Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Székelyföldért megmozgatjuk Európát!Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti: Kolozsvár, 2021. július 15., csütörtök (MTI) - A kezdeményezők csütörtökön leadták az illetékes állami hatóságoknak a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés papíron gyűjtött aláírásait. Az interneten gyűjtött aláírások adatbázisainak az átadására pénteken kerül sor - tájékoztatta az MTI-t Izsák Balázs, a kezdeményező bizottság elnöke.

Izsák Balázs elmondta: Romániában 149 845, Magyarországon mintegy 90 ezer, Litvániában közel négyezer aláírás íveit juttatták el az országok illetékes ellenőrző hatóságainak. Az interneten 1 167 571 aláírás gyűlt össze.

Megjegyezte: Romániában a belügyminisztérium lakosságnyilvántartó és adatbázis-kezelő igazgatósága foglalkozik az ellenőrzéssel. Az igazgatóság munkatársai készségesen fogadták a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) önkéntesei által Bukarestbe szállított több mint egy köbméter iratot tartalmazó 49 dobozt, ők maguk is segítettek abban, hogy a dobozok bejussanak a parkolóból a hivatalba.

Az országos hatóságoknak három hónap áll rendelkezésükre az aláírások ellenőrzésére, a hiteles aláírások számának a megállapítására.

Izsák Balázs elmondta: éppen Litvániában nagyon jó, hogy ennyi papíralapú aláírás is összegyűlt, hiszen az online aláírásgyűjtés során csak két százalékkal sikerült meghaladni az előírt küszöböt. A papíron gyűjtött aláírásokkal együtt immár közel ötvenszázalékos a küszöb túllépése.

A nemzeti régiókért elindított európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az Európai Unió tagállamai a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló kohéziós források elosztásánál legyenek tekintettel a régiók nemzeti, kulturális jellegzetességeire is.

A május hetedikén zárult aláírásgyűjtés során a kezdeményezőknek sikerült teljesíteniük az EU által támasztott feltételeket. Több mint 1,4 millió aláírást gyűjtöttek össze a megkövetelt egymillió helyett, és az előírt hét ország helyett tíz országban (Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Horvátországban, Írországban, Spanyolországban, Lettországban, Szlovéniában, Svédországban és Litvániában) sikerült átlépni az aláírások számával a megszabott küszöböt.

kga \ kvb \ kpo \ kvs – MTI | 2021. július 15.

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2021 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.