Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila


SZTGY napok 2022 Kristo Gothard HunorA 29. Szent György Napok 2022. április 23. és május 1. között kerülnek megszervezésre.

A hírt rendkívüli sajtótájékoztatón, a tavaly ősszel megnyílt Isabella Boutique Hotelben jelentette be Antal Árpád-András polgármester, Vargha Fruzsina alpolgármester, Knop Ildikó programkoordinátor és Erdély András, a 29. Szent György Napok sajtószóvivője. Örömmel jelentették be, hogy a Szent György Napokat idén megszervezi Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala és a Kónya Ádám Művelődési Ház. Több forgakönyv is létezik, a rendezvény lebonyolítását ugyanis a hivatalos járványügyi szabályoknak kell alárendelni, de úgy szeretnék, hogy a városünnep minél befogadóbb legyen.

Antal Árpád-András polgármester kiemelte, hogy nemcsak egy város, hanem az egész bolygó várja azt a pillanatot, amikor a Maradj otthon! jelmondatot felváltja a Gyere ki a városba!

„Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a városnapok tavasszal vannak, így valószínűleg ez lesz az első nagy szabadtéri rendezvény Romániában. Optimistán és tele ötletekkel, lendülettel hisszük azt, hogy végre ismét meg tudjuk szervezni a találkozások ünnepét. Próbáljuk az egész rendezvényt arra felfűzni, hogy kicsit többet nyújthassunk: a fesztiválhétvégét öt naposra szervezzük, és a kulturális hetet nem templomban, hanem a Sepsi Arénában nyitjuk meg a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjével” – részletezte a polgármester.

A világhírű cigányzenekar első alkalommal koncertezik városunkban, ez alkalommal a Plugor Sándor Művészeti Líceum két diákja, Furus Ábel (hegedű) és Kádár János Balázs (klarinét), valamint Jakab Csaba Maros megyei énekes is csatlakozik a nyitórendezvényhez. A fellépőkről bővebben a szentgyorgynapok.ro oldalon lehet tájékozódni. A zenekar április 23-án 20:00 órától koncertezik a Sepsi Arénában, a jegyeket február 21-től lehet megvásárolni az eventim.ro oldalon vagy a Kulturális Szervezőirodában. A jelenleg érvényben lévő járványügyi szabályozások értelmében az Aréna befogadóképességének 30 százalékát lehet kihasználni, de remélhetőleg ez több is lesz. A teljes árú jegy 50 lejbe, a kedvezményes árú jegy 25 lejbe kerül. 

Vargha Fruzsina alpolgármester a kulturális hét sajátosságait emelte ki, amely idén is a fesztiválhétvégét vezeti fel: „Próbálunk mindenféle kulturális, akár egyházi teret a lehető legszélesebb körben úgy felhasználni, hogy minél többen részesüljenek ezekből az élményekből. A hangsúly a közös találkozáson, a közös ünnepen van, mindezt helyi erőkkel és helyi fiatalokkal kívánjuk megvalósítani, külön örömet jelent, hogy helyi, tehetséges művészetis fiatalok is csatlakoznak a 100 Tagú Cigányzenekar koncertjéhez.

Knop Ildikó programkoordinátor hangsúlyozta, hogy két év szünet után nagy lelkesedéssel szervezik meg a kilenc napos rendezvénysorozatot és abból indultak ki, hogy ebben az évben a Szent György Napok semmiképp sem maradhatnak el. 

Az igen erős nyitórendezvényen túl szeretnék megszólítani a helyi zenekarokat is, átadni nekik a főszínpadot, ezzel is elismerve munkájukat és támogatva őket, lehetőséget teremtve egy közös fellépésre. A produkció keretében a résztvevők teljes alkotói szabadságot élvezve előadhatják saját dalaikat vagy létrehozhatnak közös szerzeményeket. A közös nagykoncertre élő zenét játszó sepsiszentgyörgyi alkotók jelentkezését várják a szervezők február 25-ig, online űrlapon keresztül vagy a címen. A jelentkezésnek tartalmaznia kell az előadók rövid bemutatószövegét, legalább egy demo videófelvételt egy saját dalról. 

Ami biztosan megvalósul a sepsiszentgyörgyi zenekarok nagykoncertje mellett, az a belvárosban tartandó kézműves vásár. Az április 29. és május 1. között megszervezett vásárra közel 200 kézműves, iparművész és népművész jelentkezését várják. A vásárra március 25-ig lehet jelentkezni egy online űrlap kitöltésével, amely a www.szentgyorgynapok.ro oldalon érhető el a vásári szabályzattal és minden szükséges információval együtt.

Erdély András kihangsúlyozta, hogy egy befogadó ünnepet szeretnének, hogy amennyiben lehet, mindenki részt vehessen rajta, de természetesen ki vannak szolgáltatva az éppen érvényben lévő szabályoknak.

(A Városimázs Iroda közleménye | Fotó: Kristó-Gothárd Hunor)

 

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.