Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegenSzeptember 16. és 20. között a Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional támogatásával tíz alkalommal lesz látható a Fazakas Misi által rendezett Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című fórumszínházi előadás.

Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegenA román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló kétnyelvű produkció osztálytermi változatát több tanintézményben mutatja be a társulat. A nagyközönség Mikolán szeptember 17-én, hétfőn 19 órakor a Mosolyházban, míg Szilágycsehben 19-én, szerdán 19 órakor a Magyar Házban láthatja a több mint 100 előadást megért produkciót. A turné a szatmárnémeti Progress Art partneri együttműködésével jött létre.

Az előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében.

A mostani előadássorozat annak a komplex színháznevelési projektnek a része, amely során az elmúlt félévben öt megyében - Maros, Arad, Bihar, Szatmár és Szilágy – összesen 25 alkalommal, főként iskolákban, osztálytermi produkcióként mutatja be az előadást a társulat.

Az Osonó Színházműhely egy olyan független, alternatív színházi kezdeményezés, amely a létrejövő előadásokon túl párbeszédre törekszik a közönséggel, annak érdekében, hogy inspirációt adjon, hogy felelős és kreatív emberként keressék meg helyüket a társadalomban. A színházi, oktatási és szociális projekteken keresztül, az Osonó intenzív élményt biztosít a résztvevők számára, hogy saját önismeretük és másokkal való kapcsolataik fejlesztését elősegítse. A független társulat célja, hogy korunk mindennapi történéseit felismerje, művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressen.

A turné programja:
Szeptember 17, 10 óra: Szatmárnémeti, Kölcsey Ferenc Főgimnázium
Szeptember 17, 13 óra: Szatmárnémeti, Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum
Szeptember 17, 19óra: Mikola, Mosolyház
Szeptember 18, 10 óra: Mikola, Gellért Sándor Általános Iskola
Szeptember 18, 13 óra: Szatmárnémeti, Szatmárnémeti Református Gimnázium
Szeptember 19, 9 óra: Szilágycseh, Magyar Ház
Szeptember 19, 12 óra: Szilágycseh, Magyar Ház
Szeptember 19, 19 óra: Szilágycseh, Magyar Ház
Szeptember 20, 10 óra: Zilah, Református Wesselényi Kollégium
Szeptember 20, 13 óra: Zilah, Református Wesselényi Kollégium

A Román Nemzeti Kulturális Alap/Administraţia Fondului Cultural Naţional fontosnak tartja leszögezni, hogy az általa támogatott projektek nem tükrözik szükségszerűen az álláspontjukat, és nem vállalják a felelősséget a projekt tartalmáért, illetve azért ahogyan a projekt eredményei felhasználásra kerülnek. A program tartalmáért és hatékonyságáért az Osonó Színházműhelyt terheli minden felelősség.

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.