Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A társadalom támaszai - Tamási Áron Színház | fotó Barabás ZsoltElkezdődtek A társadalom támaszai című Ibsen-mű próbái a Tamási Áron Színházban. Ibsen korai művének norvég kisvárosa igazi Patyomkin-falu, ahol a kellemetlen tényeket elrejtették, a hazugságokat igazságokká maszkírozták. De meddig tartható fenn ez a látszaterkölcs? Feljogosít-e bármire is az álbecsület? Emberré tehet-e valakit a hazugság? A társadalom kényszerít rá a hamis utakra, vagy magunk választjuk őket?


A mű világának társadalmát az erkölcsösség látszata tartja fent. Karsten Bernick (Mátray László), a tehetős üzletember és hajógyár-tulajdonos feddhetetlennek tűnő erkölcse révén városának mintapolgára. Johan (Fekete Lovas Zsolt) és Lona (Szalma Hajnalka) amerikai hazatérésével azonban Bernick tekintélye veszélybe kerül, szavahihetősége megkérdőjeleződik – pont akkor, amikor a város díszpolgárává készül őt avatni. Az előadásban a többszörösen meghasonlott hajógyár-tulajdonos kétségbeesetten próbálja meg fenntartani valótlanságokra épített sikerét.

A társadalom támaszai az ibseni realizmus egyik korai megnyilvánulása, melyben sűrítve jelennek meg az életmű fontos és gyakori témái, mint a hatalom érvényessége, a hatalmat birtokló személy és a közösség viszonya vagy a korrupciós múlttal beszennyezett látszatsikerek.

Botos Bálint, a rendező Marosvásárhelyen színészetet, majd Kolozsváron rendezést tanult. A Váróterem Projekt nevű független társulat ismert alakja, óraadó tanár a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Színházi Intézetének színművészet szakán. A sepsiszentgyörgyi közönség 2016-ban már találkozhatott munkájával a Szent György Napok keretén belül a Közel sincs már e vadság erdeinkben, majd 2017-ben a Zéró című előadások alkalmával, amelyeket az alkotó a kolozsvári Váróterem Projekt égisze alatt rendezett. Ibsen főhősének groteszk karriertörténete 2019 áprilisában lesz látható a Tamási Áron Színház színpadán.

Fotó Barabás Zsolt

 

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.