintézés még folytatódik.

 

 


2018. február 26.

A Khumba Transz-Afrika Expedíció, 2018 tagjai hétfőn (febr. 26.) délelőtt Kairóba érkeztek. Az Egyiptomba hajóval előreküldött autóikat még aznap szerették volna átvenni Port Said-ban, de várniuk kell néhány napot a vámügyintézés előre nem látott bürokráciája miatt.

A be nem tervezett kairói várakozás  szerencsés hozadéka egy Afrika-utazóval való találkozás. Az utazó most fejezte be a kontinenst körbejáró, 15 hónapja tartó útját, és megosztotta a szentgyörgyiekkel friss tapasztalatait. A mondhatni naprakész információk, a személyesen megélt eseményekből leszűrt tanácsok hasznosan egészítik ki a felkészülés során gyűjtött eddigi  ismereteiket. A háromszékiek kedden Egyiptom ősi, nagy civilizációjának emlékeihez látogattak: egyebek mellett az Egyiptomi Múzeumba és a gízai-fennsík világhírű piramisaihoz. Figyelték és dokumentálták Kairó kevésbé ismert arcát is, a mindennapok embereit, munkáját, utcaképét.

Az expedíció tagjai febr. 26-án délelőtt Kairóba érkeztek. Egyiptomba (hajóval) előreküldött autóikat még aznap szerették volna átvenni Port Said-ban, de várniuk kell egy-két napot a vámügyintézés előre nem látott bürokráciája miatt. Ezt a várakozást nem tervezték be, de sikerül hasznosan kitölteniük a napot: olyan fiatallal találkoznak, aki  most fejezte be 15 hónapos afrikai útját, és friss, személyes tapasztalatait megosztja velük. Az útikönyvek információit szerencsésen egészíthetik ki a gyakorlatból, a személyesen megélt eseményekből levont tanácsok.


Egy kis szelet Kairó. Békésen vízipipázók szomszédságában az útra készülők  térképeket tanulmányoznak.

 




2018. február 25.

01 Khumba Transz Afrika Expedicio 2018Lezárult a Khumba Transz-Afrika Expedíció 2018 előkészítő szakasza: Debreczeni László, Demeter László, Szarukán László és Tulit Zsombor fölkészült a 40-45 naposra tervezett útra. Minden szükségeset megtanultak, beszereztek, elintéztek, előkészítettek, fejben  az előre nem látható akadályokra, nehézségekre is készen állnak.


Február 25-én Bukarestből repülővel indultak Kairóba. A hétfői érkezés után Port Saidban átveszik az  autóikat, és megkezdik a kontinens átszelését. Az útra speciálisan fölszerelt járműveiket már február 9-én Konstancáról hajóval előreküldték Port Saidba, reményeik szerint azok eddig megérkeztek és ott várakoznak.


Az Észak–Dél irányban haladó út pontos tervét biztonsági okokból még nem teszik nyilvánossá.

 

 

2018. február 14.

 

Khumba Trans–Afrika Expedíció 2018 A Khumba Trans–Afrika Expedíció 2018 (a Székelyek a magasban expedíciósorozat és a Sepsi Sic Outland Expedition 2018-as rendhagyó expedíciója) február 9-én lezárta az előkészítés egyik fontos szakaszát: az útra speciálisan fölszerelt autóikat Konstancáról hajóval előreküldték a Port Said kikötőbe.

 

 

 

Az expedíció tagjai – Debreczeni László, Demeter László, Szarukán László, Tulit Zsombor – február 26-án repülővel utaznak Egyiptomba, majd az ott várakozó autóikkal kezdik meg a kontinens átszelését. A tervezett útvonal kb. 16 ezer km: Egyiptom, Szudán, Etiópia, Kenya, Tanzánia, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Dél-Afrikai Köztársaság.


Khumba Trans–Afrika Expedíció 2018A Sepsi Sic Outland Expedition már néhány autós expedíció tapasztalatával rendelkezik (Budapest–Bamako, Ázsia Race, Saharun–Marokkó), a mostani úttal régi vágyát valósítja meg.

 

A Székelyek a magasban expedíciósorozat tagjai Európa, Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika számos országában megfordultak, céljuk egy-egy kontinens legmagasabb hegycsúcsának megmászása volt.

 

A Khumba Trans–Afrika Expedíció 2018-ban a magasság és a távolság, a hegymászás és az autózás megszállottjai társultak a több mint 40 napos útra.
 

Az expedíció tagjai a Carola egyesület megbízásából megpróbálják felkutatni a második búr háborúban elesett Gróf Wass Albert sírját - az író Wass Albert nagybátyja – aki mindössze 20 éves korában vesztette életét, amikor megpróbált átjutni az angol frontvonalon a búrokhoz.

 

* * *

 A Székelyek a magasban expedíciósorozat eddigi jelentősebb expedíciói és megmászott csúcsok: Mont Blanc (Franciaország), Elbrusz (Oroszország), Lenin (Kirgizisztán), McKinley (Alaszka), Matterhorn (Svájc), Kilimandzsáró (Tanzánia), Aconcagua (Argentína), Mount Vinson (Antarktisz), Ararát (Törökország), Damavand (Irán), Khan Tengri (Kazahsztán, Kirgizisztán).

 

A Székelyek a magasban expedíciósorozat a testi, lelki és szellemi fejlesztés jó gyakorlatának bizonyult. Közel 20 éve csapatba szervezi az egészséges életmódot folytató, általában a természet, kiemelten a hegyek iránt vonzódó fiatalokat; felkészíti őket a magashegyi túrákra; majd lehetőséget nyújt a legalkalmasabbaknak, hogy feljussanak a csúcsra (a szükséges felszerelések, hegyi vezetők biztosításával is). A nagy érdeklődésnek örvendő magashegyi túrák mellett rendszeresítettük az alapedzéseket, a túraszervezést és -vezetést, a síoktatást, táborszervezést, erdei iskola működtetését. Programjainkkal a sportolói személyiség pozitív jellemzőit fejlesztjük, amelyek – kortól, nemtől, társadalmi státusztól függetlenül – az élet más területein is nélkülözhetetlenek. Népszerűek az elméleti és gyakorlati képzési témában szervezett tanfolyamaink, előadássorozataink, vetített képes előadásaink.

 

* * *

 

A Khumba Trans–Afrika Expedíció követhető a Székelyek a magasban közösségi oldalán is.

 

* * *

 
A KHUMBA Transz-Afrika 2018 támogatói:

Carola Egyesület, Nexxon, Bertis, Depo, Trisport, Garmin, Autototal, Boemurban, Szélvédő Klinika, Tuning Serv, Pista Bá, InterCars,Teamobil, T3 Kiadó, Ervin Impex, Adonis, Instal All, Deante, Demeter Lkl, Contexp, No Limit, Bon Proiect, Wood Management, Lőrincz András II, Q-Service

Partnerek:

Prevent Mozgásközpont, Háromszéki Közösségi Alapítvány, Székely Nemzeti Tanács, AlterNet

Kiemelt médiapartnerek:

Háromszék, Székely Hirmondó, Sepsi rádió, Weradio, Erdely.ma, sepsiszentgyorgy.info

 

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.