Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

A Székely Nemzeti Múzeum kapja a Gábor Áron-díjatA 2023-as évre a Székely Nemzeti Tanács elnökének előterjesztésére, az Állandó Bizottság döntése alapján a Székely Nemzeti Múzeum részesül a Gábor Áron-díjban. Alapítása óta a székelység történelmi emlékezetének, kulturális kincseinek temploma a sepsiszentgyörgyi intézmény, és ezt tükrözi a műépítészet eszközeivel, a Kós Károly tervei alapján felépített múzeumépület.

A díj odaítélése egyben tisztelgés a múzeumalapító Zathureczky Emília emléke előtt és olyan múzeumőrök / igazgatók előtt, mint Csutak Vilmos, Herepei János. Szabédi László, valamint a Székely Nemzeti Tanácsot alapító, a székely jelképeket megalkotó Kónya Ádám.

A Székely Nemzeti Tanács 2006 óta olyan személyeknek vagy intézményeknek ítéli oda a Gábor Áron-díjat, akik az azt megelőző évben, valamint egész munkásságuk, működésük révén a legtöbbet tettek Székelyföld kulturális arculatának megjelenítéséért, illetve Székelyföld területi autonómiájának kivívásáért, hírt, nevet szereztek a székelyeknek a világban. A Székely Nemzeti Múzeum a rendszerváltás után vette vissza hagyományos, történelmi megnevezését, amely nevében egymás mellett hordozza a „székely” és a „nemzeti” jelzőket, akárcsak a Székely Nemzeti Tanács. Patinás épülete teljes felújításon esett át, kiállításai pedig a kor követelményeinek megfelelően mutatják be népünk értékeit. Az Állandó Bizottság tagjai, de a Székely Nemzeti Tanács küldöttei is átérezték: a név kötelez! Más eszközökkel, de rokon célokért tevékenykedik Székelyföld mindkét intézménye.

Az ünnepélyes díjátadásra Sepsiszentgyörgyön, a múzeum épületében kerül sor egy később rögzített időpontban.

Izsák Balázs
a Székely Nemzeti Tanács elnöke
Marosvásárhely, 2024. január 29.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.