Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Székelyföldért megmozgatjuk Európát!A Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című polgári kezdeményezés aláírás-gyűjtési időszaka utolsó napjaiban nagy örömmel és megelégedéssel tapasztaljuk, hogy a hajrában soha nem látott összefogás alakult ki. A napi közel százezer támogató aláírás azt jelzi, hogy – nem utolsó sorban a hatékony sajtókampány és mozgósítás következtében – május 7-ig sikerül teljesíteni az egymilliós kvótát, abban az esetben, ha a hátralévő utolsó két napban is fenn tudjuk tartani az intenzív mozgósítás ütemét. Dicséret és köszönet mindenkinek, aláíróknak, támogatóknak, szervezőknek egyaránt.ú

A megnövekedett aláírásszám egy rendszerszintű, ám nem mindenkinél megjelenő hibára is rámutatott. Többen jelezték ugyanis, hogy az internetes formanyomtatvány végén kötelező módon beírandó ellenőrző mezőn belüli (úgynevezett Captcha), betűkből és/vagy számokból álló kód négy karaktere mellett esetenként plusz karakterek is megjelentek a képen, amelyek beírását a rendszer hibás válaszként értékelte és a támogatás leadása sikertelen volt. Az IT-szakemberek elemzése kiderítette, hogy szoftverhibáról van szó, a probléma oka az egyes böngészőkben (Chrome, Edge) elérhető automatikus fordítás funkció használata. A Captcha funkció ugyanis az akadálymentes használat elősegítése érdekében lehetővé teszi, hogy a képen szereplő karaktereket egy automata felolvassa és a felhasználó a hallottakat begépelve bizonyítsa, hogy emberi felhasználó. Ezt egy ikonra kattintva lehet aktiválni, ami a Captcha mellett található és egy kis hangszórót ábrázol. A Captcha mellett egy olyan ikon is található, amellyel új feladványt lehet kérni, ha a felhasználó nem biztos abban, hogy melyik betűket, illetve számokat látja a képen. Az egyes böngészőkben megtalálható automata fordítás funkció bizonyos nyelvek esetén ezt az ikont helybenhagyja, de bizonyos nyelvek esetén az ikont lecseréli annak azonosító címkéjére, ahogy az a programkódban meg van adva.

A hibát a kezdeményező bizottság tagjai jelezték az Európai Bizottság illetékeseinél, illetve szakembereinél. A kezdeményezők szerint a nyilvánvaló szoftverhibáért, amely aláírások sokaságát tehette érvénytelenné, a felelősség teljes egészében az Európai Bizottságot terheli, annak minden technikai és jogi következményével együtt.

Ezen felül további technikai kihívást jelentett a Bizottság által rendelkezésre bocsájtott aláírásgyűjtő szoftver számára, az utóbbi napokban jelentősen megnövekedett forgalom. Április 29-én, és május 2-án is kettő, illetve a túlzott adatforgalom miatt a honlap szervere egy-egy órára leállt, ami további ezres számban foszthatta meg a szervezőket támogató aláírásoktól. Ennek elkerülésére a szervezők a tegnapi napon jelezték a Bizottság informatikusainak, hogy az utolsó két napban várhatóan még ennél is nagyobb lesz az oldal látogatottsága, így tegyenek minden szükséges informatikai lépést, akár kiegészítő szerverek becsatolását, annak érdekében, hogy a véghajrában folyamatosan és zavartalanul lehessen elérni az Unió valamennyi országából a nevezett honlapot.

 A nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezést itt lehet aláírni
>> https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative <<

Ugyanakkor tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy az aláírási időszak meghosszabbításáról, illetve átütemezéséről szóló igénylést az Európai Bizottság illetékesei még nem bírálták el, illetve az elbírálás eredményét nem közölte a szervezőkkel, így arra minden bizonnyal a május 7-i határidő lejárta után kerül sor.

Az aláírási hajrá mindezek ellenére folytatódik és arra kérünk minden támogatót, hogy a fent leírtak alapján járjon el az aláírás kapcsán. A szervezők azt kérik a nemzeti régiók támogatóitól, hogy továbbra is segítsék az aláírásgyűjtést minden lehetséges internetes eszköz segítségével. Kövessék nyomon és osszák meg a www.irdala.hu honlapon és a hozzá tartozó online felületeken elérhető tartalmakat, hogy az eddig rögzített határidőig, vagyis május 7-én, 24 óráig minél több aláírás gyűljön.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy, 2020. május 6.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.