Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Marosszék Székely Tanácsa fénykép-kiállítással fogja ünnepelni a Székely Szabadság Napját2020. február 20-án ülésezett Marosvásárhelyen, Marosszék Székely Tanácsának elnöksége. A megbeszélésen felelevenítették a Székely Nemzeti Tanács XVI ülését, amelyre 2013 június 22-én került sor, és amely felkérte Marosvásárhely Székely Tanácsát és Marosszék Székely Tanácsát, hogy minden évben március 10-én szervezzen egész Székelyföldre kiterjedő megemlékezést a Székely Vértanúk emlékművénél, mely alkalommal az egybegyűltek tiszteleghetnek a vértanúk emléke előtt, de ugyanakkor hitet tehetnek a székelység szabadságszeretetéről, Székelyföld autonómiája, a székely szabadság melletti elkötelezettségükről is.


Figyelembe véve a világjárvány következtében kialakult helyzetet, a lakosság egészségét óvó korlátozó intézkedéseket, az elnökség eldöntötte, hogy a marosvásárhelyi hagyományos rendezvény az idén elmarad.

Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a Székely Szabadság Napjáról az idén is megemlékezzen mindenki. Emlékezzünk meg arról, hogy Török János, nagyváradi Horváth Károly és martonosi Gálfi Mihály kivégzésének színhelyén emelt emlékmű - Jókai Mór szavait idézve - a „törvényes, szabad, és független nemzeti állás”, azaz a nemzeti önrendelkezés a jelképe lett.

Marosszék Székely Tanácsa szabadtéri fotokiálíttással fogja felidézni a Székely Szabadság Napjának marosvásárhelyi emlékeit, amelynek helyszínéről és megnyitójának időpontjáról később tájékoztatja a közvéleményt.

A megbeszélésen áttekintették a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését, az értékelésekben azt sikeresnek minősítették, és felidézték, hogy a kezdeményzés végleges szövege a marosszéki Makfalván került elfogadásra, és innen indult 2019 májusában az aláírásgyűjtés is, és Marosszék Székely Tanácsa használta először a kezdeményezés jelmondatát: Székelyföldért megmozgatjuk Európát!

Köszöntve az alárásgyűjtés május 7-ig tartó meghosszabítást további aláírásokra ösztönzik a székelyeket és minden magyart a világon bárhol éljen is.

Donáth Árpád
Marosszék Székely Tanácsának elnöke

Marosvásárhely, 2021. február 20.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.