Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Egri csillagok – Művész MoziAz eredeti bemutató után fél évszázaddal a mozivásznon lesz látható Várkonyi Zoltán klasszikusa, a felújított Egri csillagok, amelyet nagyszombattól vetítenek a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban. „Fontosnak tartjuk a legújabb filmbemutatók mellett egy-egy klasszikus filmalkotás újra műsorra tűzését is” - nyilatkozta Lázár-Prezsmer Endre programfelelős.

50 évvel az eredeti bemutató után ismét mozivásznon látható minden idők egyik legnépszerűbb magyar filmalkotása, az Egri csillagok, amelyet a Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási programjában 4K minőségben teljes körűen felújítottak. Várkonyi Zoltán 1968-ban készült klasszikusa felejthetetlen színészi alakításokkal és monumentális csatajelenetekkel állít emléket Dobó István és az egri várvédők végsőkig kitartó harcának a sokszoros túlerőben lévő török sereg ellen.

A korszak legnagyobb színművészeivel, magas színvonalú filmes technikákkal és seregnyi statisztával: a hadügyminiszter a Magyar Néphadsereg ötezer katonáját vezényelte ki a forgatásra, ők alakították a török sereget. A filmhez Szász Endre tervei alapján Pilisborosjenőn felépítették az egri vár mását. Több ezer fegyvert, korhű díszletek és jelmezek százait készítették el. A forgatás több mint másfél évig tartott különböző magyarországi helyszíneken és Bulgáriában, a Fekete-tenger partján.

A sikerhez nagyban hozzájárult, hogy a kor legkiválóbb színészeivel forgattak: Sinkovits Imre Dobó Istvánt alakította, Bárdy György pedig Jumurdzsákot formálta meg. Cecey Éva szerepében Venczel Vera, Kovács István pedig Bornemissza Gergely szerepében volt látható. Mellettük szerepelt még a filmben Benkő Péter, Gobbi Hilda, Latinovits Zoltán, Ruttkai Éva, Major Tamás, Szemere Vera, Bessenyei Ferenc, Koncz Gábor és Zenthe Ferenc is. A bemutató hatalmas siker lett, az Egri csillagok a magyar filmgyártás máig meghatározó darabjává vált. Az 1948 óta készült magyar mozifilmek közül a harmadik legnépszerűbb alkotás a maga kilencmillió feletti nézőszámával.

Az Egri Csillagok újra digitalizált változatát külön csoportok, osztályok számára is vetítik, bejelentkezéssel.

Vetítések:

Április 20. – Szombat
20:15 – Egri csillagok – magyar történelmi kalandfilm, 145 perc – román felirattal (AP-12)

Április 24. – Szerda
18:15 – Egri csillagok – magyar történelmi kalandfilm, 145 perc – román felirattal (AP-12)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.