Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

01 Andrei Mureseanu SzinhazAz „Andrei Muresanu” Színház megalapításának a 36. évfordulóját ünnepli, egyedi ajándékokat kínálva a közönségének

A sepsiszentgyörgyi „Andrei Mureșanu” Színház idén alapításának 36. évfordulóját és az előadó-művészet szolgálatában végzett folyamatos tevékenységét ünnepli. Az elmúlt években az „Andrei Mureșanu” Színház nemcsak Sepsiszentgyörgyön, hanem országos szinten is fontos kulturális mérföldkőnek számít. Az évforduló annál is inkább fontos, mert a színháznak az évek során nehéz körülmények között sikerült fennmaradnia, többek között saját színházterem híján. Ma már virágzó színház, és néhány éve már saját "otthona" van, ahol hazai és külföldi produkcióknak ad otthont.

„Hogy méltóképpen megünnepeljük ezt az alkalmat, a TAM csapata idén egyedi ajándékokat sorsol ki a hűséges közönségének. Mindazok, akik az elkövetkező időszakban eljönnek az előadásokra, olyan kellékeket vagy a különböző előadásokhoz kötődő tárgyakat vehetnek birtokba, amelyek a színház legelismertebb előadásainak színpadi tárgyai voltak. E célból a belépőjegyeikre ráírják a nevüket és telefonszámukat. Mivel ezek egyedi tárgyak, a nézők között kisorsoljuk. A nyertes jegyek sorsolására április 30-án kerül sor.”

„Örömmel ünnepeljük színházunk 36 éves folyamatos működését, és ezt az örömöt szeretnénk megosztani hűséges közönségünkkel. Büszkén tekintünk vissza mindarra, amit az évek során elértünk, ezért úgy gondoltuk, hogy különleges, a számunkra és közönségünk számára fontos előadásaink jelentőségét és fontosságát jelképező ajándékokkal szeretnénk kifejezni hálánkat az évek során tanúsított hűségükért és támogatásukért” - mondta Anna Maria Popa, a színház igazgatója.


Ebből a célból a színház vezetősége 12 tárgyat választott ki az archívumból az alábbiak szerint:

 1. Egy nő mellszobra - L. Andreev „Requiem” című előadásából - Horațiu Mihaiu rendezésében (1997) - egy olyan előadás, amelyről még ma is beszélnek.
  Ez a legrégebbi felajánlott tárgy; az előadásban fluoreszkáló, sötétben világító festékkel festették le, két másik hasonló mellszoborral együtt; az 1990-es évek előadásának díszletének emblematikus tárgyai voltak.
 2. La Poncia ládája - az Algák című előadásból - Radu Afrim rendezésében, Federico Garcia Lorca ötlete alapján (2002) - az első előadás, amelyet Radu Afrim a színház alkalmazottjaként állított színpadra.
 3. Füzetecskék Radu Afrim rendező kézírásával - az „Alge” - Radu Afrim rendezésében, Federico Garcia Lorca ötlete alapján (2002) című előadásból - ezek az előadásban használt csipkés füzetek, amelyekbe a rendező különböző jegyzeteket készített.
 4. Szamovár - A. P. Csehov „Három nővér”" - Radu Afrim rendezésében (2003) - a TAM egyik legtöbb díjat kapott előadása. A szamovárt az Anfiza karakterét alakító Elena Popa színésznő használta.
 5. Korcsolya - Laura Sintija Cerniauskaite „Lucia korcsolyázik” című előadásából - Radu Afrim rendezésében (2009) - számos fesztiválon beválogatott, nagy sikerű előadás.
 6. Pocal - a „William Shakespeare összes művei dióhéjban” című előadásból, Jess Borgeson, Adam Long, David Singer - rendező: Lucian Tion (2011) - a nyugat-európai színházhoz képest elavultnak tartott román színház modernizációjának manifesztumaként indított előadás.
 7. A kis ház - Sofia Freden „De mân”ă" című darabjából, Radu Afrim rendezésében; a „Legjobb előadás” kategóriában jelölték a rangos Piatra-Neamt Színházi Fesztivál 23. kiadásán, ahol Elena Popa „Nina” szerepéért a „Legjobb színésznő” díjat is elnyerte (ugyanebben a kategóriában Claudia Ardelean „Nadja” szerepéért szintén jelölték). Az előadásnak két jelölése volt a „Legjobb színész” kategóriában is, Dorin Cioarec és Sebastian Marina.
  A házikót jelképesen felgyújtották az előadás alatt.
 8. Fém orvosi táska - Ken Kesey „Száll a kakukk fészkére” című művéből, rendező: Eugen Gyemant (2018). Ez az első színházi előadás, amelynek VR360 filmes változata is készült.
 9. Wok - Roland Schimmelpfenning „Az aranysárkány” című művéből, rendező: Catinca Drăgănescu (2019). A tárgyat Elena Popa színésznő használta, akit az UNITER-díjra jelöltek a „Legjobb női mellékszereplő színésznő” kategóriában.
 10. Bagoly - híres maszk, amelyet a „Lucia korcsolyázik”, „Három repedés”, „Először megszületsz” című előadásokban használtak, Radu Afrim rendezésében. A rendező egyfajta kézjegye, és több Radu Afrim által készített előadásban is használták.
 11. Páva festmény - az „Emberekről és krumpliról” című előadásból, Radu Afrim rendezésében. A krumpliszedésből hazafelé tartó kilenc roma munkás igaz története alapján készült dokumentumfilm-előadás az elhunytak hátrahagyott hozzátartozóinak fájdalmából és szenvedéséből hozott töredéket a nézők számára.
 12. Tőr - W. Shakespeare III. Richárd című darabjából, Eugen Gyemant rendezésében. Ez a tőr a híres Lady Ann-jelenetben jelenik meg, amelyben elhangzik a következő sor: „Nézd; nyujtom im ez éles hegyű kardot: / Hüvelyezd, ha tetszik, azt e hű kebelbe, / S bocsásd el a lelket, a mely imád;.

Mindezek a tárgyak, amelyeket a sorsolás után nyereményként felajánlanak, az Andrei Muresanu Színház előcsarnokában vannak kiállítva, ahol egész áprilisban megtekinthetők. A kiállításon látható lesz az a művégtag is, amelyet Sebastian Marina színész használt az Eugen Gyemant rendezte III. Richárd című előadásban, de ez nem szerepel a jubileumi tombolán felajánlott tárgyak között.

„Ezért arra biztatunk minden színházbarátot, hogy vegyen részt a tombolán. Egyúttal mindenkit meghívunk, hogy csatlakozzon hozzánk, és ünnepeljen velünk egy ilyen szép és fontos pillanatot. Boldog születésnapot, TAM”!

(Az „Andrei Muresanu” Színház közleménye)

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.