Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2021. március 23-tól bezárnak a kulturális intézmények, valamint a vendéglők és bárok belső terei.

2021. március 21-én, vasárnap délután 3 fölé emelkedett az utóbbi két hétben jegyzett, ezer főre eső koronavírusos betegek száma Sepsiszentgyörgyön, ismét vörös forgatókönyv lépett életbe.

Az aláírásgyűjtés folytatódik - Székely Nemzeti TanácsA Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés aláírási időszaka újabb szakaszba lépett. Miután folyó év május 7-i határidőig az egy és negyedmillió aláírás sem volt elég a területi kritérium teljesítésére. A féléves hosszabbítás lejártakor az említett földrajzi kritérium összesen öt országban teljesült, azaz Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban és Litvániában. A sikerhez azonban legalább további két tagállamban szükséges teljesíteni a feltételeket, így – az Európai Bizottság ez ügyben hozott rendeletét is figyelembe véve – folytatjuk az aláírásgyűjtést.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a nemzeti régiók ügye nem csupán magyar nemzeti ügy, hanem – az eredeti elképzelésnek megfelelően – a saját állam nélküli, vagy idegen állam területén élő nemzetek közös ügye is. Fontos hangsúlyozni, hogy a szolidaritáson túl a mozgalom azt is el szeretné érni, hogy a nemzeti régiók az Európai Unió intézményeiben is hallassák hangjukat, érvényesítsék saját érdekeiket. Váljon láthatóvá Európa láthatatlan nagyhatalma, hiszen a nemzeti régiók össznépessége meghaladja az ötvenmillió főt.

A népi kezdeményezés lényegénél fogva nem az elitek összefogását, hanem népek, nemzetek együttműködését jelenti. Azok akaratát jeleníti meg, akiket folyamatosan alkukra, engedményekre, kompromisszumokra kényszerítenek, és nemzeti céljaikat nem érhetik el. Jelen esetben a nemzeti régiókért indított, Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című kezdeményezés nem része az általános európai kisebbségpolitikának, és nem is lehet az, hiszen kizárólag azokra a nemzeti régiókra vonatkozik, ahol az illető nemzeti közösségek többséget alkotnak, ezen nemzeteknek, népeknek fogalmazza meg kollektív jogát a hazához! Ennek megfelelően az Európai Bizottság elé terjesztett kezdeményezésben ez áll: „A nemzeti régiók többségi közösségei: népek. Következésképp a nemzeti régiók népek hazái, akárcsak Európa országai, és ennek megfelelően kell kezelni őket.

Izsák Balázs,
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2020. november 9.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.