Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Szent György Napok 2023 – Verdi: RequiemEgyedülálló vokálszimfonikus nyitóhangverseny

A harmincadik Szent György Napok méltó kezdéseként, a háromszéki megyeszékhely eddigi legnagyobb vokálszimfonikus hangversenyére kerül sor helyi és vendég előadóművészek összefogásával. A jubileumi kiadás első napján Giuseppe Verdi Requiemjét hallhatja a közönség, ami nemcsak a műfaj megkerülhetetlen darabja, de egyben a zeneszerző egyik legsikeresebb és legtöbbet játszott műve.

Jó ötlet-e egy gyászmisével indítani egy városnapi rendezvénysorozatot? – merülhet fel egyáltalán nem alaptalanul a külső szemlélőben. Általában valószínűleg nem – azonban Verdi Messa da Requiemje, noha kétségtelenül egy monumentális egyházzenei alkotás, nem pusztán szolgálja a liturgiát, hanem túlnő a szertartás keretein, ezért a kezdetektől főleg koncertdarabként adják elő. Az operaszerzőként számon tartott Verdi ugyanis nem hazudtolja meg önmagát, e műve is közvetlen, magával ragadó, erősen „operás” dallamokat tartalmaz.

A zenemű, amely eredetileg az operairodalom másik óriásának, Gioachino Rossininak gyászmiséje kellett volna hogy legyen, hét tételből áll, és az volt az elképzelés, hogy ezeket más-más zeneszerző komponálja meg. Miután ez meghiúsult, Verdi – talán szerencsénkre – egymaga írta meg a darabot, amelyet, az ő vezényletével, 1874-ben mutattak be, hatalmas sikerrel. A Requiemet azóta folyamatosan játsszák, jóllehet éppen monumentalitása miatt, előadása, még a világ nagy koncerttermeiben is, komoly erőfeszítéseket igényel.

Sepsiszentgyörgyön hét zenekar, hat kórus és négy szólista, összesen közel 200 művész előadásában szólalnak meg a dallamok. Fellépnek a Vox Humana, Laudate, Canticorum, valamint Pro musica és Voces kórusok tagjai, hozzájuk csatlakozik a Marosvásárhelyi Filharmónia kórusa. A zenekar tagjai sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi, kolozsvári, nagyszebeni és bukaresti művészek, valamint a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjai. Szólisták: Anda Pop, szoprán (Brassó), Sebestyén-Lázár Enikő, mezzoszoprán (Sepsiszentgyörgy), Bartos Barna, tenor (Budapest), Lőfi Gellért, bariton (Sepsiszentgyörgy). Karmester: Werner Gábor (Budapest).

A mostani produkció nagyságában túlszárnyalja a hasonló zenei összefogásként megvalósult, 2018-ban hatalmas sikerrel bemutatott, Carmina Burana című szcenikus kantátát (Carl Orff), ami akkoriban az egyik legnagyobb zenei produkciónak számított, amelyet valaha Székelyföldön létrehoztak.

A 30. Szent György Napok nyitóhangversenyére április 23-án, vasárnap, 19 órától kerül sor a Sepsi Arénában.

Jegyeket az eventim.ro oldalon vagy személyesen a Városi Jegyirodában (Szabadság tér 1. szám) lehet vásárolni. A jegyiroda minden hétköznap 8-kor nyit, és hétfőn és szerdán 16, kedden és csütörtökön 18, pénteken pedig 15 óráig tart nyitva.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.