Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2021. március 23-tól bezárnak a kulturális intézmények, valamint a vendéglők és bárok belső terei.

2021. március 21-én, vasárnap délután 3 fölé emelkedett az utóbbi két hétben jegyzett, ezer főre eső koronavírusos betegek száma Sepsiszentgyörgyön, ismét vörös forgatókönyv lépett életbe.

Székely Nemzeti Tanács – Szolidaritást vállalunk a katalán politikusokkal! 2021. március 8-án az Európai Parlament plenáris ülésén dönt a három katalán politikus, Carles Puigdemont, Toni Comin és Clara Ponsati, a JUNTS Per Europa képviselői mentelmi jogának felfüggesztéséről. Erre a döntésre azt követően kerül sor, hogy az Európai Parlament Jogi Bizottsága engedett Spanyolország nyomásának, és elfogadta a mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó kérést.

Ez a hír megdöbbentő és felháborító. Hogy világos legyen mindenki számára, nem a három katalán politikus nézeteiről, meggyőződéséről kell egy értékítéletet alkotni, hanem arról fognak dönteni az Európai Parlament képviselői, hogy politikai okokból kerüljön előzetes letartóztatásba ez a három politikus.

Mi harmincegy éve szabadultunk ki a diktatúra szorításából. Úgy tekintettünk Nyugat-Európára és úgy vártuk az európai integrációt, mintha az véglegesen szavatolná a szabadságunkat. Hogy senkit ne lehessen üldözni a meggyőződéséért, hogy senkit ne lehessen üldözni a nemzeti hovatartozásáért.

A katalóniai függetlenségi népszavazás idején már láttuk a spanyol rendőrséget, hogy ártatlan embereket, köztük öregeket, nőket a földre tepernek és rúgdosnak, és nem hallottunk tiltakozó szót Brüsszelből. A jogállamiság elvének megsértését passzívan tűrte az Európai Unió. Most viszont arról van szó, hogy legyen aktív részese alapvető emberi jogok megsértésének. Hogy taposson rá a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányára. Hogy forduljon szembe az Európai Uniót megalapozó két szerződés alapvető értékeivel.

Már az a tény is felháborító, hogy egy ilyen szavazásra sor kerülhet. Azt látjuk, hogy az állami terror már nem csak egy-egy országban üti fel a fejét, hanem az Európai Unió, a demokratikus államok közössége képes azt szentesíteni. Ha megtörténik az, aminek nem lenne szabad megtörténnie, akkor egy kitörölhetetlen szégyenfolt árnyékolja be 27 tagállam szövetségét, amit az Európai Unió egyetlen polgára sem hagyhat szó nélkül.

Feltétel nélkül, teljes mértékben vállaljuk a szolidaritást Carles Puigdemonttal, Toni Cominnal, Clara Ponsatival és a katalán néppel.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2021. március 1.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.