Sepsiszentgyörgy | fotó: Toró Attila

Eredményes évadot zár a Háromszék TáncegyüttesHárom új bemutató, nyolc különböző előadás, Népzene-és Néptánctalálkozó, vidéki kiszállások, belföldi- és külföldi turnék, táncházak gazdagították a Háromszék Táncegyüttes 2022/2023-as évadát.

Augusztus 20-24. között újra az István, a király Székelyföldi Nagyprodukció 5 előadásában működtek közre az együttes táncosai. A Sepsi Arénában összesen 13.500 néző előtt léptek színpadra.

HTE – Táncsétány – fotó Toró Attila

Fotó: Toró Attila

Táncsétány

A múltidéző, korábbi előadások koreográfiáit feldolgozó produkciót két alkalommal mutatták be ebben az évadban. A nagybányai Főtér Fesztivál- Magyar Napok keretében, valamint a sepsiszentgyörgyi IV. Kürtőskalács- Édes Ízek Fesztiválján láthatta a közönség az Ivácson László által rendezett műsort.

HTE – Átöltözés – fotó Kátai Jocó

Fotó: Kátai Jocó

Átöltözés

Az új szereposztással felújított Átöltözés c. előadással bel- és külföldi turné keretében, valamint Sepsiszentgyörgyön összesen 7 alkalommal léptek színpadra. Marosvásárhelyen, Szászrégenben, Kolozsváron, Tiszakécskén, Kézdivásárhelyen és Székelyudvarhelyen is bemutatták a produkciót, amellyel híres erdélyi bortermő vidékekre látogattak el: a Küküllők mentére, valamint Nagyenyed környékére. Az itt élő nemzetiségek (magyar, román, cigány) népi kultúráján keresztül ismertették a „szőlő életét”, a borkészítés különböző fázisait és ezen alkalmakhoz kötődő népszokásokat, mulatságokat. Mindeközben híres adatközlő személyiségek táncait, énekeit, muzsikáit elevenítették fel.

HTE – Világhírű Reveder – fotó Kátai Jocó

Fotó: Kátai Jocó

Világhírű Redever

Szeptembertől újra műsorra tűzték a Világhírű Redever c. gyerekeknek szóló előadásukat. Az évad során 16 alkalommal örvendeztették meg legkisebb nézőiket. Sepsiszentgyörgy mellett Székelyudvarhelyen, Nyárádszeredában, Kolozsváron – a 18. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozón – , Orosházán, Lajosmizsén és Gyimesközéplokon is találkozhattak a gyerekek Redeverrel, Gyuri királlyal, a királylányokkal, Lágyi mesterrel, Albival és Leventével.

HTE – Rézhúron – fotő Kátai Jocó

Fotó: Kátai Jocó

Rézhúron

Rézhúron című előadásukkal Erdély legszebb tájainak folklórkincsében vándorolhattunk, tánccal, muzsikával, melynek középpontjában prímásuk hegedűjének rézhúrja állt, ez az előadás címadója is. A rézhúron játszott dallamok vezetnek el a népzene, a néptánc és a népdal nyelvén Bukovina, Székelyföld, Felső-Marosmente, Mezőség, valamint Kalotaszeg vidékeire.

Ebben az évadban összesen 8 alkalommal mutatták be folklór műsorukat, a XIII. Székelyföld Napok programsorozatában 4 vidéki településre vitték el az előadást, ezen kívül a Tordai Magyar Napok és a Kovászna Megye Tanácsának Szórványprogramja keretében Medgyesen is színpadra vitték a produkciót. Novemberben a nagyszebeni közönség előtt léptek fel a 17. ARS HUNGARICA fesztiválon, januárban pedig Gyergyóújfaluba látogattak.

HTE – Tragédia – fotó Kátai Jocó

Fotó: Kátai Jocó

Tragédia

Az évad első premierjére decemberben került sor. Könczei Árpád rendezésében, Madách Imre Az ember tragédiája c. drámája nyomán mutatták be a Tragédia c. táncszínházi előadásukat december 6-án a Tamási Áron Színház nagytermében. A rendező a Tragédia előadást gondolatébresztőnek szánja. A táncművészet (néptánc, kortárstánc, mozgásművészet) eszközeivel a férfi-nő kapcsolatról, az egyén és tömeg viszonyáról, a hitről, szerelemről, szabadságról, a versenyről, a falanszter létről kérdéseket tesz fel és megpróbálja a válaszokat is megkeresni.

