Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Székelyföldért megmozgatjuk Európát. Az Európai Bizottság honlapján ma, folyó év május 20-án jelent meg az értesítés és az indoklás, miszerint a Bizottság azt javasolja, hogy minden európai polgári kezdeményezés, amely nyitva állt aláírásra abban a pillanatban – 2020. március 11-én –, amikor az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO világjárvánnyá nyilvánította a Covid-19 vírust, kapjon még hat hónap időt a támogató aláírások gyűjtésére.

Az Európai Bizottság által javasolt, a jogintézményt módosító rendeletnek mind az Európai Parlament, mind az Európai Tanács jóváhagyását el kell nyernie. Az Európai Bizottság részletes indoklása a következő címen olvasható: https://europa.eu/citizens-initiative/sites/default/files/2020-05/COM_2020_221_FINAL_0.pdf

A döntés értelmében tehát a Székely Nemzeti Tanács által, a nemzeti régiók védelme érdekében indított polgári kezdeményezés újabb fél évet kap arra, hogy az érvényesség mindkét feltételét teljesítse, amikortól ez a jogszabály-módosítási tervezet hatályba lép.

Mint ismeretes a járványhelyzet miatt a Székely Nemzeti Tanács, illetve a Polgári Bizottság még április elején fordult az Európai Bizottsághoz a következő kéréssel: „Kérjük, hogy a T. Európai Bizottság a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és regionális kultúrák fenntarthatóságáért” című európai polgári kezdeményezés (Bizottsági nyilvántartási szám: ECI(2019)000007) keretében indult aláírásgyűjtés határidejét az alábbi időpontok közül a legkorábbi bekövetkeztéig meghosszabbítani szíveskedjen:

  • A) az azt a napot követő 6 hónap, amelyben az EU tagállamainak többségében megszűnnek a 2020. február 21. napját követően a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, a személyek szabad mozgását, illetve a gyülekezési jog gyakorlását korlátozó intézkedések; vagy
  • B) az azt a napot követő 6 hónap, amelyben a Polgári Bizottság arról tájékoztatja az Európai Bizottságot, hogy készen áll az aláírásgyűjtés folytatására, megjelölve az aláírásgyűjtés folytatásának pontos kezdő időpontját.”

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy, 2020. május 20.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.