Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

sznm magyar genius programA Magyar Géniusz Program által finanszírozott korszerű kiállítással nyit novemberben a Székely Nemzeti Múzeum.

A Székely Nemzeti Múzeum felújított, Kós Károly által tervezett ikonikus múzeumépületének ez év novemberi megnyitása után az intézmény első, új szemléleti és módszertani alapokra helyezett kiállításai várják majd a látogatókat.

A múzeum 2021-ben sikeresen pályázott a Magyar Géniusz Programban és az elnyert összeget az első időszakos kiállításának létrehozására, a Géniuszok a hősök mögött című tárlatra fordítja, mely megújult szemlélettel és teljesen újragondolt kiállításrendezési koncepcióval nyit majd a nagyközönség felé.

Az újszerű témakezelés és megjelenítés az erdélyi magyar muzeológiában újdonságként tálalt egyedi megközelítéssel társulnak majd: a háromszéki önvédelmi harc megszervezését kiemelten közösségi szempontból vizsgálja és mutatja be a szakmai kurátorcsapat, nem halványítva a kanonizált hősök vitathatatlan szerepét. Célja tehát, hogy megjelenítse a szabadságharc háromszéki eseményeit, önvédelmi harcát, illetve hadiiparának megszervezését, ugyanakkor a forradalom hátországának történéseit, a hősök mögötti géniuszokat, az önfeláldozó módon megnyilvánuló közösséget, a női szerepeket is kidomborítsa.

Kiemelt hangsúlyt kap majd a kiállítás múzeumpedagógiai hasznosítása is, hiszen a múzeum évek óta arra törekszik, hogy minden korosztályt részvételre, interaktivitásra ösztönözzön a hazaszeretetre nevelés, a nemzeti identitás megerősítése, a nemzeti összefogás történelmi szerepének és a példaképek fontosságának felismertetése mellett.

Az újranyílt múzeumi térben megnyíló modern kiállítás az intézmény törzsközönsége és új látogatói számára is valódi közösségi eseménynek ígérkezik. (közlemény)

0
0
0
s2smodern
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.