Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

2021. március 23-tól bezárnak a kulturális intézmények, valamint a vendéglők és bárok belső terei.

2021. március 21-én, vasárnap délután 3 fölé emelkedett az utóbbi két hétben jegyzett, ezer főre eső koronavírusos betegek száma Sepsiszentgyörgyön, ismét vörös forgatókönyv lépett életbe.

Székely Szabadság Napja – 2020. március 10., SepsiszentgyörgyA Székely Szabadság Napjára készülve két eseménysorra kell figyelni. Az egyik a koronavírus világjárvány, amely már az elmúlt esztendőben is gátolta a megemlékező rendezvényeket. A másik, ezzel szemben örömteli, ez a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének sikere.

Az előbbi, bár fájdalmas veszteségek árán megtanított arra, hogy jobban figyeljünk, vigyázzunk egymásra, és sajátítsuk el az együttműködésnek, a közös cselekvésnek olyan új eszközeit, amelyeknek hasznát vesszük a jövőben.

Az utóbbi egyik legnagyobb tanulsága, hogy mindazok ellenére, hogy kevesen vagyunk, lehetünk erősek, hatékonyak. Ennek alapja egy olyan összefogás, amely hitre, eszményekre és tudásra épül. Hit és eszmények nélkül egyetlen közösségnek sincs jövője, tudás nélkül pedig nincs járható útja a felemelkedésnek és a közösségi méltóság megőrzésének.

Az eszmények sorából március 10-én ki kell emelnünk a székely szabadságot. Egy eszményről beszélünk hát, amelynek emlékeit őrizzük, és amelyet Székelyföld területi autonómiája révén meg akarunk valósítani. De addig is véget kell vetni Székelyföld hátrányos gazdasági megkülönböztetésének, és ennek eszköze a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése. Az egyetlen, amely a folyamatban lévő polgári kezdeményezések közül sikeres.

A Székely Nemzeti Tanács által javasolt európai jogalkotási folyamatot 1 400 000 ember támogatja az Európai Unió huszonhét államából, miközben teljesült tíz államban a támogató aláírások alsó küszöbére vonatkozó feltétel is. Május 7-éig a támogató aláírások számának emelkedésével megerősödik a nemzeti régiók mozgalma, amelyet sikeressé akarunk tenni az Európai Unióban. Éppen ezért arra ösztönzünk minden magyart Európából, beleértve Magyarországot, Erdélyt és Felvidéket, hogy támogassák aláírásukkal minél többen a hátralévő két hónapban a nemzeti régiók polgári kezdeményezést a www.nemzetiregiok.eu honlapon.

Emlékezzünk meg ezen a napon azokról a magyar közösségekről is, amelyek minden évben szolidaritási rendezvényeket szerveznek a Székely Szabadság Napján Európában. Az ő segítségük nélkül maga a polgári kezdeményezés sem lett volna sikeres.

Erősítse meg a jövőbe vetett bizakodásunkat, hogy amit tíz évvel ezelőtt megígértünk, valóra váltottuk: Székelyföldért megmozgattuk Európát!

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely, 2021. március 9.

0
0
0
s2smodern
Polgári kezdeményezés a nemzeti régiókért - Székelyföldért megmozgatjuk Európát!
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.