Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Az aláírásgyűjtés folytatásának még nincs jogalapja!A sajtóban megjelent hírek ellenére sincs még jogalapja az aláírásgyűjtés folytatásának.

A Vera Jourová EB-alelnök-asszonyhoz címzett, 2020. június 3-i levelünkre válasz érkezett az Európai Bizottság főtitkárságától, amelyet Rudiger Boogert, a titkárság vezetője írt alá. A nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezéssel kapcsolatban ez a levél az első, amely konkrétan foglalkozik az aláírásgyűjtés meghosszabbítására vonatkozó igényünkkel.

A főtitkárság levele ugyanakkor továbbra sem jelent jogalapot az aláírásgyűjtés folytatására!

A levél figyelmeztet arra, hogy amennyiben saját felelősségünkre úgy döntünk, hogy folytatjuk az aláírásgyűjtést, akkor fennáll a kockázata annak, hogy a május 7-e után összegyűjtött támogatásokat nem fogják figyelembe venni. Csak azok az aláírások számíthatnak ebben az esetben, amelyeket az ideiglenes rendelkezés törvényes elfogadása után gyűjtöttünk. A levél arról is tájékoztat, hogy a Bizottságnak az a szándéka, hogy a május 7-e után gyűjtött aláírásokat visszamenőlegesen elismerjék, de ez az Európai Parlamenttől és a Tanácstól függ.

Meggyőződésünk, hogy jogalap nélkül az aláírásgyűjtést folytatni nem lehet.

Meggyőződésünk, hogy nem lehet az embereket arra ösztönözni, hogy támogassanak egy kezdeményezést úgy, hogy utólag a támogató aláírásokat törölhetik.

Meggyőződésünk, hogy egy olyan lépés, amely a személyi adatok védelmére vonatkozó törvénnyel szembemegy, nem csak a polgári bizottság tagjait teszi ki a büntetések kockázatának, de kompromittálja magát az ügyet is.

2013-ban terjesztettük a Bizottság elé a nemzeti régiókért megfogalmazott polgári kezdeményezést. Az elmúlt hét év alatt következetesen a jog útját jártuk. Mint ahogy a Székely Nemzeti Tanács egész működése során a jog útját járja. Nem kötöttünk kompromisszumokat, nem adtuk fel egyetlen célkitűzését sem a kezdeményezésnek, de soha nem tértünk le a jogkövetés útjáról. Ez vezetett ahhoz, hogy 2019. március 7-én pert nyertünk az Európai Bizottsággal szemben, és a bíróság hatályon kívül helyezte a Törvényszék alapfokon hozott ítéletét is.

Azt kérjük az emberektől, hogy bízzanak bennünk, a jog útját fogjuk járni továbbra is, és erről nyomásgyakorlással sem lehet letéríteni.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2020. június 18.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2020 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.