Idei évaduk legtöbbet játszott produkcióját 20 alkalommal vitték színpadra: Sepsiszentgyörgyön kívül Baróton, Kézdivásárhelyen, Aradon, Temesváron, Csíkszeredában, Szászrégenben és Marosvásárhelyen.

Nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy a Tragédia c. előadásukkal meghívást kaptak a REFLEX5 Nemzetközi Színházi Fesztiválra, amelynek keretében május 22-én a szakma kiválóságai előtt is bemutatkozhattak.

HTE – Tánckincs  – fotó Kátai Jocó

Fotó: Kátai Jocó

Tánckincs

Januártól szervezett előadásokkal újra színpadra vitték a Tánckincs c. diákelőadásukat Ivácson László rendezésében.
Az előadás egy friss, pörgős interaktív néprajzi gyűjtemény, amely nemcsak bemutatja a magyarság által megőrzött régebbi és újabb néptáncokat, hanem szintről-szintre haladva e táncok eredetével, a fejlődés, a változások okaival is foglalkozik.

Egy izgalmas játékra hívták a diákokat, akik okostelefonjaik segítségével kapcsolódhattak be a virtuális múzeumi sétába. 13 szervezett előadást mutattak be ebben az évadban Sepsiszentgyörgyön és Kédivásárhelyen.

HTE – Élni fogunk szabadon – fotó Kátai Jocó

Fotó: Kátai Jocó

Élni fogunk szabadon

Az évad második premierjét áprilisban tartották: az Ivácson László rendezésében készült Élni fogunk szabadon c. folklór műsor Petőfi Sándor személye és munkássága előtt tiszteleg.

A produkció Petőfi erdélyi kötődésére épül. Az előadás az alföldi tájon született költőnek a Székelyföld népeivel való kapcsolatát mutatja be, az 1848-1949-es évek hangulatának változatait, az aktuális események nyomán támadó lelkesedést, együttérzést. Petőfi a köztársasági elveit mindenhol hirdette, a forradalom tüzét állhatatosan szította. Nemzeti szellemű költeményei a magyar hazafias líra kitűnő darabjai, amelyek azt üzenik, hogy nem elég a hazát tétlenül szeretni, hanem a szabadság kivívásával újjá is kell azt teremteni.

Ebben az évadban 11 alkalommal vitték színpadra az előadást, Sepsiszentgyörgyön kívül több vidéki településen is felléptek: Gyergyóalfaluban, Csíkszentgyörgyön, Kovásznán és Kézdivásárhelyen.

HTE – Hazától hazáig - fotó Kátai Jocó

Fotó: Kátai Jocó

Hazától hazáig

A 2022/2023-as évadot egy új folklór előadással zárták. Módos Máté és Módosné Almási Berta Csilla rendezésében készült a Hazától hazáig c. produkció, melynek premierjét június 16-án és 18-án tartották Sepsiszentgyörgyön.

A Hazától hazáig c. előadással a két fiatal magyarországi vendégkoreográfus a megszokottól eltérő néprajzi tájegységekre kalauzolta a nézőket. A történelmi Magyarország különböző régióinak táncait és autentikus, teljes értékű viseleteit csodálhattuk meg ebben a produkcióban. A táncos barangolás során somogyi kanásztáncot, páros ugróst, üvegest, rimóci sarkantyúst, karikázót, alföldi botolót, viski csárdást és keringőt, bukovinai kétfelé tappantóst és silladrit, nagypaládi és szeghalmi verbunkot is láthatott a közönség.

Rendhagyó folklór előadásukat 4 alkalommal mutatták be a sepsiszentgyörgyi közönségnek, június 20-án az évadot is ezzel a produkcióval zárták.

