Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Dr. Dabis Attila pert nyert a román állammal szemben2021. március 31-én a román Legfelső Semmítő- és Ítélőszék lezárta Dr. Dabis Attilának, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjának kitiltási ügyét. Az ítélet megsemmisíti Románia Határrendészeti Főfelügyelőségének 2018. március 9-i határozatát, amelyben három évre kitiltják Dr. Dabis Attilát Románia területéről, arra való hivatkozással, hogy olyan cselekedeteket hajtott végre melyek súlyosan veszélyeztették a nemzetbiztonságot.

Ezt követően a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja jogorvoslati eljáráshoz folyamodott, azaz megtámadta a Román Határrendészet kitiltási határozatát. Több mint három éves jogvita végére tett pontot a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék folyó év március 31-én, amely egyben kötelezi az illetékes román hatóságot 2000 lej perköltség megtérítésére is.

A Székely Nemzeti Tanács 2018. április 4-én megerősítette Dr. Dabis Attila megbízatását, kimondva, hogy az intézkedés sérti az Európai Unió polgárainak szabad mozgáshoz való jogát, teljes mértékben megalapozatlan, törvénytelen, alkotmányellenes és alapjogsértő. E közlemény értékeli a külügyi megbízott munkáját, kimondva, hogy ő a „Székely Nemzeti Tanács döntése alapján a testület elnökének megbízásából képviselte nemzetközi szinten Székelyföld autonómiatörekvését. Minden fellépése, kezdeményezése teljes mértékben bele illik a nemzetközi jog általánosan elfogadott normáiba, azok semmiképp sem sértik Románia alkotmányos rendjét, hanem éppen ellenkezőleg segítik a román hatóságokat, hogy szakítsanak a szekuritátés múlttal, mindazzal a Románia számára káros és veszélyes örökséggel, amelyet a Ceaușescu-diktatúra hagyott örökül.

Három év kitiltás és a március 31-i bírósági döntés után két fontos következtetésre jutunk. Egy: még reménytelennek látszó helyzetben is érdemes, mi több, erkölcsi kötelesség jogorvoslati eljáráshoz folyamodni, amennyiben közösségi ügyről, illetve alapvető jogaink védelméről van szó. A második: egy jogsértő intézkedés nem lehet akadálya annak, hogy jogszerű érdekérvényesítő tevékenységünket a megváltozott körülmények között is folytassuk.

Az elmúlt három évben Székely Nemzeti Tanács minden küldötte Dr. Dabis Attila mellett állt erkölcsi bátorításban, biztatásban, és lehetőségeihez mérten mindent megtett, hogy az általa indított jogorvoslati eljárás sikerre vezessen, azért, hogy legrövidebb időn belül ünnepélyesen köszönthessük sorainkban, itt, Székelyföldön.

A Székely Nemzeti Tanács Sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy, 2021. április 2., Nagypéntek

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.