Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Erdelyi Cimer Zaszlo EgyesuletVilágszerte ismerik és elismerik
Bírósági bejegyzése hivatalossá válásának nyolcadik évfordulóját ünnepli ma a sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület, mely mozgalmas éveket tud maga mögött, kivéve a koronavírus-járvány okozta megszorításokkal teli esztendőt. A tavalyi év is igen sikeres volt. Minekutána 2019-ben az egyesületet tagjai közé fogadta a Genealógiai és Heraldikai Világszövetség, tavaly a Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének vált egyetlen romániai aktív tagjává.

A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének Ljubljanában tartott közgyűlésén az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tagfelvételi kérelmét a szervezet elnöke, dr. Szekeres Attila István, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja tartotta fenn. Az elnök ugyanakkor egyetlen romániaiként, egyetlen magyarként vett részt a 2022. július 11–15. között Szlovénia fővárosában szervezett 29. Zászlótudományi Világkongresszuson, ahol előadást tartott Erdélyi történelmi zászlók címmel, továbbá bemutatta az egyesület által összeállított Erdélyi történelmi zászlósort, amely eredeti zászlók másolataiból, illetve a szakirodalomból ismert zászlók rekonstrukcióiból tevődik össze. Az egyesület köszönetét fejezi Kovászna Megye Tanácsának és Sepsiszentgyörgy önkormányzatának a világkongresszuson való részvétel, valamint a zászlósor elkészítésének támogatásáért.

Az Egyesület elnöke A Szent István Rend ornátusa Nagyszebenben című, online tartott előadásával részt vett a Moldovai Köztársaságban április 2-án szervezett 16. Heraldikai Szimpóziumon, a Székely azonosságszimbólumok születése címmel május 21-én, a székely himnusz bemutatásának századik évfordulója alkalmából tartott tudományos konferencián Sepsiszentgyörgyön, a Bod Péter Megyei Könyvtárban Székely jelképek a kezdetektől napjainkig címmel tartott előadást. Erdélyi történelmi zászlókról értekezett az elnök a szeptember 7–9. között a Fogarasi Vármúzeumban tartott éves nemzetközi szimpóziumon.

A legfontosabb magyar címerművész, Keöpeczi Sebestyén József életéről és művéről tartott vetített képes előadást Szekeres Attila István a Székely Nemzeti Múzeum által szervezett A hónap műtárgya című kiállítás-sorozat újraindítása alkalmából január 27-én a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A hónap műtárgya – a Keöpeczi által készített A Nemes Székely Nemzet ősi címere nevű kompozíció – köré az egyesület közreműködéseként az elnök gyűjtőmunkájának köszönhetően Keöpeczi művészetét bemutató kamarakiállítást rendeztek be. A Bethlenszentmiklóson szeptember 17-én Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete által felavatott közösségi ház falait Keöpeczi Sebestyén József címerreprodukcióival díszítették. A tárlat kivitelezője a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ, kurátora az egyesület támogatásaként Szekeres Attila István. Keöpeczi Sebestyén József, a tudós heraldikus és címerművész címmel tartott előadást az elnök november 4-én az Erdélyi Múzeum-Egyesület csíki fiókegyesülete által A nemzeti tudományosság és művészetek erdélyi, székelyföldi kiválóságai címmel a magyar tudomány napja alakalmából szervezett konferencián a Sapientia EMTE csíkszeredai karán.

Az egyesület elnöke a csíkszeredai városházán A honfoglalás előttől az Európai Unió utánig című sorozat keretében Címereink Székelyföldön címmel tartott előadást november 4-én. A Szacsvay Akadémia keretében a nagyváradi Léda-házban két előadása hangzott el november 10-én: Címereink, különös tekintettel a Partiumra, illetve A közigazgatási címerek elfogadtatásának göröngyös útjai. November 22-én az Erdővidéki Közművelődési Napok bodosi rendezvényén a Budai Kamilla Közösségi Házban Székely jelképek tegnap és ma címmel hangzott el előadása.

Erdély címeréről és címerképeiről, valamint erdélyi történelmi zászlókról tartott előadást az elnök augusztus 12-én Bálványoson, az Erdélyi Találkozások csoport nyári táborában. Másnap az augusztus 12–14-e között szervezett nagyajtai Várfesztiválon Címereink című népszerűsítő előadását követhette a közönség. A Tusnádfürdőn szervezett 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében a csíkszépvízi Székely Határőr Emlékközpont július 21-i bemutatkozóján Szekeres Attila István is részt vett, ugyanis kurátorságával, az egyesület közreműködésével székely címersor is helyet kapott a központ lépcsőfeljáróban.

Címeres zászlót avatott március 7-én a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott gálán a megalakulása harmincadik évfordulóját ünnepelő Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége. A címert és zászlót az egyesület adományaként Szekeres Attila István tervezte.

Az egyesület három állásfoglalást is kiadott az elmúlt évben. Február 7-én El a kezekkel a címerekről! címmel a Székelyudvarhely címerét ért nemtelen támadás és visszhangjának kigyűrűzése kapcsán fogalmazott meg néhány szakmai tételt. A március 15-i nemzeti ünnephez közeledve Tiszteletet a zászlónak! címmel tájékoztatta a piros-fehér-zöld lobogót kitűzni óhajtókat arról, mi a különbség az állami és a nemzeti zászló között. A Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye zászlaját ért támadások és főleg „az úgynevezett igazságszolgáltatás döbbenetes ítéletei” kapcsán júniusban El a kezekkel a zászlókról! címmel közleményben tudatta állásfoglalását az egyesület.

A tavaly júliusban a 29. Zászlótudományi Világkongresszuson előadással való részvételen kívül számos korábbi sikeres nemzetközi szerepléssel büszkélkedhet az Egyesület. Elnöke előadással ott volt a 32., 33. és 34. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson 2016-ban Glasgow-ban, 2018-ban a franciaországi Arras-ban, 2021-ben Madridban, a 27. Zászlótudományi Világkongresszuson 2017-ben Londonban, a 4. Európai Címer- és Zászlótudományi Konferencián 2018-ban a lengyelországi Cieszynben, a Nemzetközi Genealógiai Akadémia 11. tudományos kollokviumán 2019-ben Varsóban. (2020-ban a koronavírus-járvány miatt a nemzetközi szakkonferenciák elmaradtak.)

Sepsiszentgyörgy, 2023. január 16.
Dr. Szekeres Attila István,
az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke

 

Illusztráció:
A Zászlótudományi Egyesületek Világszövetségének közgyűlésén Szekeres Attila István fenntartja az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület tagfelvételi kérelmét
Fotó: Heraldica Slovenica

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.