HTE – Népzene és néptanc találkozó – fotó Kátai Jocó

Fotó: Kátai Jocó

32. Népzene- és Néptánctalálkozó

Két év szünet után újra megrendezésre került a Népzene- és Néptánctalálkozó 2022. november 11-12. között Sepsiszentgyörgyön. A Háromszék Táncegyüttes és a Lajtha László Alapítvány közös rendezvénye tavaly a harminckettedik kiadásához érkezett.

A rendezvény fő programsorának a Sepsi Aréna adott otthont november 12-én, szombaton, ahol gazdag kínálattal vártak a szervezők minden korosztályt. Színvonalas gálaműsorok keretében néptáncosok és népzenészek több generációja lépett színpadra. Megrendezésre került a 8. Székelyföldi Legényesverseny, viseletbemutató, tánc- és énektanítás, filmvetítés, hangszersimogató, fotósarok és fotókiállítás színesítette a programot. Fergeteges koncertek, többek közt a Rendek között, vonók mögött népzenei koncert, valamint Paár Julcsi és zenekara várták az érdeklődőket. A délelőtti órákban gazdag gyermekprogrammal készültek a szervezők. 14 gyermek néptáncegyüttes és közel 400 fiatal mutatkozott be az Aréna nagyszínpadán, ezen kívül érdekes gyermekfoglalkozásokkal, kézműves vásárral és számos egyéb programmal várták a kicsiket és nagyokat.

A rendezvény kiemelt meghívottja a Duna Művészegyüttes volt, a társulat két előadással gazdagította a 32. NNT programját. November 11-én a Makovecz Imre emlékére készült Héttorony c. produkciójukat mutatták be a Tamási Áron Színházban. Másnap, november 12-én a Sepsi Arénába várták a nézőket a Szerelmünk, Kalotaszeg c. táncszínházi előadásukra.

32. Népzene- és Néptánctalálkozó emlékezetesre sikerült 800 fellépő és közel 3.000 látogató részvételével. Idén november 10-11. között várják a közönséget a rendezvény 33. kiadásával!

HTE – Táncházak – fotó Kátai Jocó

Fotó: Kátai Jocó

Táncházak

A Lajtha László Alapítvánnyal közösen havonta megszervezték a táncházakat Sepsiszentgyörgyön. Összesen 12 alkalommal gyűltek össze a néptánckedvelő fiatalok új táncokat tanulni és szórakozni a Folker együttes, illetve a Heveder zenekar muzsikájára.

A 2022/2023-as táncházi évadban az együttes kiváló táncosai váltakozva töltötték be a házigazda szerepét, akik lendületes, izgalmas programokkal, tánc- és népdaltanítással várták az érdeklődőket. Megrendezésre került a hagyományos karácsonyi táncház, a farsangbúcsúztató táncház, illetve a Szent György-napi táncházak is.

Művészeti tevékenységük mellett fontos kiemelni, hogy tovább zajlottak a Háromszék Táncstúdió felújítási munkálatai is. A Kovászna Megye Tanácsa által finanszírozott projekt keretében új tető- és homlokzatszigetelés kapott a Háromszék Táncegyüttes és az M Studio állandó játszóhelyeként működő épület, továbbá az épület szellőztetőrendszerének korszerűsítése is folyamatban van.

A 81 előadás után most kis pihenőre megy a Háromszék Táncegyüttes, augusztusban újra várják a nézőket!

A Háromszék Táncegyüttes színes és színvonalas tevékenységét az évad folyamán Kovászna Megye Tanácsának állandó támogatása mellett a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, és Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala támogatta pályázatok révén.

0
0
0
s2sdefault
Kövess minket:

sepsiszentgyorgy info

© 2002 – 2022 sepsiszentgyorgy.info
Minden jog fenntartva!

 

Impresszum | Adatvédelem | Kapcsolat

 

Webdesign, webfejlesztés, karbantartás:
DIGITAL STUDIO

 

A sepsiszentgyorgy.info weboldal legjobb működése érdekében cookie-kat használunk. A weboldal látogatásával és használatával beleegyezik, hogy cookie-kat helyezzünk el számítógépén.