Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Az aláírásgyűjtés tényleges meghosszabbítását kérjükA nemzeti régiók védelmében indított polgári kezdeményezés aláírásgyűjtésének meghosszabbításáért 2020. április 7-én írásos kéréssel fordultunk az Európai Bizottsághoz. Ebben a kérésben hat hónapos határidő meghosszabbítást kértünk, úgy, hogy ez a hat hónap azután vegye kezdetét, amikor a tagállamok többségében megszűnnek a világjárvány miatt hozott korlátozó intézkedések. Erre a kérésünkre érdemi választ a mai napig nem kaptunk. A Bizottság mindössze azt jelezte, hogy a kérésünket olvasták, elismerve, hogy cselekednie kell a folyamatban lévő polgári kezdeményezések akadályoztatásának kompenzálásáért.

Ezt követően Vera Jourova Európa Bizottsági alelnök május 27-én arról tájékoztatott, hogy a Bizottság rendeletmódosítást kezdeményez az Európai Parlamentnél és a Tanácsnál a polgári kezdeményezések aláírás-gyűjtési idejének meghosszabbításáért.

A médiában megjelent reménykeltő tájékoztatások ellenére sajnálatos módon a Bizottság alelnökének leveléből és a Bizottság rendelettervezetéből az alábbi következtetések adódnak:

  1. A Bizottság továbbra sem foglalkozott érdemben a - fent említett - határidő hosszabbítási kérelmünkkel. Ebben hivatkoztunk azokra a korábbi európai polgári kezdeményezésekre, amelyekben a Bizottság saját hatáskörében eljárva döntött a határidő meghosszabbításáról. A Bizottság azonban eddigi válaszaiban átsiklott e precedensek fölött, holott ezek azt bizonyítják, hogy önálló hatáskörrel rendelkezik a határidő meghosszabbítására. Mindennek fényében a Parlament és a Tanács elé terjesztett rendeletmódosítási tervezet nem tekinthető másnak a Bizottság részéről, mint fölösleges és értelmetlen időhúzásnak, és a felelősség alóli kitérésnek.

  2. A Bizottság rendeletmódosításra tett javaslata diszkriminatív módon kezeli a különböző, már folyamatban lévő polgári kezdeményezéseket. A tervezetben javasolt hat hónapos hosszabbítás ugyanis közvetlenül követné az aláírásgyűjtés eredeti záró dátumát. Tehát a nemzeti régiókról szóló, idén május 7-én lezárult kezdeményezés szervezői november 7-éig kapnának időt a folytatásra. Miközben a javaslatot a Parlament és a Tanács még meg sem tárgyalta! Mire az uniós intézmények elfogadják a rendeletmódosítást, az elméleti hat hónapos hosszabbításból mindenképpen jóval rövidebb határidő állhat rendelkezésre az aláírásgyűjtés folytatására. Sőt, az sem kizárt, hogy a rendeletmódosítás elfogadására csak november 7-ike után kerül sor. Ez esetben arról tájékoztatna a Bizottság bennünket, hogy kaptunk ugyan hat hónap fiktív meghosszabbítást az aláírások gyűjtésére, de az már időközben letelt. A Bizottság tervezete szerinti rendeletmódosítás diszkriminatív jogalkotást eredményez, amely a sokat hangoztatott uniós értékekkel összeegyeztethetetlen.

  3. Az európai polgári kezdeményezések kezelésének ez a módja elfogadhatatlan. Nem csak a szervezők nevében mondjuk ezt, hanem annak az 1 300 000 embernek a nevében, akik a kezdeményezést támogatták, illetve támogatni akarták, és arra készülnek, hogy a meghosszabbítás idején ezt aláírják.

Június 3-án írt válaszlevelünkben ezért a kérdés tisztázására kértük fel az Európai Bizottságot. Felhívtuk a figyelmüket a javaslatban lévő ellentmondásokra, és azt kértük, hogy tegyék lehetővé egyenlő módon minden polgári kezdeményezés számára az aláírások gyűjtésének ténylegesen hat hónapra szóló meghosszabbítását. Hangsúlyoztuk, és továbbra is hangsúlyozzuk, hogy a Bizottságnak megvan a szükséges hatásköre, hogy a felelősség más intézményekre való áthárítása nélkül hozza meg a megfelelő döntést.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2020. június 5.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.