Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2021. március 23-tól bezárnak a kulturális intézmények, valamint a vendéglők és bárok belső terei.

2021. március 21-én, vasárnap délután 3 fölé emelkedett az utóbbi két hétben jegyzett, ezer főre eső koronavírusos betegek száma Sepsiszentgyörgyön, ismét vörös forgatókönyv lépett életbe.

nemzetiregiok BudapestEgy évvel ezelőtt, 2020. február 25-én jelent meg a Magyar Közlönyben az Országgyűlés 3/2020 (II.25.) OGY határozata, a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” európai polgári kezdeményezésről. Az egyhangúlag elfogadott határozat első pontjának megfelelően az Országgyűlés üdvözli a Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezést, „amelynek lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.”

A továbbiakban „az Országgyűlés felhívja az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarokat, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák a nemzetiregiok.eu internetes oldalon keresztül.

A Székely Nemzeti Tanács és a polgári kezdeményezés szervezői számára kiemelt jelentőségű, hogy a Magyar Országgyűlés megerősíti a polgári kezdeményezés legfontosabb célját: „Az Országgyűlés meggyőződése, hogy ezen régiók, köztük a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező földrajzi körzetek lemaradását úgy lehet megelőzni, hogy biztosítani kell számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más európai uniós alaphoz, forráshoz és programhoz, előmozdítva sajátosságaik fenntartását és regionális identitásuk megőrzését.”

Most, amikor a közel két éves aláírásgyűjtés és kapcsolatépítés végső szakaszába értünk, örömmel elevenítjük fel a napra pontosan egy évvel ezelőtt közölt határozatot, hiszen ez a nemzeti régiók mozgalma szempontjából is iránymutató. A Magyar Országgyűlés határozata alapján a szervezők több európai ország parlamentjét is hitelesen meg tudják szólítani annak érdekében, hogy hasonló határozatot fogadjanak el.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy, 2021. február 25.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.