Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

20 évvel ezelőtt, 2002. október 29-én indult virtuális útjára a sepsiszentgyorgy.info portál.20 évvel ezelőtt, 2002. október 29-én indult virtuális útjára a sepsiszentgyorgy.info portál.

A portál 2009-től üzemel a jelenlegi technikai megoldással, melynek műszaki hátterét egy adatbázis alapú tartalomkezelő rendszer biztosítja, ez teszi lehetővé a 2009-2022 között feltöltött cikkek és a több ezer kísérő fotó böngészését. Ezeket az Archívum menüpont alatt, éves bontásban, találják meg az érdeklődők.

2018 februárjában, a portál kiegészült egy Eseménynaptárral. Ahol tematika szerint, havi, heti és napi bontásban lehet a sepsiszentgyörgyi események között keresgélni.

2021-től, pedig 360 fokos interaktív (forgatható) Gömbapanorámákat tartalamzó galléria is helyet kapott a portálon.

A sepsiszentgyorgy.info portál már az indulás évében, 2002. december 8-án bekerült a Word Wide Web virtuális időgépeként számon tartott, Wayback Machine néven működő, digitális archívumába, ahol naptárszerűen, évekre bontva nyomon követhető a weboldal formai és tartalmi alakulása.

A 20 éves születésnap egy jó alkalomnak tűnik, ahhoz, hogy a 2002-2009-es archívumot is közkincsé tegyük, abban a formában, ahogy akkor közé volt téve. 


Így összegeztem, 2004 februárjában, a portál első 400 napját a Csigalépcső folyóiratban:

Egy website első 400 napja – Egyéves múlt a www.sepsiszentgyorgy.info

Sepsiszentgyörgy az Interneten: így indult 2002 októberében a www.sepsiszentgyorgy.info portál.

Az azóta elmúlt bő 400 nap mindenképp alkalmat kínál a visszatekintésre, az eddig elvégzett munka értékelésére és az eddigi látogatottsági statisztikák átnézésére, illetve elemzésére.

Talán kezdjük a statisztikai adatokkal: a szerény heti 32 látogatóval induló portál egy év alatt eljutott a heti 480-580 egyedi látogatóhoz, valamint a havi átlag 7500 lekért oldalig.

Jelenleg a site mintegy 900-950 statikus oldalt és ezernél több fotót tartalmaz, és ez a szám a folyamatos bővítésnek köszönhetően megállíthatatlanul (hol csigalassúsággal, hol fénysebességgel) kúszik felfelé.

A látogatók 50-60%-a érkezik a www.sepsiszentgyorgy.info begépelése révén, mintegy 15%-uk pedig a Google keresőn keresztül, Sepsiszentgyörggyel kapcsolatos információt, illetve a website-on lévő valamilyen tartalom után kutakodva. Itt említem meg, hogy a keresett kifejezések közt megtaláljuk sepsiszentgyörgyöt, a csigalépcsőt, a molotov koktélt, a Háromszék Táncegyüttest, és még sok más, régiónkhoz szorosan vagy épp egyáltalán nem kötődő, keresett kifejezést, amelyekről valós tartalmat találtak az idelátogatók. Katalógusok és más gyűjtemények élőkapcsait (link) követők szintén a látogatók 15%-át teszik ki, míg a maradék 10% teljesen véletlenszerűen téved a website-ra.

A www.sepsiszentgyorgy.info már indulásától kezdve otthont ad a Háromszék Táncegyüttes honlapjának, illetve olyan civil szervezeteknek, mint a Cabiria Filmklub, Míves Egyesület, Lajtha László Alapítvány, Etna Alapítvány, Képvidék Alkotócsoport, Gyulai Ferenc Fotóművész-Egyesület.

Ugyancsak a honlap oldalain olvasható (szintén az indulás pillanatától) a Csigalépcső on-line változata is, s bár még a folyóirat teljes archívuma hiányzik innen, legutóbbi hat lapszámának több mint 100 cikke kárpótolja ezért az érdeklődőt.

A Mercurius Egyesület, illetve Dénes István és Dénes Jutka jóvoltából a gazdasági fejezet tartalmazza a mintegy 160 oldalas, Sepsiszentgyörgy Gazdaságának Stratégiai Fejlesztése című tanulmány elektronikus változatát.

A turisztika, illetve a térképtár címszók alatt a legnagyobb romániai magyar térképtár található.

A portál talán leglátogatottabb része a Virtuális Galéria, bizonyítva, hogy a képi információszerzés újra nagyon fontos szerepet tölt be mindannyiunk életében. Itt a 2003-as évben mintegy tíz virtuális tárlatot kínálhattunk látogatóinknak, ezek az anyagok azóta is folyamatosan megtekinthetőek.

Ezek az oldalak már a honlap-indítás pillanatától a sepsiszentgyörgyi, háromszéki, vizuális művészetek területén alkotók számára biztosítottak bemutatkozási lehetőséget, nem kis sikerrel, helyet adva például a KépVIDÉK Alkotócsoport, a Gyulai Ferenc Fotóművész-Egyesület, az Etna Alapítvány rendezvényei, valamint csoportos és egyéni kiállítások bemutatásának.

Képes Krónika címszó alatt az elmúlt két év legfontosabb eseményeiről látható fotóriport, itt kiemelt helyen szerepel - a számszerű fölény elve alapján - a 2002-es, illetve a 2003-as Szent György Napok (ez utóbbiról egyébként szinte on-line közvetítettünk).

Hogy mit hoz a honlap jövője? Egyelőre maradjon titok; rengeteg terv van, csak energia és idő kérdése, hogy mennyi valósul meg ezekből.

Addig is könnyed és tartalmas lavírozást kívánok minden leendő látogatónk számára!


Mától kezdve, a következő 20 évre öszpontosítok.
Élménydús bongészést mindenkinek!

Toró Attila

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.