Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2021. március 23-tól bezárnak a kulturális intézmények, valamint a vendéglők és bárok belső terei.

2021. március 21-én, vasárnap délután 3 fölé emelkedett az utóbbi két hétben jegyzett, ezer főre eső koronavírusos betegek száma Sepsiszentgyörgyön, ismét vörös forgatókönyv lépett életbe.

Székely Nemzeti Tanács - Madéfalvi Veszedelem 256. évfordulójaBátorítson mindannyiunkat a székely nemzeti ellenállás 1762-64-es története!

Madéfalva mellett immár évtizedes hagyománnyal Marosvásárhelyen is évente megemlékezünk a Madéfalvi Veszedelemről, a Siculicidiumról, 1764. január 7-éről. Arról a napról, amikor a császári katonák vérbe fojtották a székelyek törvénytisztelő, fegyvertelen küzdelmét ősi szabadságuk védelmében.

Eddig a Kultúrpalota nagytermében, a Tükörterem székely balladáinak csodás üvegfestményei társaságában emlékezhettünk, de most a járvány szorításában más módot választunk.

Most nem gyűlhetünk össze, de figyelhetjük egymás szavát, kereshetjük egymást, erősíthetjük családunkban, rokonságunkban, baráti társaságunkban a madéfalvi ellenállás emlékét. Keressünk újabb harcostársakat. Készüljünk arra a napra, amikor újra találkozhatunk, amikor együtt szőhetünk újabb terveket, és együtt emlékezhetünk őseinkről.

Közösségeik szabadságáért emeltek szót annak idején Madéfalván is a falvak küldöttei. A Székely Nemzeti Tanács is Székelyföld szabadságáért és fejlődéséért küzd. Ezért vonulunk fel a Székely Szabadság Napján, március 10-én, ezért ünnepeljük Makfalván a székelyek majálisát, ezért gyújtunk őrtüzeket Székelyföld Autonómiája Napján, októberben. Ezért indítottuk a nemzeti régiók uniós szintű elismeréséért a polgári kezdeményezést, és ahhoz, hogy beadványunk az Európai Parlament asztalára kerülhessen, már csak egyetlen országban kell a támogató aláírások számának elérniük a küszöbértéket!

A Madéfalvi Veszedelem 256. évfordulója alkalmából, január 7-én emlékükre gyújtsunk otthon egy-egy gyertyát, és aki teheti, vigyen egy szál virágot a marosvásárhelyi Székely Vértanúk emlékművéhez, vagy Székelyföld-szerte az adott település hagyományait őrző emlékműhöz.

A virtuális térben emeljük ki a megemlékezés mozgalom jellegét, és jelezze a közösségi oldalakon az, aki valamilyen formában Madéfalvára emlékezett.

Aki teheti, vegyen részt Madéfalva község önkormányzata által, január 7-én szervezett emlékünnepségen a Siculicidium emlékművénél.

Továbbra is küzdünk Székelyföld területi autonómiájáért.

Izsák Balázs,
a Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely, 2020, január 6.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.