Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Szent György Napok - 201928. Szent György Napok – 2019. április 24. – május 5.

Sebestyén Márta koncerttel indul a 28. Szent György Napok. Az idén tizenkét naposra bővült rendezvény főszínpadán fellép többek között Tarja Turunen, a Nightwish volt szólistája, a Bagossy Brothers Company és a Holograf együttes – közölték csütörtöki sajtóértekezletükön a szervezők.

 

 

Szent György Napok - 2019 Antal Árpád a Szimplában tartott eseményen elmondta: azért választották ezt a helyszínt, mert ez a vendéglátóipari egység vállalta – partnerségben az önkormányzattal - a Szent György téri programok szervezését.

Sepsiszentgyörgy polgármestere hozzátette: a Szent György Napok 28-ik kiadására, amelyre az önkormányzat közel egymillió lejt különített el, 2019. április 24-e és május 5-e között kerül sor, és változatos programkínálattal próbál eleget tenni minden korosztály elvárásának.

Az újdonságokról szólva Knop Ildikó programkoordinátor ismertette: idén tizenkét napra nyúlt a városünnep, tekintettel az április 26-a és 28-a közé eső ortodox húsvétra, de a programot úgy szervezték, hogy ne zavarja az ünnepet. A korábbiak mellett három új helyszín jelenik meg. A Szent György téren, sajátos, nyugodt és kellemes hangulattal, alternatív zenével, street fooddal és kézműves sörökkel.

További új helyszín a Sepsi Aréna parkolója, ahová a Vidámpark költözik, amely május 3-a és 5-e között működik. Ide óránként fognak autóbuszok járni (5-ös busz, városi jeggyel), illetve étel- és italpontokat telepítenek, és Sugásfürdő, ahol május 1-jén Városi majális lesz, amelybe igyekeztek bevonni helyi „mozgásaktivistákat” – sorolta Knop Ildikó.

A programkoordinátor hozzátette: a fellépők körében is igyekeznek „frissíteni”, mert bár lesznek az idősebb generációhoz tartozó zenészek, de itt lesznek a pályafutásuk csúcsán lévő fiatalok is.

Amúgy Erdély legnagyobb városünnepének nem változik a struktúrája: a május 3-a és 5-e között zajló háromnapos utcai eseményeket egy kilencnapos kulturális hét előzi meg, ami kicsit „belassít” az ortodox húsvét alatt.

A nyitókoncertre április 24-én este hét órakor kerül sor a Krisztus Király római katolikus templomban. Fellép Sebestyén Márta népdalénekes, Szamosi Szabolcs orgonaművész és a Plugor Sándor Művészeti Líceum Campanella gyermekkórusa Lőfi Gellért vezetésével.

Sebestyén Mártát talán nem túlzás világhírűnek nevezni, 31 díja és kitüntetése közül kiemelhető hazai szinten a Kossuth- és Liszt Ferenc-díj, nemzetközi szinten pedig az az Oscar-díj, amelyet az ő előadásában elhangzó Szerelem, szerelem című dal kapott az Angol beteg (English Patient – 1997, r: Anthony Minghella, Ralph Finnes, Colin Firth, Julliette Binoche) című kilenc Oscar-díjas filmben. Szamosi Szabolcs orgonaművész, közel húsz éven át a volt a pécsi bazilika orgonistája, karnagya és zenei vezetője, 2013-tól a Filharmónia Magyarország Nkft. vezetője, ez az egyik legjelentősebb komolyzenei hangversenyszervező és fesztiválrendező cég, évente több száz koncertet rendez Magyarországon. A Campanella gyermekkórus a kiforrott előadásmódjával jelentős díjakat tudhat magáénak, 2016-ban például az ország legjobb gyerekkórusának választották.

A főszínpadon pénteken fellép többek között a Bagossy Brothers Company, szombaton a Holograf, és vasárnap Tarja Turunen.

A Bagossy Brothers Company és a Heureka Pop Orchestra pénteken 19 óra 30 perckor kezdi műsorát. Az egyedülálló szimfonikus koncert során a Bagossy ismert dalaikból és a legfrissebb albumuk szerzeményeiből hallhat egyedi válogatást a közönség. A már nemcsak Erdélyben, hanem Magyarországon is népszerű zenekar, a 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, több éve együtt zenélő tagokból. A Heureka Pop Orchestra (ők nemrég a Margaret Islanddal adtak kiemelkedően jó koncertet Sepsiszentgyörgyön) zenészei olyan kiváló művészek, akik Magyarország legnívósabb szimfonikus zenekarainak tagjai és minőségi zenéjükkel járulnak hozzá az előadás sikeréhez.

A vasárnap esti tűzijáték előtt a finn Tarja Turunen adja az idei Szent György Napok zárókoncertjét. A Nightwish egykori szólistája, aki egyáltalán nem mellékesen opera szakot végzett, karrierje csúcsán van. Szoprán énekhangjával három oktávot tud átívelni, repertoárjában a metálos elemektől a klasszikus hangzásig minden megtalálható.

A kulturális hét tizenhárom helyszínen zajlik. Ezek a Krisztus Király római katolikus templom, a Tamási Áron Színház, az Andrei Mureşanu Színház, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Háromszék Táncstúdió, a Bábstúdió, a Kamaraterem, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér, az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK), a Lábas Ház, a Keresztes-ház, a Tein Teaház, és egy új helyszín, a Sepsi Aréna.

A kültéri programok öt színpadon, két külső helyszínen és a természetesen a belváros utcáin és terein zajlanak. A Főszínpad a mostani korcsolyapálya helyén, arccal a színház fele lesz. A Közösségi színpad változatlanul a védettebb, csendesebb, családiasabb ‘56-os emlékparkban kap helyet azzal a módosítással, hogy – a tavalyi észrevételeknek helyet adva – lesz árnyékoló és italpontot is felállítanak. A múzeumkerti színpad a Székely Nemzeti Múzeum hátsó udvarán lesz, a borudvarral együtt. Az Ifjúsági színpad pedig idén az Ifjúsági Udvarral együtt a Romudvarba költözik. Lesz egy ötödik színpad a Szent György téren, amit a Szimpla „gondoz”.

A kézműves vásár a Székely Nemzeti Múzeum előtt, a Kós Károly utcában, a Mihai Viteazul Főgimnázium és a Kriza János utca sarka között, illetve a Gróf Mikó Imre utcában lesz. A lacikonyhákat a Lábas Ház elé, a Kórház utca és a Gróf Mikó Imre utca közé állítják fel, illetve a Bodok Szálloda parkolójában és Romudvarban. A Kórház utca-Kriza János utca útvonalat nem zárják le a közúti forgalom előtt.

Az idei városünnep szervezői: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Tega Rt. és a Laborfalvi Róza Alapítvány.

Bővebb információk a fellépőkről:  www.szentgyorgynapok.ro

A Szent György Napok szervezöinek sajtoközleménye. Fotók: Vargyasi Levente.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.