Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Baszkföld parlamentje jogalkotásra szólítja az Európai Bizottságot a nemzeti régiókkal kapcsolatban2021. június 18-án elsöprő szavazattöbbséggel (11-3 arányban) szavazta meg Baszkföld Autonóm Régió Parlamentjének 15 fős Külügyi- és Európai Uniós ügyekért felelős Bizottsága azt a támogató határozatot, mely a nemzeti régiók védelmében indított Európai polgári kezdeményezés nyomán Uniós jogszabály elfogadására hívja fel az Európai Bizottságot.

A határozatot, mely április 23-án került benyújtásra, a baszk nemzeti, regionális erők – így a Baszk Nemzeti Párt (Euzko Alderdi Jeltzalea), és az Egyesült Baszkföld (Euskal Herria Bildu) – mellett a spanyolországi szinten szerveződő, bal oldali Podemos párt is megszavazta, míg a spanyolországi pólusképző pártok, a konzervatív Néppárt (Partido Popular), valamint a spanyol szociáldemokraták (Partido Socialista Obrero Español) helyi pártszervezeteinek képviselői ellene szavaztak. A spanyol szélsőjobboldali párt a Vox képviselője pedig nem vett részt a bizottsági ülésen.

A határozat kiemeli, hogy az európai polgári kezdeményezés jogintézményét, mint a közvetlen demokrácia vívmányát olyan módon kell az uniós intézményeknek működtetniük, hogy az alkalmas legyen arra, hogy valóban közelebb hozza az uniós szintű döntéshozatalt annak polgáraihoz. Emlékeztetnek, hogy a nemzeti régiók védelmében indított kezdeményezés 2021. május 7-ig, 11 államból lépte át a szükséges küszöböt, és csak online több, mint 1 150 000 uniós polgár támogatta azt.

Elkötelezettségüknek hangot adva, hogy ezen uniós polgárok hangját meg kell hallaniuk a döntéshozóknak, a baszk parlament nevében annak Külügyi Bizottsága arra kéri az Európai Bizottságot, hogy indítson jogalkotási eljárást, és alkosson a közösségi jogon belül szabályokat, melyek hatékony védelemben tudják részesíteni a nemzeti régiókat. A határozat továbbá felszólítja Baszkföld lakosságát is, hogy támogassák és kövessék figyelemmel e kezdeményezés sorsát. Végezetül a határozat abbéli meggyőződését fejezi ki a baszk törvényhozóknak, hogy a nemzeti régiók hanyatlása – beleértve a közigazgatási hatáskörökkel nem rendelkező térségeket is – megállítható, amennyiben biztosítják számukra a hozzáférés esélyegyenlőségét a strukturális alapokhoz, minden más EU-alaphoz, -forráshoz, -programhoz, ahogyan a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének szövegében áll.

Székely Nemzeti Tanács sajtószolgálata
Sepsiszentgyörgy, 2021. június 23.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.