Sepsiszentgyörgy, 2019. szeptemper 4. / fotó: Toró Atila

Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet címereMozgalmas Keöpeczi Sebestyén József-év
Bírósági bejegyzésének négyéves évfordulóját ünnepli január 16-án az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet, mely ismételten mozgalmas esztendőt tudhat maga mögött. 2018-ban nemzetközi címertani konferenciát szervezett Sepsiszentgyörgyön, elnöke előadott Franciaországban a címertani világkongresszuson, Lengyelországban európai szakkonferencián, Jászvásárban az országos heraldikai kongresszuson és számos más rendezvényen.

Keöpeczi Sebestyén József (1878–1964) születésének 140 éves évfordulója okán a szervezet számos tevékenysége által a címerművésznek állított emléket. Az Egyesületet partnerségében jelentette meg a sepsiszentgyörgyi Háromszék Vármegye Kiadó Szekeres Attila István Románia címere és Keöpeczi Sebestyén József című kétnyelvű kötetét.

Szekeres Attila István előadás közbenRománia címere és annak alkotója, Keöpeczi Sebestyén József címmel nemzetközi címertani konferenciát szervezett az Egyesület Sepsiszentgyörgyön, Kovászna Megye Tanácsának támogatásával. A román és magyar heraldikusok részvételével tartott konferencián az szervezet elnöke Erdély címeréről értekezett és bemutatta Keöpeczi Sebestyén József címerművész munkásságát. Az alkalomra jelentette meg a Háromszék Vármegye Kiadó Szekeres Attila István Románia címere és Keöpeczi Sebestyén József című magyar és román nyelvű könyvét.

Szekeres Attila István a címertani világkongresszuson, ArrasbanA franciaországi Arras városában október 2–5. között tartott 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe címmel tartott előadást az elnök, korábban, a lengyel Címer- és Zászlótudományi Intézet által szeptember 6–8. között megszervezett 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián a lengyelországi Cieszyn városában A székelyföldi közigazgatási címerek módosítása Erdélynek Romániával való egyesülését követően című előadását mutatta be angolul.

A jelezett témák román változatát az Egyesület elnöke előadta a május 10–12-e között Jászvásárban szervezett 18. Országos Genealógiai és Heraldikai Kongresszuson. Ugyanott bemutatta az általa szerkesztett, az Egyesület partnerségében a székelyudvarhelyi székhelyű Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadásában 2017 végén román nyelven megjelent Simboluri istorice secuiești (székely történelmi jelképek) című tanulmánykötetet, melynek címertani fejezetét ő maga, pecséttani részét Pál-Antal Sándor, zászlótörténeti fejezetét Mihály János írta.

A székelyföldi közigazgatási címerek módosításáról értekezett Szekeres Attila István a november 8-án az Erdélyi Múzeum-Egyesület sepsiszentgyörgyi fiókszervezete által a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozat keretében Határtalan tudomány – Tudomány határok nélkül címmel szervezett konferencián. Erdély címermadaráról tartott előadást a Székely Nemzeti Múzeum által november 28-án szervezett a magyar tudomány ünnepe rendezvényen.

A magyar zászló és címer napja (március 16.) alkalmából a Tortoma Önképzőkör meghívottjaként március 13-án Baróton tartott előadást a magyar jelképekről. Március 14-én az eredeti állapotába visszaállított sepsiszentgyörgyi 1848–1849-es emlékmű újraavatásán Szekeres Attila István ismertette Magyarország címerének történetét, majd este a Székely Nemzeti Múzeumban Magyarország címere a sepsiszentgyörgyi '48-as emlékművön címmel tartott előadást.

A székelyek címerétől a székelyek zászlajáig címmel a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójának idei közgyűlése keretében Sepsiszentgyörgyön szervezett konferencián tartott előadást.

A címerművész – 140 éve született Keöpeczi Sebestyén József címmel, a 24. Erdővidéki Közművelődési Napok keretében november 21-én a köpeci református templomban tartott előadást. Ennek összefoglalóját közvetítette az Erdővidék Térségi Televízió. Külön műsort szentelt Keöpeczi Sebestyén Józsefnek a Román Televízió Magyar Adása és a Bukaresti Rádió, melyekben Szekeres Attila István ismertette a címerművész életútját és munkásságát.

A Keöpeczi Sebestyén Józsefre való emlékezés idén is folytatódik. Február 8-án Csíkszeredában tart előadást az elnök, márciusban a Balassi Intézet szervezésében Bukarestben a címerművész alkotásainak digitális reprodukcióiból készülő kiállítás megnyitójával egybekötött előadást.

Sepsiszentgyörgy, 2019. január 14.
Dr. Szekeres Attila István,
a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja
az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet elnöke

 

Mellékelt illusztrációk:
1. Az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesületet címere
2. Szekeres Attila István előadás közben
3. Szekeres Attila István a címertani világkongresszuson, Arrasban

0
0
0
s2smodern

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2019 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

Kövess minket:

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.