Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Június 4.  – A nemzeti osszetartozas napja, Sepsiszentgyörgy 2021Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár/Sepsiszentgyörgy, 2021. június 4., péntek (MTI) - Izsák Balázs szerint az erdélyi magyar nemzeti közösség akkor lesz sikeres, ha felismeri, hogy a nemzetpolitikailag semleges lépések nem fognak javítani a helyzetén. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott sepsiszentgyörgyi rendezvényen mondta el évfordulós gondolatait.

Mint felidézte: 101 évvel ezelőtt terjesztette ki Románia az állami fennhatóságát Erdélyre és 101 évvel ezelőtt veszítette el Magyarország a jövőformáló képességét, döntéshozó jogát az elszakított országrészek fölött. Úgy vélte: ez ma például abban nyilvánul meg, hogy Magyarország a mostani népességével arányosan részesedik az Európai Unió forrásaiból, és a helyreállítási alapból. Az Erdélyt, Székelyföldet megillető kohéziós és újjáépítési alap Romániát illeti.

Megállapítása szerint azonban Románia ellenségesen kezeli magyar nemzetiségű polgárait, ellenségesen kezeli Székelyföldet, ezért az itt élők nem férnek hozzá teljes joggal az uniós forrásokhoz.

Izsák Balázs elmondta: éppen ezen a helyzeten akar változtatni az SZNT által elindított európai polgári kezdeményezés. A nemzeti régiók elismerése új gazdasági lendületet adhat, és egy sor kérdésre hozhat megoldást az egész Európában.

Az SZNT elnöke szerint nem szolgálják a közösséget azok a fejlesztési programok, amelyekből eltávolítanak minden nemzeti hovatartozásra, anyanyelvre, kultúrára vonatkozó kérdést.

„Ez a megfontolás indított bennünket arra, hogy polgári kezdeményezésünk középpontjába helyezzük a nemzeti régiók olyan gazdasági fejlesztését, amely megőrzi nemzeti, nyelvi, kulturális sajátosságaikat is” - jelentette ki a közösségi vezető.

Hangsúlyozta: június 4-e gyásznap, de ez nem jelenti azt hogy a székelység ne lenne kész a cselekvésre, ne nyújtana kezet európai szövetségeseinek. Június 4-e ugyanakkor a nemzeti összetartozás napja, „amikor nincs határon túli és határon inneni magyar, csak egységes, egymúltú és egyjövőjű nemzet”.

Sepsiszentgyörgyön 1992 óta emlékeznek meg évről-évre a trianoni döntésről. A Sepsiszéki Székely Tanács által szervezett idei rendezvényen a magyar pártok helyi szervezeteinek a szónokai kaptak szót.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében szóló Miklós Zoltán parlamenti képviselő kijelentette: az erdélyi magyarságnak Románia államalkotó nemzeteként elvárása, hogy szabadon használhassa anyanyelvét, szimbólumait.

Miklós Zoltán leszögezte: nincs rendben, hogy az igazságszolgáltatás leple alatt sorra tüntetik el a községházák, megyeházák magyar nyelvű feliratait, a köztereken kitűzött székely zászlókat, és az sincs az rendben, hogy Sepsiszentgyörgy főterén vonulnak fel a román szélsőjobb tagjai, nyilvánvaló erőfitogtató és provokáló szándékkal. A politikus szerint ezek olyan primitív és romboló gesztusok, melyek méltóságukban sértik a magyarokat, és zavarják a román és a magyar közösség békés együttélését.

Miklós Zoltán arra utalt, hogy az idei Trianon-évfordulóra felvonulást hirdetett Sepsiszentgyörgyre a Nemzet Útja (Calea Neamului) szélsőségesen nacionalista szervezet.

A többnyire más településekről Sepsiszentgyörgyre érkezett tüntetők hazafias dalokat énekelve, Trianont éltetve, zászlókkal és a Moldovai Köztársaságot is magában foglaló Nagy-Románia térképét mutató táblákkal vonultak a város központjában álló Mihály Vitéz lovasszoborhoz. A szobor előtt óriás-transzparenst bontottak ki a következő felirattal: „Hagyjátok a frusztráltságot, Trianon igazságos!”

kga \ kigy \ kjj \ kvs – MTI  | 2021. június 

Ez alkalomból szabadtéri kiállítást is nyitottak Kerekes Péter Pál és Toró Attila fényképeiből, melyek a Székely Nemzeti Tanács szervezte rendezvényeken készültek.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.